banner773

TBMM'de gerilim! Vekile "Şerefsiz" diyen Oya Eronat'ın kınanması engellendi

AKP Milletvekili Oya Eronat, HDP'li milletvekiline "Ahlaksız, şerefsizsin sen" dedi. Eronat'ın bu sözleri nedeniyle kınanması AKP ve MHP'li vekillerin oylarıyla engellendi.

GÜNDEM 29.07.2020, 09:05 29.07.2020, 09:15
TBMM'de gerilim! Vekile "Şerefsiz" diyen Oya Eronat'ın kınanması engellendi

Sosyal medyaya sansür düzenlemesinin kabul edilerek yasalaştığı TBMM Genel Kurul oturumu gergin geçti. AKP'li Oya Eronat, kürsüdeki HDP milletvekiline "Ahlaksız! Şerefsizsin sen!" dedi. Yaşanan gerilimin ardından Meclis Başkanı Oya Eronat'ın kınanmasını teklif etti. Teklif AKP ve MHP'li vekillerin oylarıyla reddedildi.

ÇÖZÜMSÜZLÜK POLİTİKALARINI ELEŞTİREN VEKİLİN DEFALARCA SÖZÜNÜ KESTİ

Haber Merkezi'nin haberine göre sabaha kadar süren Genel Kurulun sonlarında HDP Şırnak Miletvekili Hüseyin Kaçmaz, görüşülmekte olan sosyal medya düzenlemesine dari bir önergeye ilişkin söz aldı. Konuşmasında ilgili kısmı tamamlayan Kaçmaz, yasadan bağımsız birkaç konuya da değindi. Kaçmaz, Kürt sorununda çözümsüzlük politikalarında ısrar edildiğini, bölgede çıkarılan yangınların yangın envanterine bile alınmadığını, bölgede yürütülen operasyonlarda çok sayıda sivilin de yaşamını yitirdiğine dikkat çekti.

AKP Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat ise defalarca Kaçmaz'ın sözünü kesti. Eronat sık sık "8 bin sivili katlettiniz" diye bağırdı. AKP'li Eronat konuşmasını tamamlayan HDP'li Hüseyin Kaçmaz'a "Ahlaksız! Şerefsizsin sen!" diye bağırdı.

Eronat'ın bu sözleri HDP'lilerce protesto edildi, CHP'li vekilller de tepki gösterdi.

VEKİLE "ŞEREFSİZSİN" DİYEN OYA ERONAT'IN KINANMASI TEKLİF EDİLDİ

Gerginlik nedeniyle birleşime beş dakika ara verildi. Aranın ardından TBMM Başkan Vekili Nimetullah Erdoğmuş, Oya Eronat'ın sözlerinin İç Tüzük'ün 160'ıncı maddesinin 3'üncü fıkrasında yer alan kaba ve yaralayıcı sözler sarf etmek ve hareketler yapmak kapsamında olduğunu ve kınama cezası gerektirdiğini belirtti. Erdoğmuş, Eronat'ın savunmasını istedi.

SAVUNMAYI AKP GRUP BAŞKANI NACİ BOSTANCI YAPTI: GİZLİ ZAMİRE HAKERET EDİLDİ

Oya Eronat'ın "Şerefsiz" ifadelerinin savunması için söz alan AKP Grup Başkanı Naci Bostancı, "Konuşmanın bağlamı içerisinde konuşmacı çeşitli olaylardan, kanlı olaylardan, dramatik tablolardan bahsediyor. Bütün bunlardan bahsederken olayın çok önemli faillerinden birisini ıskalıyor ve ona ilişkin hiç bir ifadede bulunmuyor. Bu durum karşısında o gizli zamire işaret eden bir ifade olarak bu kelimeler kullanılmıştır. Dolayısıyla, konuşmacının kendisine karşı değildir, tutanaklara geçmiş olan hâlin yanlış olduğu kanaatindeyiz kesinlikle." dedi. Bostancı,  açıkça kayıtlara geçen "Ahlaksız! Şerefsizsin sen!" ifadesinde hakaret edilenin, milletvekili değil PKK olduğunu savundu.

KINAMA, AKP VE MHP OYLARI İLE REDDEDİLDİ

Savunmanın ardından Oya Eronat'a kınama cezası verilmesi oylandı. Kınama cezası AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. CHP ve HDP'li vekiller sansür düzenlemesinin içeriğinde hakaretin engellenmesinin yer aldığını, ancak böylesi bir oturumda hakaretin AKP ve MHP'li vekilerin oylarıyla kabul edildiğini belirterek yaşananlara tepki gösterdi.

HAKARETE CEZASIZLIK MECLİSTE BELKİ DE İLK

Oylamanın ardından söz alan HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç, Meclisteki konuşmalarda açık bir hakaretin belki de ilk defa kabul edilebilir olarak tutanaklara geçtiğini belirtti. Oluç şunları söyledi:

"Şimdi, bu tutumu nasıl yorumluyoruz? Birincisi, politik olarak şunu söyleyeyim: Adalet ve Kalkınma Partisi Grubu, evet, çoğunluğa sahip, çoğunlukçu bir anlayışa sahip -bunu politik olarak hep eleştirdik- çoğulcu bir anlayışa sahip değil, müzakereci bir anlayışa sahip değil. Adalet ve Kalkınma Partisi Grubu, biraz evvel burada oy kullanarak milletvekiline hakaret edilebileceğini ve küfür edilebileceğini Meclis tutanaklarına geçirdi; durum budur. Meclisin tarihinde ilk defa belki de bir hakaret, açık hakaret Meclis tutanaklarına kabul edilebilir olarak geçti; durum budur.

Yorumlar (0)