VELİ AĞBABA:EYT'LİLERİN SORUNLARINI CHP ÇÖZECEK, KILIÇDAROĞLU ÇÖZECEK

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yurttaşların sorunları dile getirirken, "Muhalefetteyken halkın sorunlarını çözen tek siyasi partiyiz. Umarım yapılacak ilk seçimde iktidara geldiğimiz zaman da EYT’lilerin sorunlarını çözeceğiz. Nasıl ki geçmiş yıllarda ‘taşerona kadro’ dedik, kadro verildiyse; nasıl ki ‘emekliye iki maaş ikramiye’ dedik, yetmese de ikramiye verildiyse; muhtarların maaşlarını düzelttiysek bunun sebebi iktidar değil, CHP’dir, Kemal Kılıçdaroğlu’dur" dedi.

GÜNDEM 14.01.2022, 16:00
VELİ AĞBABA:EYT'LİLERİN SORUNLARINI CHP ÇÖZECEK, KILIÇDAROĞLU ÇÖZECEK

 EYT'lilerin haklarını istediklerini vurgulayan Ağbaba,"EYT’liler, iktidardan bir lütuf, bir bahşiş istemiyor, işe girerken hak etmiş oldukları haklarını istiyor" diye konuştu.

CHP, EYT’li yurttaşların sorununa dikkat çekmek için bugün 81 ilde eş zamanlı basın açıklamaları yaptı. Ankara’da Ulus Atatürk Meydanı’nda yapılan açıklamaya, Veli Ağbaba ve bazı CHP milletvekilleri de katıldı.

“MUHALEFETTEYKEN HALKIN SORUNLARINI ÇÖZEN TEK SİYASİ PARTİYİZ”

Ağbaba, burada yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“CHP Genel Başkanı sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun selamlarını iletiyorum. Muhalefetteyken halkın sorunlarını çözen tek siyasi partiyiz. Umarım yapılacak ilk seçimde iktidara geldiğimiz zaman da EYT’lilerin sorunlarını çözeceğimizi buradan söylemek istiyorum.

“MAÇ BAŞLARKEN KURAL DEĞİŞTİ”

Nasıl ki geçmiş yıllarda ‘taşerona kadro’ dedik, kadro verildiyse; nasıl ki ‘emekliye iki maaş ikramiye’ dedik, yetmese de ikramiye verildiyse; muhtarların maaşlarını düzelttiysek, asgari ücrete yüzde 70 zam yapıldıysa 2015 yılında, bunun sebebi iktidar değil CHP’dir, Kemal Kılıçdaroğlu’dur. CHP olarak söylüyoruz, sevgili EYT’liler, maç başlarken kural değişti.

“TÜRKİYE, MAALESEF AVRUPA’DAKİ EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞINI ALAN ÜLKE”

Başkanın dediği gibi, EYT’liler lütuf istemiyor, EYT’liler hakkını istiyor. EYT’liler, iktidardan bir lütuf, bir bahşiş istemiyor, işe girerken hak etmiş oldukları haklarını istiyor. O nedenle EYT’lilerin talepleri analarının ak sütü gibi haktır. Yapılacak ilk seçimde geldiğimizde yapılacak ilk iş, EYT meselesini çözmek olacak. Türkiye, maalesef Avrupa’daki en düşük emekli aylığını alan ülke. 2 bin 500 TL. Bizi kıskanan Almanya bizim 8 katımızı alıyor.

“SORUNLARI ÇÖZMEYE AZ KALDI”

Hiç merak etmeyin, umutsuzluğa kapılmayın. Az kaldı, hem EYT’lilerin hem 3600 ek gösterge bekleyenlerin hem emeklilerin sorunlarını çözmeye az kaldı.”

“EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR LÜTUF DEĞİL, KAZANILMIŞ HAKLARINI İSTİYOR”

CHP Ankara İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı ise yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Bugün 81 ilde olduğu gibi Ankara’da da EYT’liler için bir aradayız. Emeklilikte yaşa takılanlar, 22 yıldır Anayasal emeklilik haklarının verilmesi için mücadele ediyor. Emeklilikte yaşa takılanlar, lütuf değil, kazanılmış haklarını istiyor. 1999 yılında yapılan değişiklikler ve 2008 yılında yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Yasası ile emeklilik yaşı ve prim ödeme gün sayısı kademe kademe artırıldı. Bunun sonucunda ülke tarihinin en büyük hak gasplarından bir tanesi ortaya çıktı.

“İKTİDARIN KURDUĞU BU DÜZEN 5 MİLYONA YAKIN VATANDAŞIMIZA ADETA ‘SEN YOKSUN’ DİYOR”

Emeklilikte yaşa takılanlar, yaş engeli ile birlikte bir de AKP-MHP engeline takılıyorlar. CHP olarak bu mağduriyete son vermek için attığımız her adımda karşımızda AKP-MHP ittifakını gördük. Meclis’te emeklilikte yaşa takılanların kazanılmış haklarının verilebilmesi için verdiğimiz bütün kanun teklifleri AKP-MHP oylarıyla reddedildi. İktidar, EYT mağdurlarına, ‘daha gençsin, emekli olamazsın’ diyor. Öte yandan işverenler ise ‘sen yaşlısın, sana iş veremem’ diyor. İktidarın kurduğu bu düzen, adeta 5 milyona yakın vatandaşımıza ‘sen yoksun’ diyor.

“YANDAŞLARA HAZİNE GARANTİLİ FAİZ VAAT EDERKEN VATANDAŞLARIN EMEKLİLİKLERİNİ BİR HAK OLARAK DAHİ GÖRMÜYOR”

20 yılda faiz lobilerine her ay 2 milyar 271 milyon 284 bin dolar faiz ödeyen iktidar, söz konusu kazanılmış emeklilik hakkını isteyen vatandaşlar olunca ülke ekonomisinin çökeceğini söylüyor. İktidar, bir gecede dolar milyarderi yaptığı yandaşlarına Hazine garantili faiz vaat ederken vatandaşların emekliliklerini bir hak olarak dahi görmüyor.

“AKP GENEL BAŞKANI, VATANDAŞA MEZARLIKTA EMEKLİLİĞİ REVA GÖRÜYOR”

46 yaşında emekli olan AKP Genel Başkanı (Recep Tayyip Erdoğan), vatandaşa mezarlıkta emekliliği reva görüyor. ‘38 yaşında emekli olan biri 40 sene devlette maaş alacak, böyle bir uygulama olamaz’ diyor. Erdoğan, EYT’lileri hedef alırken ‘İskandinav ülkeleri bu modelle battı’ diyor. Oysa o İskandinav ülkelerinin emeklilerine en iyi yaşam koşulları sunan ülkeler olduğunu söylemiyor.”
 

Yorumlar (0)