"İki Bayram Arası Borç Patlaması"

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, enflasyon karşısında maaşı ve birikimleri eriyen vatandaşların hızla borç batağına sürüklendiğini söyledi. Bireylerin bankalara, finansman şirketlerin ve TOKİ’ye olan borcunun 1 trilyon 227 milyar liraya yükseldiğini belirten Tutdere, “Vatandaş ana parayı bile ödeyemiyor; faize çalışıyor. Bankalara Ocak-Nisan döneminde ödenen faiz tutarı 49,7 milyar TL” dedi.

GÜNÜN HABERLERİ 07.06.2022, 09:52
"İki Bayram Arası Borç Patlaması"

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, ekonomik kriz, yüksek enflasyon ve fahiş zamların vatandaşın sırtındaki borç yükünü artırdığını söyledi. Maaşı fahiş zamlar ve enflasyon karşısında pula dönen vatandaşın, gelirinin giderini karşılamadığını belirten Tutdere,  vatandaşların kira, fatura gibi zorunlu harcama ve borç ödemelerini yapabilmek için hızla borçlandığını kaydetti. Tutdere ayrıca “Ramazan Bayramı öncesi ihtiyaçlarını karşılamak için kredi kartına ve tüketici kredilerine yüklenen vatandaş kurban bayramını borçla karşılayacak. Borca boğulan vatandaş kurbanı nasıl keseceğini, çocuğuna nasıl bayramlık alacağını kara kara düşünüyor. Kurban Bayramı öncesi de benzer görüntüler yaşanacak, vatandaş borcu borçla kapatacak.” dedi.

BORÇ DAĞLARI AŞTI

Borçların her ay bir önceki aya göre arttığını söyleyen Tutdere, “Vatandaşın borcu dağları aştı. Bireylerin bankalara, finansman şirketlerine (konut, taşıt, ihtiyaç ve kredi kartı) ve TOKİ’ye borcu 6 Haziran itibariyle 1 trilyon 227 milyar liraya yükseldi” dedi.

Vatandaşların borcunun 867 milyar lirasının bireysel kredilerinden, 248 milyar lirasının da kredi kartlarından kaynaklandığını belirten Tutdere, şöyle devam etti:

Vatandaşların varlık yönetim şirketlerine 32,9 milyar, TOKİ’ye ise 27 milyar lira borcu bulunuyor. Vatandaşların vadesinde ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verilen takipteki borçları ise 27,9 milyar lira. Vatandaş anaparayı bıraktı, borcun faizine çalışıyor. Tüketici kredileri ve kredi kartları için bu yıl ocak-mart döneminde bankalara ödenen faiz  49,7 milyar lira.

MAAŞLAR ERİDİ, BİTTİ

Yılbaşında yapılan zamların bir anlamının kalmadığını, vatandaşın her geçen gün daha da yoksullaştığını ifade eden Tutdere, “Yılbaşında asgari ücrete yüzde 50, kamu çalışanları ve kamu emeklilerine 2021 yılı enflasyon farkıyla birlikte yüzde 31, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarına yüzde 25,5 oranında zam yapılmış, 1.500 lira olan en düşük emekli aylığı ise 2.500 liraya çıkartılmıştı” dedi.

Yılda bir defa artırılan asgari ücret ve en düşük emekli aylığındaki artışı 2021 yılındaki yüzde 36,08 oranındaki yıllık artıştan, emekli ve kamu çalışanlarının ücretlerini de yılın ikinci yarısındaki yüzde 25,5 oranındaki artıştan arındırarak ve bu yılın ilk beş aylık dönemindeki yüzde 35,64 oranındaki artışı esas alarak yaptıkları hesaplamayı aktaran Tutdere, mayıs sonu itibariyle:

·         Asgari ücrette reel olarak yüzde 18,7

·         Memur ve memur emeklilerinin aylıklarında yüzde 20,75

·         En düşük emekli aylığında yüzde 9,9

·         Diğer emeklilerin (SSK ve Bağ-Kur) aylıklarında da yüzde 26,28 oranında reel erime yaşandı. Yani vatandaşa kaşıkla zam yapılıp enflasyonla geri alınıyor” ifadelerini kullandı.

6 AYDA 4 MİLYON 41 BİN İCRA DOSYASI

Yılın ilk beş ayında icra ve iflas dairelerine toplam 4 milyon 41 bin yeni dosyanın geldiğini kaydeden Tutdere, yeni gelen dosya sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 oranında arttığını belirtti. Tutdere, icra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısının 3 Haziran itibariyle 23 milyon 558 bine çıktığını bildirdi.

 

Yorumlar (0)