Kanserojen içerikli 25 bin kaçak oyuncak ele geçirildi

İstanbul polisinin düzenlediği operasyonda ülkemize kaçak yollarla getirilen 25 bin oyuncak ele geçirildi. İnsan sağlığına zararlı olduğu ve kanserojen boya kullandığı anlaşılan oyuncakların imha edileceği öğrenildi.

GÜNÜN HABERLERİ 24.03.2018, 20:34 24.03.2018, 20:34
Kanserojen içerikli 25 bin kaçak oyuncak ele geçirildi

Operasyon İstanbul Emniyeti’ne bağlı Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirildi. Polisi harekete geçiren olay, İ.D. isimli bir şüphelinin ülkemize kaçak oyuncak getirmeyi planladığının belirlenmesiyle ortaya çıktı.

Foto: Habip ATAM

Foto: Habip ATAM

Yapılan teknik ve fiziki takip çalışmasında, gümrük kaçağı oyuncakların Gaziosmanpaşa, Karadeniz Mahallesi’nde bulunan bir adrese indirileceği belirlendi.

Foto: Habip ATAM

Foto: Habip ATAM

 

Çalışmaların ardından polis ekipleri operasyon kararı aldı. İki TIR’la getirilen oyuncaklar, bir depoya indirildiği sırada baskın yapıldı. Operasyonda 25 bin oyuncak ele geçirildi. Oyuncakların sahibi olduğu belirlenen İ.D. ise gözaltına alındı.

Foto: Habip ATAM

Foto: Habip ATAM

KANSEROJEN MADDE

Ele geçirilen ürünler, ön inceleme için laboratuvarlara gönderildi. Ürünlerin insan sağlığına zararlı ağır metaller ve kanserojen olarak değerlendirilen boyalar içerdiği belirlendi. Insan sağlığına zararlı olan oyuncakların imha edileceği belirtildi.

Foto: DHA

Foto: DHA

GÜMRÜKLERDE SIKI DENETİM

Ülkemizde geçtiğimiz yılın ilk 6 ayında 228 milyon dolarlık oyuncak ithalatı yapılırken, yeni düzenleme ile denetimler sıklaştırıldı. Temmuz Ayı’nda uygulamaya alınan Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi (TAREKS) sayesinde uluslararası stabdartlarda sağlık analizleri sonrasında ithalat izni verilmeye başladı. Yeni uygulamaya giren sistem, oyuncak ithalatçıları tarafından gümrüklerde gecikmelere sebep olduğu gerekçesiyle eleştirilmişti. Ancak sistem sayesinde, oyuncakta sağlıl riskinin arandığı belirtilmişti.

Foto: DHA

Foto: DHA

POLİS GEÇİT VERMEDİ

Gümrüklerden kanserojenli oyuncakların girmesi engellenirken, insan sağlığını hiçe sayan kaçakçıların bunu fırsata çevirmeye çalıştığı belirtildi. Ancak Kaçakçılık Polisi, çocukları hedef alan plana geçit vermedi.

Yorumlar (0)