banner773

"Köydeki emekli de şehirdeki emeklinin durumuna düştü"

CHP Milletvekili Gürer, emeklilerin sorunlarını dinledi

GÜNÜN HABERLERİ 31.05.2022, 09:47
"Köydeki emekli de şehirdeki emeklinin durumuna düştü"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  Niğde’de farklı köy ve kasabalarda  vatandaşların sorunlarını dinliyor.Niğde Merkez Kırkpınar köyünde  milletvekili Gürer’e dert yananan emekliler Kömür alamadık,tezekle ısınıyoruz.Tüp alamaz olduk.Dört taş ile Ocak yapıp yemek pişiriyoruz.Şehre gidemez olduk.Torunlarımıza harçlık vermekten vazgeçtik.Geçinemez durumdayız.”diye dert yandılar.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, toplumun tüm kesimlerinin sorunlarını birinci ağızdan dinleyip, bu soruları Meclis’te gündeme getirmeye devam ediyor. 

Gürer,  Yeşilburç köyünden sonra bu kez Kırkpınar köyünde emeklilerle bir araya geldi. Maaşlarının yetersiz olduğundan yakınan emekliler, CHP Milletvekili Gürer’e yaşadıkları zorlukları anlattı. 

EMEKLİ MAAŞIYLA 3 TORBA ŞEKER ALABİLİYORUM 

Ali Eken isimli emekli, ekonomik krizin köydeki emekliyi de sıkıntıya soktuğunu belirterek, “bir torba un 400 lira oldu. Benim maaşın ancak 3 torba  50 kg şekere yetiyor. Neyse ki şehirde yaşamıyoruz, 3-4 bin lira ev kirası vererek nasıl geçinirdik?” diye konuştu. 

ESKİDEN EMEKLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRETTEN FAZLA İDİ

1984 yılında en düşük emekli maaşının o dönemki asgari ücretin 2 bin lira üzeninde olduğunu hatırlatan Ali Eken, “Şimdi asgari ücretin yarısı kadar emekli maaş alabiliyor. Torunlara bir şey alamıyorum. 1 lira verdiğim torunum ‘Bununla bir şey alınmaz dede’ diyor. Ben de paradan 6 sıfır attığımızı, aslında o 1 liranın 1 milyon lira olduğunu anlatmaya çalışıyorum. Biz dedemizden 5 kuruş alırdık diyorum” diyerek torunlarına yeterli harçlık veremiyor olduğunu büyük bir üzüntüyle anlattı. 

EMEKLİ EVİNDE TEZEK YAKIYOR 

Kurban bayramında kurban kesecek parası olmadığı için yıllardır bakım beslediği süt ineğini kesmek zorunda kalacağını belirten Ali Eken, yaşadıkları zorlukları şu şekilde sıraladı: 

“Kışın kömür olamadığımız için tezek yakmak zorunda kalıyoruz. Bağ-bahçeden topladığım odun ve çıltıkla tezek yakıyorum. Bir torba kömür yaksam aydı 3 bin lira, yarım torba yaksam 1500 lira ödemek zorunda kalacağım. Bu maaşla nasıl kömür alabilirim? Geçen yıl 100 lira civarında olan tüpgaz 300 liraya çıktı. Kışın sobanın üzerinde yemek yapıyoruz. Ancak kuzuneli sobalar da 300 lira idi şimdi 3 bin lira olmuş… Havalar ısındı şimdi dört taş ile Ocak yapıp yemeği ocakta pişiriyoruz.Kömür,tüp alamaz hale düştük. Hayvan altını alıp tezek yaparak onunla ısınıp,onunla yemek pişirir hale düştük.Bir süt ineğim kaldı.Onu da kurbanda keseceğim.Süttende mahrum kalacağız.Sonrası kurbanda alacak durumumuz yok.Biz böyle bir dönem hiç yaşamadık.Her şey her gün zam zam zam,emekliye gelince görmezden geliyorlar.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise emeklilerin sorunlarını dinmedikten sonra yaptığı açıklamada, “ emekli hali her yerde içler acısı.Özellikle düşük gelirli emekli grubu geçinemez duruma düştü.Kent merkezindeki emekliler sıkıntı yaşıyorda köydeki emekliler de en azından bağ,bahçe  bakıp,üretip ayakta kalmaya çalışıyordu.Girdi maliyeti hayvancılık ve çiftçilikte yapamaz hale gelmişler ve aldıkları maaşla geçinmekte zorlanıyorlar.  Bahçede üründe yetiştirmez duruma düşmüşler.Köydeki emekliler, maaşın dışında köyde yetiştirdiği ürünlerden faydalanıp geçime katkı sağlardı. Şimdi tarım girdileri artışla ondan da faydalanamıyor. Ayrıca hayvana yem  alamaz duruma düşünce hayvanları da satıyorlar.Süt olmayınca yoğurt,peynir yapamıyorlar.Emekli geliri kadar üretirken ondanda mahrum kalınca köydeki emekli de kentteki emekliden farkı kalmamış”diyerek  emeklilerin yaşadıkları sıkıntıları anlattı. 

KÖYDEKİ EMEKLİ DE ŞEHİRDEKİ EMEKLİNİN DURUMUNA DÜŞTÜ…

Siyasi iktidara çağrıda bulunan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Köydeki emekli de şehirdeki emeklinin durumuna düşmüş. Siyasi iktidar şunu bilmeli ki; emeklilerin bu maaşlarla geçinebilme imkanları yok. Bayram ikramiyesi, kurban bayramı öncesinde asgari ücret düzeyinde  mutlaka artırılmalı. Emekli maaşları yükseltilmeli, emeklilere seyyanen zam verilmeli. En düşük emekli maaşı asgari ücret olmalı ve  İntibak düzenlemesi yapılmalıdır”.diye konuştu

Yorumlar (0)