banner773

CHP, KASTAMONU ALPASLAN TÜRKEŞ BOTANİK PARKI SATIŞINI GÜNDEME TAŞIDI

Kastamonu’da, Kastamonu Belediyesi ile Cumhuriyet Halk Partisi arasında tansiyonun yükselmesine neden olan 937 ada 371 parsel üzerindeki eski adıyla Alpaslan Türkeş Botanik Parkı’nın tekrarlanan satış ihalesi Cumhuriyet Halk Partisi’nin iddialarında haklı olduğunun ispatlanmasıyla sonuçlandı. 

GÜNÜN HABERLERİ 08.06.2022, 12:20
CHP, KASTAMONU ALPASLAN TÜRKEŞ BOTANİK PARKI SATIŞINI GÜNDEME TAŞIDI

26 Nisan’da 67 milyon 500 bin lira muhammen bedel üzerinden satışa çıkarılan 16 bin 803 metrekare büyüklüğündeki arsanın ihalesini izlemek üzere Kastamonu Belediyesi ihale salonuna gelen ancak içeriye alınmayan CHP Kastamonu İl Başkanı Hikmet Erbilgin, bu duruma tepki göstermiş, Kastamonululara ait olan bu parselin değerinin çok altında bir bedelle kapalı kapılar ardında yağmalandığını, her türlü hukuki yola başvuracaklarını ve ihalenin iptal edilmesi gerektiğini dile getirmiştir

Kastamonu Merkezde yer alan 937 ada 371 parsel üzerindeki eski adıyla Alpaslan Türkeş Botanik Parkı’nın Kastamonu Belediyesi tarafından ihaleye çıkarılması ve Cumhuriyet Halk Partisi Kastamonu İl Başkanlığı’nın şehrin merkezinde yer alan son yeşil alanın ihaleye çıkarılarak ranta teslim edilmesine yönelik itirazlarıyla başlayan süreç sonuçlandı.

İlk olarak 01.10.2021 sayılı Belediye Meclis toplantısında söz konusu parsel gündeme alınmış ve Encümene satış yetkisi verilmiştir. İlerleyen tarihlerde de Kastamonu Belediye Meclisi Toplantısı’nda gündeme gelen söz konusu parsele ilişkin, Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Meclis Üyesi Sibel Karakaş’ın itirazına Belediye Başkanı R. Galip Vidinlioğlu tepki göstermiş yine aynı toplantıda “satış için değil, kiralama oraya bina yapma  ya da satma; bütün genel bir yetkidir. Aldığımız bir karar yok. Belki de oraya kültürel bir tesis yapacağım” demiştir. Yine toplantıdan hemen sonra katıldığı Tv366 yayınında konuşan başkan ısrarla “ ben satış yetkisi almadım, aldığım kat karşılığı da verilebilir, başka şekilde de değerlenebilir. Alınmış bir karar yok, encümende de böyle bir karar yok” ifadelerinde bulunmuştur. Ancak bu açıklamaların üzerinden altı ay geçmeden söz konusu parsel için ihale ile satışa çıkarılmıştır.

İlgili parselin ihale ile satışa çıkarıldığının öğrenilmesi üzerine bir basın açıklaması düzenleyen Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Hikmet Erbilgin, şehrin son yeşil alanının ranta açılmasına tepki göstermiş ve söz konusu parselin satılmayarak, Oğuz Atay Kültür Merkezi inşa edilebileceğini, buna ilişkin kaynak bulabileceklerini belirterek “ biz bir proje hazırlığı yaptık, Belediye Meclisi ve Sayın Vidinlioğlu tamam derse bunun finansmanına ilişkin elimizi taşın altına koymaya hazırız. Belediye Başkanı derse ki “Belediyenin bütçe sıkıntısı var” biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak bunu yapabilecek kaynakları ortaya çıkarabilecek kaynakları bulmak için her türlü girişimde bulunuruz” ifadelerini kullanmıştır.

26 Nisan 2022 tarihli ihale gününde satışın yapılacağı Belediye Binasında bulunan ihale salonuna giden Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Hikmet Erbilgin ve Merkez İlçe Başkanı Dilek İlke Karabacak ihaleyi izlemek istemiş ancak güvenlik ve Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yurt tarafından ihale salonuna alınmamışlardır. İl Başkanı Hikmet Erbilgin “ Milli güvenliği ilgilendiren konular dışındaki ihaleler kamuya açıktır. Vatandaşların izlemesi serbesttir. Satılan parsel bir kamu parseli olup bu parselin satışının izlenmesini engelleme hakkına kanunen Emniyet ya da Belediye sahip değildir” diyerek tepki göstermiştir.

