Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem'e zor sorular

CHP’li Barış Yarkadaş, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem’in başında olduğu Basın İlan Kurumu hakkındaki iddiaları Meclis gündemine taşıdı.

GÜNDEM 25.11.2016, 10:55 25.11.2016, 10:55
Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem'e zor sorular

Cumhuriyey gazetesinin 10 yönetici, yazar ve çizerinin tutuklanmasına neden olan operasyonun arkasındaki kilit isimlerden biri olan Basın İlan Kurumu (BİK) Yönetim Kurulu Başkanı ve Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem hakkında ilginç iddialar ortaya atıldı. CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Zaman gazetesinin eski imtiyaz sahibi ve FETÖ davası sanığı Alaeddin Kaya’nın, BİK’teki bağlantıları ile ilgili iddiaları Başbakan Binali Yıldırım’a soru önergesiyle yöneltti.

 

Cumhuriyet gazetesin'de yer alan habere göre, Alaeddin Kaya, bir röportajında, Kasım Gülek ile birlikte, 28 Şubat döneminde Zaman gazetesinin kapatılması halinde onun yerini almak üzere Belde ve Olay gazetelerini kurduklarını anlatıyordu.

 

Kaya’nın Zaman’ın yedeği olarak kurduğu bu gazetelerin dağıtılmadıkları halde yıllarca Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan ve reklam parası aldığı belirtildi. İddiaya göre BİK’in yaptığı bir denetimde iki gazetenin de basılmadığı ve naylon gazeteler olduğu anlaşılmasına rağmen BİK yöneticilerinin devreye girmesiyle olay kapatıldı.

 

İddialara göre 2012 yılında Belde ve Olay gazetelerine Basın İlan Kurumu tarafından tiraj denetimi yapıldı. Denetim ekibi, kuruma bildirilen tirajdaki kadar gazetenin basılmasını istedi ancak matbaa 1000 adet gazeteyi bile basamadı. Buna rağmen denetim sırasında tutulan tutanakları geçersiz bırakacak şekilde sahte tutanaklarla olay kapatıldı.

 

Bu denetimin ardından iki gazete, 15 Nisan 2014 itibarıyla “Belde” bünyesinde birleşti. Basın İlan Kurumu 2014 faaliyet raporuna göre Kaya’nın imtiyaz sahibi olduğu Belde gazetesi de adını Mayıs 2014’teki BİK Genel Kurul toplantısında alınan kararla “Yedigün” olarak değiştirdi. Yedigün’ün künyesinde Alaeddin Kaya yer almıyordu ancak Kaya hâlâ hülle yoluyla gazetesini elinde tutuyordu.

 

İddialar, CHP’li Yarkadaş tarafından verilen yazılı soru önergesi ile Meclis gündemine de taşındı.

 

Yarkadaş, soru önergesinde, Zaman Gazetesi eski İmtiyaz Sahibi ve Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Alaeddin Kaya ile ilgili birçok iddianın kamuoyuna yansıdığına dikkat çekerek “Kamuoyuna yansıyan iddiaların üzerine yeterince gidilmediği, Basın İlan Kurumu’nda FETÖ yapılanmasının 15 Temmuz darbe girişiminden sonra dahi korunduğu ise bu iddialardan bazılarıdır” denildi. Soru önergesinde iddialara şöyle verildi:

 

1- Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan geliri elde eden Ankara gazetelerinden Belde ve Olay gazeteleri hangi tarihte Yedigün gazetesi adı altında birleşmiştir? Buna neden ihtiyaç duyulmuştur?

 

2- Bu gazetelerin sahibi kimdir? FETÖ ile bir bağlantısı var mıdır?

 

3- Bu gazetelerin sahibi Basın İlan Kurumu’nda üst düzey yöneticilik (Genel Kurul Üyeliği, Yönetim Kurulu Üyeliği) yapmış mıdır? Hangi görevde, hangi tarihler arasında bulunmuştur?

 

4- 17/25 Aralık süreci ve 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Belde, Olay ve Yedigün gazetelerine BİK tarafından resmi ilan ve reklam parası aktarılmış mıdır?

 

5- 17/25 Aralık süreci ve 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Belde, Olay ve Yedigün gazetelerine aktarılan resmi ilan miktarı ne kadardır? Bu paranın aktarılmasında hangi yetkililerin imzası vardır?

 

6- Yedigün gazetesi, 18 Ağustos 2016 tarih ve 2016/194 sayılı Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü kararıyla -Resmi ilanları kesilerek- yeni yayın sayılmıştır. Bu kararın içeriği nedir? Bu gazeteye aktarılan milyonlarca liralık kamu kaynağı birden bire neden kesilmiştir?

 

7- Basın İlan Kurumu denetim ekipleri Belde, Olay ve Yedigün gazetesini geçmişte denetlemiş midir? Gizlenen denetim raporu var mıdır?

 

8- Basında yer alan iddialara göre Basın İlan Kurumu’nda halen daha FETÖ’cü bir yapının bulunduğu ve yapıya dokunulmadığı ifade edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur?

 

Yorumlar (0)