Türkiye'deki koronavirüs vaka sayısı 5'e yükseldi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de koronavirüs teşhisi konan kişi sayısının 5'e yükseldiğini duyurdu.

GÜNDEM 13.03.2020, 19:23
Türkiye'deki koronavirüs vaka sayısı 5'e yükseldi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin'in Vuhan kentinden tüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla ilgili olarak açıklama yaptı. Daha önce aynı aileden iki kişiye bu teşhisi koyduklarını hatırlatan Koca, "Bu aileden üç kişiye daha tanı koyduk" açıklamasında bulundu.

"Sabah erken saatlerde kamuoyu ile ikinci vakayı paylaştık. 10 Mart itibari ile olayın Türkiye'deki seyri diğer ülkelere göre avantajlı konumunda. Tedirgin olmamalıyız. DSÖ benzer bir tabloyu yaklaşık 20 yıl önce de ilan etmişti. Dün Cumhurbaşkanımızın başkanlığında bir toplantı yaptık. Katılımcı sayısı 40'ın üzerindeydi. İleriye dönük pek çok tedbir konuşuldu" diyen Koca, devamında yeni alınan bazı tedbirleri duyurdu. Koca, şunları kaydetti:

"Yeni aldığımız tedbirler ise, hastanelerimize ziyaretçi kısıtlaması getiriyoruz. Mesai saatleri içerisinde ziyaretçi alınmayacak. Kamu çalışanlarından kronik hastalığı olanlar kolaylıkla izin alabilecek. Vatandaşımızın herhangi bir hastalık bulgusu olduğunda ALO 184'ü arayabileceği, korona enfeksiyonuna dair bir hat kurmaya başladık. İlk, orta ve liselerin 16 Mart'tan itibaren tatil edildi, ara tatil öne çekildi. Üniversitelerin ise 3 haftalık bir arası var. Ayrıca dün bir genelge ile kamu görevlilerinin yurt dışı seyahatlerini kısıtlayan bir açıklama oldu. Yurt dışından dönen 14 gün kuralının olduğunu biliyorsunuz. Bugün yayınlanan 14 gün izinli sayılacak karar çıktı. Sağlık kurumlarına gitmelerine gerek kalmayacak.


KORONAVİRÜS VAKA SAYISI 5'E YÜKSELDİ

İran, İtalya, Güney Kore, Irak ve Çin şeklindeydi. 9 tane daha ülkeye de seyahat yasağı kararı verildi. Önümüzdeki günlerde dünyadaki seyri görerek dinamik bir yapı ile alabileceğimiz kararları taşımış olacağız. İlk iki vakamızın belirli bir odağı var. Aynı temas çevresinde, aynı aile içinde 3 kişiye daha koyduğumuzu söylemek isterim. 5 vakanın tamamı doğrudan birbiri ile bağlantılı.

ABD'de 54 ülkeye seyahat kısıtlaması koydu. Ama Türkiye risk listesinde bulunmuyor. 4-5 haftanın çok önemli olduğunu ve tedbirlere sarılmamız gerektiğini de söylemek isterim. Yayın temasla kış aylarında daha çok yayıldığını biliyoruz. Unutmayalım ki koronavirüs aldığımız tedbirlerden daha güçlü değildir."

Yorumlar (0)