CHP'li Bulut sağlıkta yeni düzenlemeyi değerlendirdi: Hekimler, Bir An Önce Gitsin Yasası

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, sağlıkla ilgili düzenlemenin bir önceki düzenlemeye göre nitelik olarak, hekimlerin ve sağlıkçıların özlük ve mali haklarını iyileştirmek açısından çok daha geride olduğunu belirterek, “Bu düzenleme hekimler, sağlık çalışanları bir an önce yurt dışına gitsin yasasıdır. Sağlıkçılar arasında ayrım yapan bu düzenlemede kamu eczacıları yok sayıldı. Eğer bu düzenlemeler sağlıklı olmazsa yarın eczacılar, hemşireler de yurt dışına gitmeye başlayacak” dedi.

GÜNÜN HABERLERİ 11.06.2022, 11:22
CHP'li Bulut sağlıkta yeni düzenlemeyi değerlendirdi: Hekimler, Bir An Önce Gitsin Yasası

Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşüldü. Komisyonda söz alan CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, düzenlemenin Sağlık Komisyonu’ndaki görüşmelerinin 11 saat sürdüğünü belirterek, “Meslektaşlarımız için verimli bir çalışma olmasını isterdik ancak düzenleme bir kelime dahi değişmeden çıktı, "-mış" gibi bir Komisyon oldu” dedi.

SORULARIMIZ YANITSIZ KALDI

Sağlık Komisyonu’nda düzenlemeyle ilgili hiçbir soruya cevap alamadıklarını kaydeden Bulut, şöyle devam etti:

Komisyon kendini inkâr etti, yaptığı çalışmalar kifayetsiz hâle geldi, bir yerde yok hükmündenin bir ilanı oldu açıkçası. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşmacılar "Bizim çok alanımız değil" dediler; ben hekimlerin, sağlıkçıların çoğunlukta olduğu Sağlık Komisyonu’nda konuyu kabul ettirememişsem burada nasıl kabul ettireceğim?

KATSAYILAR NEDEN DÜŞÜRÜLDÜ

Aralık 2021'de TBMM Genel Kurulu’na bu düzenleme geldiğinde tüm partiler, milletvekilleri oy birliğiyle onay verdi. Katsayı uzmanlarda 40 bin, hekimlerde 33 bindi. Neden bunu düşürdünüz? "Sağlık, ekip işi" diyoruz. Neden diğer meslek alanları bu düzenlemenin içerisinde değil? Sağlığın diğer bileşenleri, o ekip içerisinde sayılan hemşiresi, hasta bakıcısı, sağlık teknikerleri, eczası neden bu işin içerisinde değil? Yapılmaya çalışılan, sağlıktaki bu aksaklıkları düzeltmek ya da açlık sınırı altında maaş alan doktorların maaşını yükseltmek falan değil. Doktorların yurt dışına çıkmasını engelleme gerekçesiyle getirdiğiniz bu düzenleme aslında “hekimler, sağlık çalışanları bir an önce yurt dışına gitsin” yasasıdır. Bu düzenlemeler sağlıklı bir hâlde yapılmazsa yarın eczacılar, hemşireler gidecek.

ECZACIYI YOK SAYIYORUZ

2013 ve 2016 yılında, Sağlık Bakanlığının atama yönetmeliğinde eczacılar için "stratejik personel" tanımı yapılmış. Bu personel tanımının içerisine hekim, diş hekimi ve eczacı konulmuş. Ama bakıyorsunuz, bu maddelerin içerisinde eczacı yok; "Ya biriniz, Allah rızası için biriniz şurada açıklama yapın, eczacı niye yok?" dedim. İktidar milletvekili "Efendim, benim gönlüm burada olmasını ister" dedi. İmza atmışsın, oy verdin, karşı oy verdin. Bu nasıl bir gönül, böyle bir gönül bağı olur mu Allah aşkına? Bu, "Biz eczacıyı yok sayıyoruz." demenin ifadesidir; oy verdiğin ve imza attığın metinde olmaması.

UZMAN ECZACI NEDEN YOK?

Eczacı daha önce dört yıl eğitim alıyordu, şimdi beş artı bir yıl eğitim alıyor. Yani beş yıl temel eğitim alıyor, eğer eczane açmak istiyorsa bir yıl yardımcı eczacılık mecburiyeti var. Sonra, yine, bir maddede "uzman eczacı" var. 50 kişi ya, Türkiye'de var olan uzman eczacı sayısı 50. Burada siz "uzman" koyuyorsunuz da neden o zaman eczacıyı koymuyorsunuz Allah aşkına?

SAĞLIK KOMİSYONU YAPMADI BARİ SİZ YAPIN

Toplamda 3.740 eczacı var ve bu eczacılar stratejik iş yapıyor. Hastane eczanesinde tıbbi ürünlerden, tıbbi malzemelerden sorumlulular, nöbette varlar, reçete kontrolünde varlar, devlete çok ciddi katkı sağlıyorlar. Emekli olanların maaşı da normal maaş alanların yani çalışanların yarısından daha az. O nedenle, burada, madem kendi meslektaşlarımız bunu yapmadı bari Plan ve Bütçe Komisyonundaki arkadaşlarımız yapsın, böyle bir ricamız var. Burada hakkaniyeti, adaleti getirmeleri açısından bunu tekrar teklif ediyoruz.

Yorumlar (0)