banner773

Türk Hava Kurumu’nun uçakları ihaleye sokulmadı

Orman Bakanlığı orman yangınlarıyla mücadele için ihale açtı. Öyle bir şartname hazırlandı ki THK’nın “Ateş Kuşu” adı verilen 9 uçağı ihaleye giremedi. THK’nın uçakları 4 bin 900 litre kapasiteliydi, ihalede 5 bin litre şartı konuldu.

GÜNDEM 24.02.2020, 13:34
Türk Hava Kurumu’nun uçakları ihaleye sokulmadı

Orman Bakanlığı, 2020 yaz aylarında çıkacak muhtemel orman yangınlarına müdahale için uçak kiralama ihalesi açtı. 

İhale “açık” usulde planlandı. Bu hem şeffaflık hem rekabet demekti. İsteyen tüm firma ve kurumların ihaleye katılmasıyla en iyi fiyat alınabilecek ve milletin parası çarçur edilmemiş olacaktı. 

İhalenin doğal katılımcılarından biri elbette Türk Hava Kurumu'ydu. 95 yıllık geçmişiyle sadece Türkiye'nin değil dünyanın en köklü havacılık kurumlarından biri olan THK'nın elinde tüm dünyada kullanılan Bombardier marka CL-215 yangın söndürme uçaklarından 6’sı faal tam 9 tane vardı.

THK, CL-215'lerle ihalenin en güçlü adayıydı. Ancak Türkiye Cumhuriyeti Orman Bakanlığı, öyle bir şartname hazırladı ki, Türk Hava Kurumu'nun CL-215'lerle ihaleye başuvuru dahi yapamadı.

THK'nın elindeki uçakların su taşıma kapasitesi 4 bin 900 litreydi. Teknik Şartname'ye konulan sınır ise sadece 100 litre fazla, 5 bin litre olarak belirlendi.

YABANCI ŞİRKETLER KATILDI 

İhale uluslararası şirketlerin katılımıyla geçen hafta, Orman Yangınlarıyla Mücadele Dairesi Başkanlığı’nın Beştepe’deki binasında toplandı. Katılımcıların listesi kamuoyuna açıklanmadı. Ancak Rusya'dan, Kanada'dan katılımcılar olduğu öğrenildi. Sürpriz bir şekilde hiçbir şirket teklif vermedi. İhale iptal edildi. 

RUSLAR UÇAK TEMİN EDEMEDİ

İlk bilgilere göre Be-200 uçaklarıyla ihaleyi almalarına kesin gözüyle bakılan Ruslar uçak temin edemedi. Be-200 uçaklarını Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya'da beğenmiş, Bakan Pakdemirli bizzat test etmiş ve Rus uçaklarının Türkiye’de uçabilmesi için mevzuat değiştirilmişti. İhalenin hemen ardından SÖZCÜ'ye konuşan Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, “Firmalar geldi, teşekkür mektubu verdiler. Teklif veren olmadı. Henüz detaylı görüşemedik ama uçak temin edememiş olabilirler” dedi.

Yorumlar (0)