Ülkeyi karıştıran karar: BBC katkı payı kaldırılıyor

İngiltere'de gündem devlet televizyonu BBC'nin bütçesi ve yeni para kazanma modelinin Başbakanlık tarafından duyurulması... Ülkenin saygın gazetelerinden The Times, Başbakan Boris Johnson yönetiminin BBC'nin üst düzey yetkililerine ültimatom verdiğini yazdı. İddiaya göre, BBC'ye giden televizyon lisans parası kaldırılacak ve bir abonelik sistemine geçilecek. Öte yandan BBC içinde ciddi bir küçülmeye gidileceği de konuşulanlar arasında.

GÜNDEM 16.02.2020, 09:32
Ülkeyi karıştıran karar: BBC katkı payı kaldırılıyor

1922 yılında kurulan İngiltere’nin devlet televizyonu BBC ile ilgili taşları yerinden oynatacak bir gelişme yaşandı… İngiltere’nin çok okunan gazetelerinden The Times, başbakanlık yetkililerinin dün gece BBC ile görüştüğü ve radikal değişiklikler konusunda uyarıda bulunduğunu yazdı.

Gazetenin iddiasına göre izleyicilerden, katkı payına benzer bir “televizyon lisans ücreti” alan BBC’nin bu parayı artık alamayacağı ve bu uygulamanın kaldırılacağı öne sürüldü. İzleyicilerden para toplamak için, “Netflix tarzı” bir abonelik uygulamasına geçilebileceği belirtilirken, şirketten çok sayıda çalışanın çıkarılacağı ve birçok radyo istasyonunun da satılabileceği de gündeme geldi.The Times’a konuşan başbakanlıkta üst düzey bir yetkili, “Başbakan Boris Johnson, BBC’nin maddi modelini değiştirmekle ilgili blöf yapmıyor” dedi. İngiltere’de Nisan 2019’dan beri renkli televizyon izleme lisansı adı altında 154 İngiliz poundu (yaklaşık 195 dolar) ve siyah-beyaz televizyon izleme adı altında 52 İngiliz poundu (yaklaşık 65 dolar) para toplanıyor. Karasal, uydu, kablolu ya da internet üzerinden televizyon izleyen herkesin ödemesi zorunlu olan bu para doğrudan BBC’ye gidiyor. 2017-2018 verilerine göre lisans ücretinden toplam 3.83 milyar İngiliz poundu gelir elde edildi. Bu rakam o mali yıl içinde BBC’nin 5 milyar İngiliz poundu olan toplam gelirinin yüzde 75’ini oluşturuyor

Yorumlar (0)