TTB: 'Can' alan OHAL kaldırılsın

TTB Merkez Konseyi , Dr. Çetin’in “Gerekçe” dahi gösterilmeden açığa alındıktan sonra intihar etmesinin sorumlusunun OHAL uygulamaları olduğunu bildirdi. 2016’da en az 90 emekçi mobbing, borç, işsizlik gibi nedenlerle canına kıydı.

GÜNDEM 20.02.2017, 16:34 20.02.2017, 16:34
TTB: 'Can' alan OHAL kaldırılsın

Birgün’de yer alan habere göre,  15 Temmuz darbe girişiminin ardından OHAL kapsamında çıkarılan KHK’lerle ihraç edilen veya açığa alınan insanların hayatları alt üst oldu. Yürütülen soruşturmalar kapsamında hakkında işlem yapılan kişiler ya da yakınlarından en az 13 kişi intihar etti. Son olarak İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Biyokimya Anabilim Dalı’nda asistan hekim olan Dr. Hasan Orhan Çetin, 19 Şubat tarihinde çalıştığı hastanenin 10’uncu katından atlayarak yaşamına son verdi.

KHK ile açığa alınan asistan hekim Çetin’in intihar etmesi ile ilgili olarak bir açıklama yapan TTB Merkez Konseyi tarafından, “OHAL uygulamaları, haksız ve hukuksuz olarak görevinden uzaklaştırılan Dr. Hasan Orhan Çetin’in yaşamını yitirmesinin doğrudan sorumlusudur. Genç bir hekimin ölümüne neden olan OHAL kaldırılmalıdır” denildi. Konsey tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, 15 Temmuz darbe girişimini fırsata çeviren siyasi iktidarın, KHK ile parlamentoyu yok sayarak otoriter yönetim anlayışını toplumsal alanın tümüne dayattığı kaydedildi.

İşinden değil, canından oldu

Dr. Çetin’in OHAL sürecinde ihraç edilerek ya da açığa alınarak görevinden uzaklaştırılan binlerce sağlık çalışanından, on binlerce kamu emekçisinden yalnızca biri olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Genç bir hekim sadece işinden değil yaşamından da oldu. Bu kişiler, yasadışı bir örgüt ile somut bağlantılarını ortaya koyacak hukuki kanıtlar olmaksızın, bir şekilde suçlu ilan edilmişler, işleri ve tüm özlük hakları ellerinden alınmıştır… OHAL uygulamaları, haksız ve hukuksuz olarak görevinden uzaklaştırılan Dr. Hasan Orhan Çetin’in yaşamını yitirmesinin doğrudan sorumlusudur.

TTB OHAL’e karşı, tüm antidemokratik uygulamalara olduğu gibi, başından beri açık ve net bir tutum sergilemiştir. Her türlü haksız ve hukuksuzluğun önünü açan, ülkemizdeki adalet duygusunu körelten, binlerce emekçiyi işsiz, okulları hocasız, hastaneleri doktorsuz bırakan ve artık can alır hale gelen OHAL bir an önce kaldırılmalı, haksız ve hukuksuz olarak görevinden uzaklaştırılan kamu emekçileri görevlerine iade edilmelidirler.”

2016 yılında 90 intihar

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi raporuna göre, 2016'da en az 90 emekçi mobbing, borç, işsizlik gibi nedenlerle intihar etti.

 

Yorumlar (0)