banner754

‘Sözleşmeli memur’a kadro hakları verilmelidir”

CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Vedat Bilgin, sözleşmeli personellerin istihdamına ilişkin çalışmaların devam ettiğini, yetkili konfederasyonun katkısıyla, çalışmanın bu yıl içinde tamamlanacağını açıkladı. 

GÜNDEM 15.04.2022, 11:43
‘Sözleşmeli memur’a kadro hakları verilmelidir”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kamuda görevli süresiz sözleşmeli memurların, asli kadroya alınması yönünde herhangi bir çalışmanın olup olmadığının açıklanması istemiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi. 

CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Vedat Bilgin, sözleşmeli personellerin istihdamına ilişkin çalışmaların devam ettiğini, yetkili konfederasyonun katkısıyla, çalışmanın bu yıl içinde tamamlanacağını açıkladı. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kamu da aynı işi yapmalarına rağmen asli kadrodaki memurlar ve sözleşmeli memurlar arasındaki maaş ve sosyal hak farklılıklarının neden olduğu mağduriyeti, ilgili Bakanlığa yönelttiği yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

CHP Niğde Milletvekili Gürer,  Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Vedat Bilgin tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde “Kamuda çalışan süresiz sözleşmeli memurların kadroya geçirilerek kadrolu memurlar ile aynı haklara sahip olmaları ile ilgili bir çalışma düşünülmekte midir?” şeklinde soru yöneltti.

CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Vedat Bilgin, “Kamu Görevlilerinin 2022 ve 2023 Yıllarını Kapsayan Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 6 ncı Dönem Toplu Sözleşmesinin, ‘Genel Hükümler’  başlıklı birinci kısmının ‘Sözleşmeli personel istihdamına ilişkin çalışma’ başlıklı 52 nci maddesinde yer alan; ‘Kamu kurum ve kuruluşlarının görüşü alınarak, sözleşmeli personel mevzuatında düzenleme yapılması suretiyle sözleşmeli personel statülerinin yeniden belirlenmesine ilişkin çalışma yetkili konfederasyonun katkı ve katılımıyla 2022 yılı içerisinde tamamlanacaktır’ hükmü kapsamında çalışmalar yürütülmektedir” açıklamasında bulundu. 

BELİRSİZLİK GİDERİLMELİ

Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise, “KPSS ile atanıp, kadrolu memurlar ile aynı işi yapan “süresiz sözleşmeli memurlar”, ailelerinden aynı, kamuda kariyer planı yapamadan huzursuz bir şekilde çalışma hayatını devam ettiriyor. En son 2013’te  kadroya alınan 4B sözleşmeli memurlarla ilgili belirsizliğin devam etmesi sürekli bir beklenti ile huzursuzluğa neden oluyor” dedi.

ÖNCE 4+2, SONRA 3+1…

663 sayılı KHK ile ilk önce “4+2” olarak getirilen daha sonra “3+1” olarak revize edilen sisteme göre birçok kurumda 29 Ekim 2016 tarihinden önceki sözleşmeli personellerin “süresiz sözleşmeli” personel olarak tanımlandığını belirten  Ömer Fethi Gürer, bu tarihten sonraki sözleşmeli personellerin ise “3+1” sistemine dahil edildiğini hatırlattı. 

ÇALIŞANLAR ARASINDA EŞİTSİZLİK VAR 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “29 Ekim 2016 tarihinden önce işe başlayan bir kişi süresiz sözleşmeli olarak çalışırken, bu tarihten sonra aynı şartlarla işe alınan başka bir kişi ise 3 yıl çalışarak kadroya geçip, 1 yıl sonra da tayin isteme hakkına sahip olabiliyor. Kamuda ortaya çıkartılan aynı statüye çok farklı uygulamalar, çalışanlar arasında eşitsizliklere yol açmaktadır” değerlendirmesinde bulundu. 

Yorumlar (0)