Fıstık stokçularına kanser uyarısı

Toptancılar artan fıstık fiyatlarına karşı stokçuları suçladı. Onkolog Dr. Yavuz Dizdar da “Fıstıkçılar ellerindeki malı bekletirse o fıstıktan hayır gelmez. Çünkü o zaman zehirli ve kanserojen maddeler ürer” dedi.

GÜNÜN HABERLERİ 23.05.2018, 15:27 23.05.2018, 15:27
Fıstık stokçularına kanser uyarısı

Kabuklu fıstığın fiyatı 65 liradan, tatlılarda kullanılan iç Antep fıstığının fiyatı ise 210 liradan satılıyor. Artan fıstık fiyatlarına karşı toptancılar ve baklava üreticileri de stokçuları suçladı. Tartışmaya Onkolog Dr. Yavuz Dizdar da katıldı. “Stokçular fıstığı elinde tutuyorsa Türkiye'de stokçuluk yapmak suçtur” diyen Dr. Dizdar, “Gerekli merciler bu konuda girişimlerde bulunacaktır. Fıstık ile ilgili ciddi sorun yaşayacağımızı zannetmiyorum” ifadelerini kullandı.

‘KARACİĞER KANSERİ YAPIYOR'

2yavuzdizdar20cm

Fıstıkçıların ellerindeki fıstığı sonuna kadar saklayamayacağını vurgulayan Dr. Dizdar şöyle konuştu:  “Eninde sonunda satmak zorundalar. Çünkü o zaman aflatoksin (Küflerden bazılarının ürettikleri zehirli ve kanserojen maddeler) ürer. Aflatoksin üredikten sonra da o fıstıktan hayır gelmez. Bu kanser yapan bir mantar toksindir, karaciğer kanserine neden olur. Uzun süre uygunsuz koşullarda saklarsanız bu madde ürer ve o zaman yapabileceğiniz hiçbir şey kalmaz. Fıstığı uygun koşullarda saklarsanız bir sorun olmaz ama onun için uygun nem ve kurulukta saklama üniteleri gerekli, aksi takdirde ürer. Stokçu nerede yer bulduysa orada tutacaktır. Fıstıkta aflatoksin üreyip üremediği ancak laboratuvarda yapılan testler sonucu anlaşılabilir.”

‘UCUZ ETİN YAHNİSİ OLMAZ'

Vatandaşlara ucuz maldan uzak durmaları tavsiyesinde bulunan Dr. Dizdar şöyle devam etti: “Vatandaş şunu bilsin, ucuz etin yahnisi olmaz. İyi mal alacaklarsa bunun bir bedeli var. Bu bedeli de lezzet, vücutlarına katkı ve besin olarak zaten elde ediyorlar. Bedavaya, ucuza bir şey almaları mümkün değil.” (DHA)

Yorumlar (0)