Karayolları: 62 milyon liraya tünel yaptık açamıyoruz

Yap-İşlet-Devret modeli ile 2006 yılında hizmete açılan Göcek Tüneli’nin hemen yanına yapılan ve 62 milyon liraya mal edilen ikinci tünelin, mevcut tüneli işleten firma ile 2002 yılında yapılan sözleşmede ‘Gidiş-dönüş ücret alınır’ ibaresi dikkate alınmadan yapıldığı ortaya çıktı. Karayolları 13. Bölge Müdürlüğünden bir yetkili işletici firma ile yapılan sözleşmenin bağlayıcı olduğu, bu nedenle ikinci tünelin açılamayacağını dile getirildi

GÜNÜN HABERLERİ 27.10.2018, 16:24 27.10.2018, 16:24
Karayolları: 62 milyon liraya tünel yaptık açamıyoruz

Eski tünel Temmuz ayında bakıma alındı fakat şu ana kadar hiçbir işlem yapılmadı. Geçişler yeni tünelden ücret karşılığında sağlanıyor. İkinci tünelin yapımını, Karayolları 13'üncü Bölge Müdürlüğü üstlenerek 2 şerit, 8 metre genişlik, 7.56 metre yükseklik. 868 metre tüp uzunluğuna sahip, toplamda 964 metre uzunluğundaki tünel 2015 Aralık ayı ortalarında bitirildi. Son kontrollerin yapılacağı tünel,ücretli olacağı konusunda çıkan söylentiler üzerine halk eylemlerine de sahne oldu. Yaklaşık 62 milyon liraya mal olduğu açıklanan tünelin en erken 2016 Haziran'da hizmete girmesi kararlaştırıldı. Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu 7 Haziran seçimleri öncesinde Muğla'da yaptığı mitingin ardından yeni bitirilen bölümden geçişlerin ücretsiz olduğunu üzerine basarak söylemişti . Ancak aradan geçen sürede bir türlü tünelin açılışı gerçekleşmedi. Buna neden olarak da sürekli bahaneler ileri sürüldü.

BİLİNEN GERÇEK RESMEN AÇIKLANDI

İkinci tünelin açılamayışının nedeninin ilk tüneli yapan firma ile aradaki sözleşmede yer alan “Gidiş-geliş ücret alınacaktır” ibaresinin olduğu resmi olmayan kaynaklardan sürekli dile getirilmişti. Acı gerçek resmi ağızdan bu sene başında Muğla'da yapılan İl Koordinasyon Kurulu toplantısında açıklandı. Karayolları 13. Bölge Müdürü Arif Çobanoğlu  “2002 yılında yapılan bir sözleşme var. Mevcut tüneli işleten firma ile yapılan sözleşmede ‘Gidiş-dönüş ücret alınır' ibaresi var. Bu sözleşme bağlayıcı. Bu nedenle ikinci tünelin açılışı yapılamadı” demişti. Bu açıklama akıllara “Madem böyle bir sözleşme vardı bu çözülmeden neden ikinci tünele o kadar para harcandı, bitirildi ve çürümeye terk edildi” sorusunu getirdi.

İŞLETME SÜRESİ 25 YILA DÜŞÜRÜLECEK

2006 yılında hizmete giren Göcek Tüneli'nin yüklenici firması tarafından inşaat dahil işletme süresinin 25 yıl olması da elin kolun bağlanmasına diğer bir neden. 2031 yılına kadar işletme hakkının 7 yıl geri çekilerek 2025 yılına indirilmeye çalışıldığını da belirten Çobanoğlu “Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) onaylarsa yüklenici firmanın işletme süresinde bir kısalmaya gidilecek. Yüksek olduğu belirtilen geçiş ücretlerde indirim konusunda yapabileceğimiz bir şey yok” diye konuştuğunu da hatırlatmakta yarar var.

TÜNEL BAKIMA ALINDI AMA BİR ŞEY YAPILMIYOR

 

Göcek ikiz tünellerden halen işletmede olan mevcut tünelin bakıma alınacağını da aylar önce belirtilmişti. Nihayet bu sene Temmuz ayında ulaşım yeni tünelden yapılarak eskisi bakıma alındı. Fakat aradan geçen günlere rağmen tadilatın çok yavaş ilerlediği gözlendi.

YAPIM HATASI İDDİASI

Tünelin yapımı sırasında hizmet veren eski bir şantiye yetkilisi yapım esnasında gerekli kontrollerin düzenli yapılmaması nedeniyle çok sayıda hatalar yapıldığını belirterek Sözcü'ye şöyle konuştu: “Tüneldeki drenaj borularının çoğu kırık. Kırılanların üzerine beton dökülerek kapatılmış. Dolgu ve zemin etüt çalışmaları ellerinde var. Şartlara uygun malzeme kullanılsa akma kesinlikle olmazdı. Daha önemlisi eğer dikkat edilirse tüneldeki yolun ortasında bulunan drenajın da kapalı olduğu görülecek. Çünkü o drenaj kırıldığında onarım yerine onun da üstü kapatılarak iptal edildi.”

Yorumlar (0)