İBB'de korkutan deprem tartışması!

Beylikdüzü’nün deprem tehdidi altındaki Gürpınar Siteler bölgesinde kentsel dönüşüm için CHP’li ilçe belediyesi tarafından başlatılan plan çalışması İBB engeline takıldı. 2 yıldır komisyonda bekleyen plan değişikliğini AKP grubu “nüfus ve yapılaşma arttırılıyor” diyerek reddetti. CHP “Bölgede deniz kumu ile yapılmış binalar var. Bugün deprem olsa 5-6 bin kişinin öleceği tahmin ediliyor. Artık sorumluluk bizde değil” uyarısında bulundu.

GÜNÜN HABERLERİ 14.07.2018, 12:23 14.07.2018, 12:23
İBB'de korkutan deprem tartışması!

Beylikdüzü'nde yaklaşık 15 bin kişinin yaşadığı 30 hektarlık alanı kapsayan ve deprem riski altındaki Gürpınar Siteler bölgesi için CHP'li Beylikdüzü Belediyesi tarafından 2016 yılında hazırlanan plan değişikliği teklifi 2 yıllık sürecin ardından 13 Temmuz 2018 tarihli İBB Meclis oturumunda gündeme alındı.

Kentsel dönüşümün önünü açacak plan notu değişikliği teklifi AKP grubunun oyları ile reddedildi. Bunun üzerine kürsüye çıkan CHP Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever, dikkat çekici uyarılarda bulundu. Söz konusu plan değişikliğinin 2 yıldır İBB'de bekletildiğini belirten Gülsever süreci şöyle anlattı:“2 yıldır bir adım bile atılamadı. Kangren oldu bu konu. Onlarca  defa konuştuk nasıl çözeceğimizi tartıştık. Bir arpa boyu yol alamadık. 2016'da Beylikdüzü Belediyesi bu alan için plan değişikliğini yaptı aynı yıl içinde İBB'ye gönderildi ve Kentsel Yenileme Komisyonu'nun önüne geldi. 2017 yılının ocak ayında AKP'li ve CHP'li  komisyon üyeleri birlikte  gidip yerinde inceledi. Her iki tarafın da ortak kararı burada insanca yaşamın mümkün olmadığıydı. Burada insanların can güvenliği tehdit altında ivedi önlem alınması gerek. 30 hektarlık alanda 15 bin insan yaşıyor. Can güvenlikleri yok. Şimdi 2 yıl sonra gündeme geldi ve değişiklik kabul edilmedi.”

FOTO:SÖZCÜ - CHP Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever, dikkat çekici uyarılarda bulundu.

FOTO:SÖZCÜ – CHP Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever, dikkat çekici uyarılarda bulundu.

UYSAL İLE GÖRÜŞÜLDÜ

 

Gülsever, bu sorunun çözümü ile Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İBB Başkanı Mevlüt Uysal'ın bir görüşme gerçekleştirdiğini aktararak “Kiptaş ile birlikte bir dönüşüm yapılmasına karar verildi. Kiptaş 3 ayrı seçenek sundu. İmamoğlu konuyu tekrar Uysal ile görüşerek 3 seçenek üzerine konuştu. Uysal net bir biçimde ‘Hangisini kabul ediyorsanız o uygundur' yanıtını verdi. O günden sonra konu yine uzun bir süre gündeme gelmedi. Beylikdüzü Belediyesi, konuyu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı ile irtibata geçti. Mevzuata göre 3 ay içinde meclis gündeme gelmeyen dosya kabul edilmiş sayılır. İçişleri Bakanlığı'ndan mütalaa istedik haklı olunduğuna ilişkin yazı gönderdi. Bunun üzerine artık uygulamaya geçmek için Beylikdüzü Belediyesi ilçede yaptığı planı geçtiğimiz mayısta askıya çıkardı. Haziran ayında askı süreci tamamlandı. Ekrem  İmamoğlu bu gelişmeleri kendisinden  randevu alamadığımız için Uysal'a mektup ile iletti. Plan askıdan indikten kısa bir süre sonra plan değişikliği İBB Meclisi'ne şimdi geldi ve reddedildi” dedi.

SORUMLULUK BİZDE DEĞİL

Gülsever, tepkisini  “Eğer İBB buradaki dönüşüme engel olacaksa hem Allah hem halk nezdinde sorumluluk artık bizde değil” sözleri ile dile getirdi. Gülsever'e yanıt veren Kentsel Yenileme Komisyonu'nun AKP'li Başkanı Oktay Birinci, “Beylikdüzü Belediyesi bu konuda hassassa bugüne kadar yeşil alanı, okul alanı, donatı alanıyla birlikte bir bölge planı yapabilirdi. Bir plan notu değişikliği getirerek nüfus yüzde 35 arttırılıyor. Burası heyelan bölgesi ve irtifa 2 kat arttırılıyor” dedi.

5-6 BİN KİŞİ ÖLEBİLİR

CHP'li İBB ve Beylikdüzü Belediye Meclis Üyesi Erkan Erdoğan da bunun üzerine söz alarak şu uyarılarda bulundu: “Burada deniz kumu ile yapılmış binalar var. 1999 depreminde 2-3 bina yıkıldı. Bu işin insanı bir boyutu var. Bugün bir deprem olsa burada 5-6 bin kişinin öleceği tahmin ediliyor. Binaların kolonlarını bodrum katına gidip elinizle sökebiliyorsunuz. Komisyon üyeleri mahalleye geldiğinde bir binaya girip durumu görünce başka binaya girmek istemedi. Bölge planları ile de nüfus artışları getirildiğini biliyoruz. Bu plan notu Beylikdüzü'nün sadece yüzde 1 nüfusunu etkiliyor.”

Yorumlar (0)