TSK'dan istifa eden emekli amiral Cihat Yaycı’nın yeni adresi belli oldu

TSK'dan olaylı şekilde istifa eden emekli Tümamiral Cihat Yaycı'nın yeni adresi belli oldu.

GÜNDEM 16.07.2020, 14:47
TSK'dan istifa eden emekli amiral Cihat Yaycı’nın yeni adresi belli oldu

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı görevinden alınıp Genelkurmay Başkanlığı emrine verildikten sonra TSK'dan istifa eden emekli Tümamiral Cihat Yaycı'nın yeni adresi belli oldu.

DENİZCİLİK VE KÜRESEL STRATEJİ MERKEZİ

Bahçeşehir Üniversitesi Denizcilik ve Küresel Strateji Merkezi’ni kuran Doç. Dr. Yaycı, denizcilik, Doğu Akdeniz, jeopolitika, Ege Adaları, uluslararası deniz hukuku, kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge ilanı gibi pek çok konu başlığında etkinlikler düzenleyecek.Doç.Dr. Yaycı’nın direktörlüğündeki merkezde; Doç. Dr. Başak Akdemir, Prof. Dr. Ebru Canan Sokullu, Denizcilik eski Bakanı Burhan Kara, Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, Prof. Dr. Hakan Karan gibi isimlerde yer alacak.

Çok konuşulan istifanın ardından Deniz Kartalı.com'un haberine göre; Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı görevini sürdürürken Libya ile imzalanan Deniz Yetki Alanları Sınırlandırılması Mutabakatı’nın alt yapısının 2009’dan beri yaptığı akademik çalışmalarla oluşturan ve çok uluslu enerji şirketlerinin hedefindeki Doğu Akdeniz üzerine kitaplar yazan Tümamiral Doç.Dr. Cihat Yaycı’nın istifası uzun süre tartışılmış ve gündemden düşmemişti. Libya ile 27 Kasım 2019 tarihinde imzalanan antlaşmada büyük rolü olduğu için Yunanistan’ın ve FETÖ’nün hedefindeki Dr. Yaycı, emekliliğinin ardından bilgi birikimini ve deneyimini sivil hayatta akademik düzeyde paylaşacak. Türk dış politikasının en önemli sorunlarına ışık tutmak ve halkı aydınlatmak için Bahçeşehir Üniversitesi Denizcilik ve Küresel Strateji Merkezi’ni kuran Doç.Dr. Cihat Yaycı, ülkemize faydalı olmak için çalışmalarını devam ettireceğini belirtti.Doç. Dr. Yaycı; Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel ve Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz’in desteğiyle kurduğu merkezde uluslararası gelişmeleri ve denizlerle ilgili küresel tüm faaliyetleri yakından takip edeceklerini açıkladı.

“KARDAK KAYALIK DEĞİL ADADIR” 

Doç.Dr. Cihat Yaycı, “Hızla değişen gündem ve sıcak gelişmelerde güvenilir bilgi kaynağı olmayı hedefliyoruz. Denizlerin artan siyasi ve ekonomik değerini anlatarak, denizcilik alanındaki bilgi boşluğunu doldurmak istiyoruz. Dünya ticaretinin yüzde 85’i, petrolünün ise yüzde 97’sinin deniz yoluyla taşınıyor. Dünya ticaret merkezlerinin hemen tamamı deniz kıyısında. Hukuktan kaynaklanan ulusal ve uluslararası sorumluluk ve yükümlülüklerimizi bütünü ile bilmek, hükümranlık haklarımızın sadece ana karamız, adalarımız ve karasuları ile sınırlı olmadığının farkına varmak, yakın deniz havzamızdaki kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge haklarımızı ve temel ulusal çıkarlarımızı hassasiyetle korumak zorundayız. Türkiye’nin jeopolitik bir güç merkezi olması için her alanda denize ve denizciliğe önem verilmesi gerektiğini anlatacağız. Türk kamuoyunun 40 dönümlük Kardak Adaları için kayalık ifadesinin kullanmaması gerektiğini anlatacağız” dedi. 

Yorumlar (0)