banner773

İstanbul'da yaşayan göçmenlerin çocukları okullara kayıt olamıyor

Birlikte Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, BM Eğitim Hakkı Özel Raportörü’ne başvurarak acil çözüm çağrısı yaptı

GÜNÜN HABERLERİ 03.09.2019, 15:00
İstanbul'da yaşayan göçmenlerin çocukları okullara kayıt olamıyor

Birlikte Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, İstanbul’da yaşayan göçmenlerin çocuklarının okullara kaydının yapılmadığına dair iddiaları Birleşmiş Milletler Eğitim Hakkı Özel Raportörü’ne ileterek, bu konunun çözümü için acil olarak müdahil olma çağrısı yaptı. “Her çocuk koşulsuz eğitim hakkından faydalanabilmelidir” diyen İnisiyatif, Milli Eğitim Bakanlığı’nın mevcut uygulamadan vazgeçerek eğitim hakkı ihlallerinin önüne geçilmesini talep etti. 

Yeni eğitim dönemi için çocuklarını okullara kayıt ettirmek isteyen pek çok göçmenin kayıt işlemlerinin yapılmadığına dair gelen haberler üzerine Birlikte Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, her çocuğun ailesinin veya kendisinin yasal statüsünden bağımsız olarak koşulsuz eğitim hakkından faydalanabilmesi için harekete geçti.

"Göçmen çocukların eğitim hakkı ihlal ediliyor"

Birlikte Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, kaydı İstanbul’da olmamakla birlikte İstanbul’da yaşayan göçmenlerin çocuklarının okullara kaydının yapılmadığına dair iddiaları, Birleşmiş Milletler Eğitim Hakkı Özel Raportörü’ne iletti. Konuyla ilgili yaptığı açıklamada İnisiyatif, “Şu anda çocuklarını okullara kaydettirmeye çalışan göçmenlerin çocuklarının okullara kaydının yapılmadığına dair pek çok haber alıyoruz. Okulların 9 Eylül’de açılacağı göz önüne alındığında yaşanan bu süreç, on binlerce öğrenci için temel insan haklarından biri olan eğitim hakkının ihlali anlamına geliyor.” dedi. İstanbul Valiliği’nin 22 Temmuz’da yaptığı açıklamayla İstanbul’a kayıtlı olmayan göçmenlere şehirden ayrılmaları için ilk olarak 20 Ağustos’a kadar süre verildiğini hatırlatan İnisiyatif şöyle devam etti: “Bu süre, daha sonra 30 Ekim’e uzatıldı ancak sürenin uzatılması kararına rağmen, İstanbul’daki okullar hala aileleri İstanbul’da kayıtlı olmayan çocukların okullara kaydını kabul etmiyor. Ayrıca başvuru kabul eden şehirlerde Geçici Koruma Başvuruları, herhangi bir şehirde kayıtlı olmayanlar için birkaç ay sürebiliyor. Bunun sonucunda ise bu kişilerin çocukları gelecek akademik yılın başlangıcından önce herhangi bir okula kabul için başvuru yapamayacak” dedi.

Resmi rakamlara göre Türkiye'de yaklaşık 5 milyon kayıtlı göçmen olduğunu ve bunların 3,6 milyondan fazlasının geçici koruma altında olan Suriyelilerden oluştuğunu ifade eden İnisiyatif, İstanbul’da bulunan ama kaydı olmayan veya İstanbul’da kaydı olmayan göçmen sayısına dair kesin bir bilgi olmadığının altını çizerek “Şimdiye kadarki resmi açıklamalar doğrultusunda yapılan kısıtlı bir hesaplamaya göre İstanbul’daki en azından 350 bin göçmenin çocukları, Mili Eğitim Bakanlığı’nın uygulamasından direkt olarak etkileniyor. Bu rakama, diğer illerde de kaydı olmayan göçmenlerin çocukları da eklenince eğitim hakkından yararlanması engellenen çocuk sayısı da artıyor” diye konuştu.  

Birlikte Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi acil çözüm için başvuru yaptı

Birlikte Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, bu sorunun hızla çözüme kavuşturulması amacıyla, Birleşmiş Milletler Eğitim Hakkı Özel Raportörü’ne bir başvuru yaparak, uygulamanın Türkiye’nin de taraf olduğu çok sayıda uluslararası insan hakları sözleşmesini ihlal ettiğini belirtti. BM Eğitim Hakkı Özel Raportörünün konuya zamanında müdahalesi ile binlerce çocuğun eğitim hakkından yararlanabilmesinin önünün açılabileceğini söyleyen İnisiyatif, “Bu nedenle başvuruda insan hakları standartlarına saygı gösterilmesi amacıyla Türk makamları ile acilen iletişime geçilmesini talep ettik.”  

İnisiyatif, binlerce çocuğun en temel haklardan biri olan eğitim hakkından yararlanabilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı’nın mevcut uygulamasına son vermesini talep etti. 

Yorumlar (0)