TTB 2. Başkanı Ökten: Pandemi kontrol altına alınmadan normalleşme olmaz

Ökten, açıklanan normalleşmeyi uygun bulmadıklarını, pandemi kontrol altına alınmadan normalleşmenin olmayacağını söyledi.

GÜNDEM 02.03.2021, 13:07 02.03.2021, 13:09
TTB 2. Başkanı Ökten: Pandemi kontrol altına alınmadan normalleşme olmaz

Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2. Başkanı Doçent Doktor Ali İhsan Ökten, dün yapılan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısı ardından açıklanan normalleşme adımlarını değerlendirdi.

Ökten, yeni vaka sayısının 6 bin 500’lerden son günlerde 9 bin 500’lere çıktığına dikkat çekti.

Bu artışın yüzde 50’lik bir orana denk geldiğine vurgu yapan Ökten, normalleşmeye geçilmesi için yeni vaka sayısının azalması gerektiğini söyledi.

AŞILAMANIN ÖNEMİ

Aşılama oranının ve hızının düştüğünü söyleyen Ökten, “Toplumsal bağışıklık için toplumun en az yüzde 60-70’i aşılanmalı. 83 Milyon nüfusun 8 milyon 500 bin civarında buda nüfusun yüzde 10’na denk geliyor” dedi.

Ökten, toplumsal bağışıklığı sağlamadan normalleşmeyi erken bulduklarını ifade etti.

Karadeniz Bölgesindeki yükselişin sebebi AKP kongreleri

Karadeniz’de ki vaka yükselmesini AKP kongrelerine bağlayan Ökten, “Derneklerin, Baroların genel kuruluna izin vermeyen AKP kendi Genel Kurularını yapmakta vatandaşların sağlığını tehlikeye atmakta bir sakınca görmemektedir. Lebaleb doldurdukları salonlardaki sıkıntı bir önlem almasından kaynaklanmaktadır” dedi.

Birgün'de yer alan habere göre; Karadeniz’de de AKP kongreleri nedeniyle vaka sayılarının yükseldiğine işaret eden Ökten, “Orada mutant virüsü fazla olabilir. Bununla ilgili Sağlık Bakanlığı’nın çalışma yapması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Özellikle Karadeniz’de başlamak üzere bazı iller yüksek risk dediğimiz kırmızı alana girmekte. Bu illerde daha sıkı tedbirler uygulanması lazım” diyen Ökten, şöyle devam etti: “Mutant virüsü bilimsel olarak bulaşma hızı yüzde 30-70 arasında daha fazla. Mutant virüsün görülme oranı giderek artıyor ve Karadeniz’deki artışın bir nedeni de mutant virüsün olabilir. Mutant virüsün bulaşma hızı bu kadar yüksek iken normalleşmeye gitmek erken.”

TEST SAYILARINDA DÜŞÜNÜN SEBEBİ VAKA SAYISINI DÜŞÜK GÖSTERMEK

Test sayılarında bir düşüşün olduğuna değinen Ökten, sayının 200 binlerden 120 binlere, hafta sonu ise 100 binlere kadar düştüğünü ifade etti.

Filyasyon ekiplerinin de hafta sonu özellikle yoksul bölgelere gidip test yapması gerektiğine vurgu yapan Ökten, çalışma koşulları nedeniyle oralarda vaka sayısının çok fazla olduğunu dile getirdi. Vaka sayısını düşük göstermek için buralarda test yapılmadığını, test sayısının artırılması halinde vaka sayısının da artacağını söyledi.

Ökten, “Test sayısının en kısa zamanda 200 binlere çıkarılması gerekiyor. Ayrıca mutant virüsün de ne durumda olduğumuzu bilmemiz gerekir" dedi.

YÜZ YÜZE EĞİTİME GEÇİLMELİ

Okulların durumuna ilişkin de konuşan TTB 2. Başkanı, “Okullar için önlem alınmalı, öğretmenler aşılanmalı ve yüz yüze eğitime geçilmelidir” diye konuştu.

Ökten, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Çocukların gelişimi, bireysel fonksiyonları, ortopedik ve psikolojik açıdan gelişimleri için okulların açılması önemli.

Bir an önce okulların fiziki şartları düzeltilmeli, gerekli hijyenik önlemler alınmalıdır. Veliler, okul idaresi ve sağlık müdürlüğü arasında bir koordinasyon kurulmalıdır.

Okullar açılmadan yaklaşık bir ay önce öğretmenler aşılanmalıydı. Çünkü birinci aşı yapıldıktan sonra 2.doz aşının yapılması için yaklaşık bir ay geçmesi gerekmektedir. Bunlar yapılmadan okulların açılması sakıncalıdır. En kısa zamanda yüz yüze eğitime geçilmesi çocuklarımızın geleceği için hayati bir önem taşımaktadır.”

Yorumlar (0)