HKP: Gebze’de fabrika yangınında yaşamını yitiren işçilerin katili Parababaları düzenidir!

Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) Kocaeli İl Örgütü, bayram günü fabrikada çıkan yangının işçilere mezar olmasına dair bir açıklama yaptı.

GÜNÜN HABERLERİ 08.06.2019, 18:00 08.06.2019, 19:38
HKP: Gebze’de fabrika yangınında yaşamını yitiren işçilerin katili Parababaları düzenidir!

HKP Kocaeli İl Örgütü, “Gebze’de fabrika yangınında yaşamını yitiren işçilerin katili Parababaları düzenidir!” başlıklı bir açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, “Dün yaşamını kaybeden, ülkelerinden, kilometrelerce uzaktan gelmiş olan 4 işçi kardeşimizin yakınlarına başsağlığı, yaralı işçilere acil şifalar dileriz. İşçilerin katili, bu işçileri ucuz işgücü olarak gören, bu yüzden işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerini almayan-önemsemeyen, bu işçilere layık görmeyen Parababaları düzenidir. Özel olarak da bu tekstil fabrikasının sahibi olan Parababasıdır” ifadelerine yer verdi.

HKP Kocaeli İl Örgütü’nden yapılan o açıklama:

Gebze’de fabrika yangınında yaşamını yitiren işçilerin katili Parababaları düzenidir!

İlimiz Kocaeli’nin Çayırova ilçesi Cumhuriyet Mahallesi’nde, ev tekstil ürünleri üretimi yapılan fabrikada dün saat 09.30 sıralarında, henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Çıkan yangında 4 işçi yaşamını kaybetti. Dumandan etkilenen ve yaralanan 6 işçi de tedavi altına aldı. Aynı zamanda lojistik deposu olarak da kullanılan fabrikada çıkan yangın sırasında zaman zaman patlamalar oldu.

Çayırova, Gebze, Darıca, İzmit ve İstanbul'dan itfaiye ekiplerinin yoğun müdahalesiyle yangın ancak 4,5 saatte kontrol altına alınabildi.

Yangının meydana geldiği adresten firmanın Akpınar Tekstil firması olduğu çeşitli kaynaklarda belirtiliyor. Firmanın ruhsatının olmadığı, itfaiyenin firmada yangın güvenliği açısından denetim yapıp yapmadığı tartışılan konular arasında. Ayrıca mülteci-göçmen ailelerin burada çoluk çocuk barındığı, çocukların da aileleriyle birlikte kaçak olarak fabrikada çalıştığı iddia ediliyor.

Mesainin olduğu günlerde yaklaşık 300 kişinin çalıştığı fabrikada bayram tatili dolayısıyla 30 kişinin bulunduğu bildirildi. İtfaiye ekiplerinin fabrikada yaptığı aramalar sonucu 4 işçinin cesedine ulaşıldı. Hayatını kaybeden işçilerden 3’ünün Suriye, 1’inin Afgan uyruklu olduğu bildirildi. İşçilerin kaçak olarak çalıştırıldığı, yangından kurtulan 8 işçinin de sınırdışı edileceği açıklandı.

ABD Emperyalistlerinin Ortadoğu’yu savaşlarla yangın yerine çevirmesi, Afganistan’ı Ortaçağcıların ellerine teslim edip Afgan Halkını gerici, baskıcı Taliban yönetimine mahkûm etmesi, bu ülke halklarının ülkelerinden göç etmelerine sebep oldu-oluyor. Bu insanların büyük kısmı ne yazık ki işsizlik ve pahalığın had safhada olduğu ülkemize göç ettiler. Ülkemizdeki işsizlik cehennemine atılan Suriye ve Afgan uyruklu kaçak işçiler, Türkiye’de Parababaları tarafından ucuz işgücü olarak tercih edilmeye başlandı. Bu işçiler,  Açlık ve Yoksulluk Sınırının altındaki Asgari Ücretten daha düşük ücretlere, karın tokluğuna ve her türlü iş güvenliği tedbirlerinden uzak çalıştırılıyor. Hatta birçoğu çalıştıkları fabrikada-depoda barınıyorlar.

İşte dünkü yangında da ortaya çıktı ki, kaçak olarak çalıştırılan bu işçiler ülkelerinden uzakta bir başka ülkenin topraklarında karınlarını doyurabilmek uğruna can verdiler.

Bölgemiz sanayi bölgesi olduğu için her yıl farklı sektörlerde üretim yapan fabrikalarda yangınlar çıkıyor. Bu durum bize, Türkiye’nin en önemli sanayi bölgesinde yeterli iş güvenliği önlemlerinin alınmadığını gösteriyor. Çünkü İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğinin en önemli basamaklarından biri Acil Durumlar dediğimiz deprem, yangın gibi olaylara karşı etkin tedbirler alınmasıdır. Çünkü özellikle yapılan işin yangın tehlikesi yarattığı fabrikalarda işçi sağlığı ve güvenliği için tedbir almak hayati önem taşır. Ayrıca bu tedbirler sadece işçiyi korumakla kalmaz, işveren aslında kendi işletmesini, kârının devamlılığını da korumuş olur.

Ama ne yazık ki, bizim gibi kapitalizmce geri bıraktırılmış ülkelerde işverenler-Parababaları işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleriyle kendi işletmelerini de koruyacaklarını düşünmeden, maliyetleri bahane edip bu tedbirleri almazlar. İşçinin hayatı onlar için iş güvenliği için yapacakları yatırımdan daha ucuzdur, daha ekonomiktir. Çünkü gerekli tedbirleri almayıp işçilerin hayatına mal olan iş kazaları, yangın vb. olaylar karşısında kendilerinden hesap sorulmayacağını bilirler. Göstermelik soruşturmalar, yine göstermelik küçük cezalarla kurtulacaklarını iyi bilirler. Çünkü içinde yaşadığımız düzen Parababaları düzenidir ve bugün iktidarda olan AKP’giller de bu düzenin bekçiliğini-koruyuculuğunu yapmaktadır.

Dün yaşamını kaybeden, ülkelerinden, kilometrelerce uzaktan gelmiş olan 4 işçi kardeşimizin yakınlarına başsağlığı, yaralı işçilere acil şifalar dileriz. İşçilerin katili, bu işçileri ucuz işgücü olarak gören, bu yüzden işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerini almayan-önemsemeyen, bu işçilere layık görmeyen Parababaları düzenidir. Özel olarak da bu tekstil fabrikasının sahibi olan Parababasıdır.

İşçi Sınıfımızın sağlıklı, güvenli çalışma ortamına kavuşması, bir başka ülkenin işçilerinin ucuz işgücü kaynağı olarak kaçak çalıştırılmasının önüne geçilmesi ancak Demokratik Halk İktidarında mümkündür. Bu güzel günleri yakınlaştırmak, halkımızın gerçek İşçi Sınıfı Partisi olan Halkın Kurtuluş Partisi saflarında örgütlenmesiyle mümkün olacaktır. 

Halkın Kurtuluş Partisi

Kocaeli İl Örgütü

Yorumlar (0)