Uzmanlardan çağrı: Evde kalanlar, felaketi önleyecek

Koronavirüsten ölümlerin durdurulması ve salgının yavaşlatılması için “Evde Kal” çağrısına uymak hayati önem taşıyor. Uzmanlar, bu çağrıya kulak asmayanları toplum sağlığına ciddi tehdit görüyor.

GÜNDEM 21.03.2020, 14:50
Uzmanlardan çağrı: Evde kalanlar, felaketi önleyecek

Türkiye koronavirüs salgınında ilk 10 günü geride bıraktı. 10 günlük bilanço, salgının görüldüğü ilk günden beri yapılan “Evde Kal” çağrısının ne kadar hayati önemde olduğunu göstermesi açısından dikkat çekiyor.

''Birbirinize 3-4 adımdan fazla. yaklaşmayın”
Uzmanlara göre henüz sokağa çıkma yasağının ilan edilmediği Türkiye’de, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Herkes kendi OHAL’ini ilan etsin” açıklaması büyük önem taşıyor. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilimsel Danışma Kurulu üyesi Prof. Alpay Azap, “Virüs topluma ilk girdiğinde vaka sayıları hızla artabiliyor. Çünkü bir kişi yaklaşık beş-altı kişiyi hasta edebiliyor. Bir kişiden 125, hatta 625 kişiye virüsün bulaştığını söylemek mümkün. Yani çok hızlı ilerleyen bir virüsle karşı karşıyayız. İnsanların birbirleriyle aralarında en az 3-4 adımlık mesafe olması gerekiyor” diyor.

Bir sağlık çalışanı olarak kendisinin de hastanede hasta baktığını hatırlatan Azap, “Evde Kal” çağrısıyla hayatlarının nasıl değiştiğini “Bizim için de el sıkışma dönemi bitti. Maske takarak görevimizi yapıyoruz. Meslektaşlarımız birbirine yaklaşmıyor” sözleriyle anlatıyor.

Yorumlar (0)