banner773

Türk çiftten büyük başarı! Koronavirüs için 10 dakikada sonuç veren test kiti üretip piyasaya sürdüler

ABD'de yaşayan Serhat Pala ve eşi Zeynep Ilgaz, San Diego'da corona virüsü için test kiti üretti.

GÜNDEM 19.03.2020, 13:01
Türk çiftten büyük başarı! Koronavirüs için 10 dakikada sonuç veren test kiti üretip piyasaya sürdüler

Koronavirüs sebebiyle tüm dünyada olağanüstü bir hal mevcut. Tedavisi henüz bulunamayan virüs için ilaç geliştirme çalışmaları devam ediyor. Öte yandan virüsün kolayca tespit edilebilmesi için de çalışmalar yürütülüyor ve pratik test kitleri hazırlanıyor.

ABD'de yaşayan Serhat Pala ve eşi Zeynep Ilgaz da San Diego'da koronavirüs için test kiti üretti. Kitler bir damla kanla 3 ile 10 dakikada virüs olup olmadığını tespit edebiliyor.

Confirm Biosciences Şirketi'nin ortaklarından olan Pala çifti, Çinli ortaklarıyla günde 500 bin adet üretip piyasaya sundukları kitleri, pek çok ülkeye sattı. Bu ülkeler arasında; Çin, İtalya, Pakistan, Vietnam, Fransa, Yunanistan, İngiltere, Tayvan, Avusturya, Romanya, Malezya ve Libya bulunuyor.

Çalışmalarının bir ay önce sonuçlandığını ve üretim aşamasına geçtiklerini belirten Pala çifti şu bilgileri verdi;

"Firmamız ürün ve teknoloji test etmek konusunda her zaman ön saflarda yer aldı. Dünyayı etkileyen virüs karşısında da 'bizler bir şeyler yapmalıyız' diye düşündük. Ekibimizle gece-gündüz buna yoğunlaştık. Hastanelerin laboratuvarlarında kısıtlı imkanlarda çok pahalıya ve uzun zamana yayılan testleri daha kısa sürede ve çabuk nasıl gerçekleştiririz, binlerce kişiye nasıl umut, çare oluruz' diye yola çıktık. Test kitlerini Çinli ortağımızla üreterek piyasaya sürdük. CE işaretli test kiti, yanal akış teknolojisini (Lateral flow technology) kullanarak virüsü küçük bir damla kan örneği ile tespit etmektedir. 3-10 dakika arasında süren test, Çin, Avrupa ve başka kıtalarda milyonlarca adet satılmaya başlandı."

Ürettikleri kitleri Türkiye'ye de göndermek istediklerini belirten Zeynep Ilgaz Pala şu ifadeleri kullandı;

"Türkiye'ye de bu kitlerimizden göndermek isteriz. Türk vatandaşıyız. Türkiye'ye bu konuda yardımcı olmak en büyük görevimiz. Sağlık Bakanlığı ile işbirliğine hazırız"

Yorumlar (0)