TEMEL GIDALARDAN KDV ALINMASIN

İyi Parti Antalya Milletvekili Feridun Bahşi, Temel gıdalardan olan et, süt ve yumurtadan KDV alınmaması için TBMM'ye kanun teklifi verdi.

GÜNDEM 11.02.2020, 12:32
TEMEL GIDALARDAN KDV ALINMASIN

Bir insanın hayatını devam ettirebilmesi amacıyla tüketmesi gereken temel gıdalardan olan et, süt ve yumurtanın KDV oranının yüksek olmasından dolayı üretici ve tüketiciler mağduriyet yaşamaktadır. Üreticinin üzerindeki KDV yükünün kaldırılarak bu indirimin tüketiciye de yansıması mümkün olabilecektir. Kayıt dışı ile mücadele edebilmek için öncelikle tüm hayvansal protein ürünlerinin KDV’si sıfırlanarak “sosyal bir beslenme” anlayışına geçilmelidir. Süt sektöründe kayıt dışılığın yarattığı haksız rekabeti azaltmak ve süt arzı artışını tetikleyecek talebi artırabilmek için temel gıda maddesi olan süt ve süt ürünlerinde KDV sıfır olmalıdır.

Et sektöründe ekonomik değer zincirinin perakendeye kadar olan halkalarında KDV oranı yüzde 1 iken, perakende satışta KDV oranının yüzde 8 dir. Et fiyatlarının düşürülmesi ve halkımızın kırmızı et kaynaklı proteinle daha çok buluşması için tüketicimiz bu vergi yükünden kurtulmalıdır.

Bu sebeple temel gıdalarımızdan olan et, süt ve yumurtaya uygulanan KDV' nin kaldırılmasıyla üretici, aracı, satıcı ve tüketici rahat bir nefes alabilecektir.

Yorumlar (0)