CHP İl Başkanı Hikmet Erbilgin’in tepkisi ve sert muhalefeti üzerine Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu tarafından iptal edilen ihale 7 Haziran’da yeniden tekrarlandı. Kastamonu Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu’nun talimatı doğrultusunda belediye güvenliği tarafından yine ihale salonuna girişine izin verilmeyen CHP İl Başkanı Hikmet Erbilgin ihale salonu önünde yaptığı açıklamada “satışı iptal edilen, eski adıyla Alparslan Türkeş Botanik Parkı olan 937 ada 371 parsel şimdi yeniden satışa çıkarılıyor. İstediğim olmadı anlayışı, başkan ne derse o olur anlayışı, keşkeksiz düğün olmaz anlayışı Kastamonu'ya zarar verir. Bu meseleler ne düğün salonlarında, ne hanelerde görüşülür. Kamuoyu denetimi ilkesi gereğince ilgili yasal tüm haklarımız saklı kalmak kaydıyla süreci sonuna kadar takip edeceğiz. Mesele bu şehri rant kapısı yapmak değil iş kapısı yapmaktır. Kastamonu halkı adına ihaleyi izlemek istediğimizi belirtmemize rağmen önümüze barikat kuruluyor. Milletin önüne barikat kurulmaz. Hiçbir muhatap bulamıyoruz. Belediye çalışanlarını önümüze barikat olarak getiriyorlar. Belediye bu kadar sahipsiz değildir. Yanlış yapılıyor. Belediye başkanı, belediye başkan yardımcısı yok mu? Evine ekmek götürmekle mükellef insanları karşımıza çıkarıyorlar bu yanlıştır.” diye konuştu.

CHP Kastamonu İl Başkanı Hikmet Erbilgin’in ikinci kez salona alınmadığı ihale 153 milyon 500 bin lira bedelle yeni alıcısına satıldı. 26 Nisan’da yapılan ve 100 milyon 350 bin lira ile Engin Rençber’de kalan ihaleyi bu kez 153 milyon 500 bin lira bedel karşılığında Ayhan Çatal kazandı.

Tekrarlanan ihalenin sonucu; Cumhuriyet Halk Partisi Kastamonu İl Başkanı Hikmet Erbilgin’in iddia ettiği gibi yaklaşık 17 bin metrekare büyüklüğündeki arsanın 26 Nisan’da değerinin çok altında satıldığını ispatlarken, Milliyetçi Hareket Partisi tarafından yönetilen Kastamonu Belediyesi’nin de 42 günde bu parselin satışından 53 milyon 150 bin lira kar etmesini sağladı.

İhalenin sonuçlanmasının ardından değerlendirmede bulunan CHP Kastamonu İl Başkanı Hikmet Erbilgin, “Bu memleket hepimizin. İhale sonucu bizim haklı olduğumuzu, ‘bu arsa üç otuz paraya satılacak yer değil’ sözlerim üzerinden şahsıma hakaret eden Kastamonu Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu’nun tüm Kastamonu’ya özür borçlu olduğunu göstermiştir. 26 Nisan’da gerçekleştirilen ihale onaylanmış olsaydı, bugün Kastamonu Belediyesi’nin kasasına 53 milyon 150 bin lira daha az girmiş olacaktı. 26 Nisan’da gerçekleştirilen ihale onaylanmış olsaydı 53 milyon 150 bin lira birilerinin cebinde kalacaktı. 26 Nisan’da gerçekleştirilen ihaleyi bizi hedef göstererek iptal ettiğini söyleyen Galip Vidinlioğlu’nun bugün düştüğü bu durum, Kastamonulular’ın hakkını korumaktan aciz olduğunun ispatı olmuştur. Kastamonu adına üzücüdür, büyük bir hayal kırıklığıdır. Neyse ki Kastamonu’nun Cumhuriyet Halk Partisi var. Tek derdi Kastamonu’nun hakkını hukukunu savunmak olan Cumhuriyet Halk Partisi kadroları var. Bir muhalefet partisi il başkanının tepkisi, açıklamaları bir belediyenin işleyişine yön çevirttirmiş. Ne mutlu bana ki; Kastamonulular’ın, Kastamonu Belediyesi’nin 53 milyon 150 bin lirasının iç edilmesinin önüne geçilmiştir. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada Cumhur İttifakı’nın şehrimiz üzerindeki rant oyunlarının karşısında aynı kararlıkla mücadelemizi sürdüreceğiz. Çünkü biz Kastamonu’yu seviyoruz. Çünkü bizim meselemiz Kastamonu, bizim derdimiz Kastamonu” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)