Türkiye kritik eşiği aştı: Artık ‘su fakiriyiz’

22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle çeşitli uyarılarda bulunan muhalefet, Türkiye’nin artık ‘su fakiri’ ülkeler klasmanına girdiğini bildirdi.

GÜNDEM 23.03.2020, 11:51 23.03.2020, 11:57
Türkiye kritik eşiği aştı: Artık ‘su fakiriyiz’

Koronavirüs salgını nedeniyle sık sık tüketilen ve bu süreçte ‘israf edilmemesi’ uyarılarının yapıldığı suyun ayrım gözetmeksizin tüm yurttaşlara ‘ücretsiz’ olarak ulaştırılması gerektiğini bildiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, iktidarı göreve davet etti.

CHP’li Karaca, “Devletin su politikası şeffaf ve güncel verilere dayanılarak hazırlanmalı, su havzalarını, sulak alanları koruyan ve varlığını sürdürmesini sağlayan bir yaklaşımla düzenlenecek Su Kanunu acilen yürürlüğe konulmalı” dedi. Ülkedeki bölgeler arasında yaşanan su sıkıntılarının acilen çözüme kavuşturulması gerektiğinin altını çizen Karaca, şöyle konuştu:

“Kişi başına düşen kullanım suyu oranları tespit edilerek, iklim değişikliği, nüfus artışı gibi etkenler de gözetilerek acil eylem planları oluşturulmalıdır. Suyun aynı zamanda enerji kaynağı görülmesinden kaynaklı sorunlara dikkat çekmek, yapılacak projelerde akarsu sistemlerinin ve derelerin varlıklarının yok edilmesine sebep olacak HES projelerinin dikkatle izlenmesi elzemdir. Su en temel haklardandır.”

'TÜRKİYE ŞU ANDA SU STRESİ YAŞAYAN BİR ÜLKE'

DW Türkçe'ye konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, kış aylarının şimdi olduğu gibi kurak geçmesinin yaz kuraklığından daha büyük bir tehlike olduğunu belirtiyor.

Pek çok tarım ürününün büyümesi ve su havzalarının dolması için yağışların bu dönemde olması gerektiğini vurgulayan Kadıoğlu, "Türkiye şu anda su stresi yaşayan bir ülke. Sürekli susuz kalma korkusuyla yaşıyoruz. 1990'da 3 bin metreküp civarında olan kişi başına su miktarı, 2030-2040'lardan itibaren 700 metreküpe kadar gerileyecek. Dolayısıyla Türkiye resmen su fakiri bir ülke haline gelecek" diye konuşuyor.

Dünya Bankası'nın yaptığı bir çalışmaya göre, nüfus artışı dikkate alındığında Türkiye her geçen yıl su fakiri bir ülke olmaya daha da yaklaşıyor. Şu an yaklaşık bin 500 metreküp olan kişi başına düşen su miktarının 2030'da bin 100 metreküplere düşeceği, 2040'larda ise 700 metreküplere kadar gerileyebileceği öngörülüyor. Uluslararası normlara göre, kişi başına 2 bin metreküpün altındaki ülkeler için 'su azlığı', bin metreküpün altındaki ülkeler ise 'su fakirliği' tanımı yapılıyor.

ANKARA'NIN DOĞUSU KURAKLIĞA TESLİM

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye İklim ve Enerji Yönetmeni Mustafa Berke ise yaptığı açıklamada, Türkiye'de en son 2007-2008'de oldukça kurak bir dönem yaşandığını hatırlatarak, "Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, son 12 aya baktığımızda da yağışların mevsim ortalamalarının oldukça altına düştüğünü görüyoruz. Özellikle Ankara'nın doğusunda neredeyse her yere sirayet eden bir kuraklık söz konusu" dedi.

Yorumlar (0)