Türkiye Barolar Birliği'nin müzakere heyetine İstanbul Barosu katılmayacak

AKP, illerde birden fazla baro kurulmasının önünü açacak yasa değişikliği teklifini gelecek hafta Meclis’e sunmayı planlıyor.

GÜNDEM 07.06.2020, 12:37
Türkiye Barolar Birliği'nin müzakere heyetine İstanbul Barosu katılmayacak

Baro teklifinin gelecek hafta Meclis’e sunulma ihtimali üzerine Türkiye Barolar Birliği harekete geçti. Ankara’da yapılan 42’nci Baro Başkanları Toplantısı’na dayanarak müzakere heyeti kurulması için çağrı yaptı. TBB’den yapılan duyuruda, “Baroların seçim sistemi ile delege yapılarının değiştirilmesine, belirli şartlarda çoklu baro getirilmesine yönelik tartışmalarla ilgili 1 Haziran 2020 tarihli Baro Başkanları toplantısı sonuç bildirgesi çerçevesinde başta TBMM olmak üzere yetkili kurum ve kişilerle görüşmeler yapmak ve böylece anılan sonuç bildirgesini hayata geçirmek üzere TBB Yönetim Kurulu’nca yedi coğrafi bölgemizdeki baroların kendi aralarında belirleyeceği ikişer baro başkanından oluşan bir komisyon kurulmasına karar verilmiştir. Anılan komisyon, isimlerin başkanlığımıza bildirilmesinin ardından bu hafta Ankara’da toplanacak ve aralıksız bir şekilde çalışacaktır” denildi.

Gazete Duvar'dan Müzeyyen Yüce'nin haberine göre, TBB’nin bu çağrısına İstanbul Barosu’ndan itiraz geldi. İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, heyette yer almayacaklarını açıkladı. Baro başkanları toplantısında, ‘teklifin geri çekilmesi’ halinde müzakere masasına oturulacağının kararlaştırıldığını hatırlatan Durakoğlu, “Ortada geri çekilen bir teklif yokken böyle bir müzakere kurulu oluşturmayı anlamakta güçlük çekiyorum. Müzakere kurulu oluşturma çabasını şartların kabulu olarak görüyorum. Ankara’da yapılan toplantıda ‘müzakere kurulu’ konuşulmadı. 80 baroyu bilgilendirmeden böyle bir işe kalkışmayı anlamıyorum. Bir telefon mesajı ile öğrendik. Biz bu müzakere heyeti içinde olmayacağız. Baro başkanı olarak katılamayacağım” ifadelerine yer verdi.

İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel ise, TBB’nin kuracağı müzakere heyetinde yer alacaklarını söyledi. Müzakerenin teklifi kabul anlamı taşımadığına vurgu yapan Yücel, “Ege Bölgesi’nde bulunan tüm baro başkanları ile katılacağız. Baroların tavrı nettir. Bu teklifin geri çekilmesini sürecin sonlandırılmasını talep ediyorlar. Biz de bunları dile getireceğiz. İçeriğe ilişkin bir müzakere söz konusu değil, olamaz. Eğer teklifte ısrar edilirse eylem hakkımızı sonuna kadar kullanacağız” diye konuştu.

Yorumlar (0)