Yassıada teklifinde yürürlükte olmayan kanun yürürlükten kaldırıldı

Yassıada yargılamalarının hukuki dayanağını ortadan kaldırmayı amaçlayan ve geçen günlerde Meclis’te kabul edilen kanun teklifiyle yürürlükte olmayan bir kanunun yürürlükten kaldırıldığı belirtildi.

GÜNDEM 26.06.2020, 10:52
Yassıada teklifinde yürürlükte olmayan kanun yürürlükten kaldırıldı

Anayasa Hukuku uzamanı Prof. Dr. Kemal Gözler, geçen günlerde Meclis’ten geçirilen Yassıada teklifinde yürürlükte olmayan bir kanunun yürürlükten kaldırıldığını belirtti. Gölzer, yürürlükte olmayan bir kanunun yürürlükten kaldırmanın abesle iştigal olduğunu söyledi.

BirGün'de yeralan habere gör; eTBMM Başkanı Mustafa Şentop'un ilk imza sahibi olduğu, AKP ve MHP milletvekillerinin imasını taşıyan, 1924 Tarih ve 491 Sayılı Teşkilatı Esasiye Kanununun Bazı Hükümlerinin Kaldırılması ve Bazı Hükümlerinin Değiştirilmesi Hakkında Geçici Kanunun Bazı Maddelerinin Yürürlükten Kaldırılması ve Neden Olunan Mağduriyetlerin Giderilmesi Hakkında Kanun Teklifi, Meclis’te 23 Haziran’da yapılan oylama sonucunda kabul edildi.

Yassıada yargılamalarının hukuki dayanağını ortadan kaldırdığı savunulan teklife Anayasa hukuku uzmanı Prof. Dr. Kemal Gözler dikkat çeken bir itirazda bulundu. Prof. Gözler, ilgili kanunun zaten yürürlükte olmadığını kaydetti.

Prof. Gözler’in kişisel internet sitesinde yayımladığı, “Yürürlükte olmayan bir kanun, yürürlükten kaldırılabilir mi?” başlıklı yazısında konu hakkında şu ifadeler kullanıldı:

Türkiye Büyük Millet Meclisi, 23 Haziran 2020 tarihinde 7248 sayılı bir Kanun [1] kabul etti. Bu Kanun, biri geçici madde olmak üzere toplam dört maddeden oluşan küçük bir kanun.

Geçici maddesi ve yürütme maddesi dışında, ortada iki maddelik bir kanun var. Kanunun bu iki maddesi de sadece hukuk bakımından değil, aynı zamanda akıl ve mantık bakımından çok ağır hatalarla malûl.

Burada Kanunun bu iki maddesini inceleyeceğim ve her iki maddeye de eleştiriler yönelteceğim. Ama önce Kanundaki “geçici madde” hakkında kısaca bilgi vereyim:

Geçici maddede, Yüksek Adalet Divanı tarafından yargılanan kişilerin ve bunların mirasçılarının uğradıkları maddî ve manevî zararların devlet tarafından karşılanmasına ilişkin hükümler vardır. Benim bu hükümlere karşı hukuken diyeceğim bir şey yok. Yasama organı, teşriî veya kazaî faaliyetlerden dolayı devletin sorumluluğu konusunda, kanunla genel hükümlerden farklı tazmin usûlleri öngörebilir (Bu konuda bkz. Kemal Gözler, İdare Hukuku, Bursa, Ekin, 3. Baskı, 2019, c.II, s.1064-1072 1280-1289). Gerçi bunun da çeşitli şartları vardır. Ancak bunu tartışmanın yeri burası değildir. Benim burada eleştireceğim şey, anılan Kanunun bu geçici maddesi değil, birinci ve ikinci maddeleridir.

KANUNUN BİRİNCİ MADDESİ HAKKINDA ELEŞTİRİLER

23 Haziran 2020 tarih ve 7248 sayılı Kanunun 1’inci maddesi aynen şöyledir:

“MADDE 1- 12/6/1960 tarihli ve 1 sayılı 1924 Tarih ve 491 Sayılı Teşkilâtı Esasiye Kanununun Bazı Hükümlerinin Kaldırılması ve Bazı Hükümlerinin Değiştirilmesi Hakkında Geçici Kanunun 6 ncı maddesi ile 24 üncü maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır”.

Yorumlar (0)