Soylu: Görevden alınan kaymakamların FETÖ’yle ilgisi yok

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, görevden alınan kaymakamlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Soylu, "FETÖ'yle ilişkilendirme iddiaları tamamen yalandır. Bu kaymakamların hiçbiri göreve yeni getirilmedi" dedi.

GÜNDEM 10.09.2020, 16:17
Soylu: Görevden alınan kaymakamların FETÖ’yle ilgisi yok

43 kaymakam ve vali yardımcısının görevden alınmasının yankıları sürerken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ilk kez konuyla ilgili açıklama yaptı. 106. Dönem Kaymakamlık Kursu Kura Töreni’ne katılan Soylu, şunları söyledi:

* Bir süredir gündemde tutmaya çalıştıkları saçma iddialarına dayanak yapmaya çalıştılar. Hem eksik ve yanlış bilgiyle hem de maksatlı olarak yapılan bu yorumların tamamı yalandır. Yapılan bu işlemin de buna delil olacak hiçbir tarafı yoktur.

* Olayın aslı şudur devletin istihbarat birimlerinin FETÖ’ye yönelik olarak uzun süredir devam eden büfe, ankesör, operasyonel hat gibi, mahrem imam gibi istihbari gibi yargıya intikal etmiş çalışmaları ve idari soruşturmaları var. Veya yargıya intikal edecek çalışmalar var.

* Biz de dosyasına bakar soruşturmanın selameti ve idari sürecin gereği önce bu kişileri açığa alırız. Sonra mahkeme bir karar verir. Bu arada da müfettişlerimiz tarafından da idari soruşturmalar tarafımızdan da yürütülür. FETÖ ile ilişkilendirme iddiaları tamamen yalandır.

SAHTE KAHRAMANLARDAN BIKTIM

* Bu kişilerin hepsi benim bildiğim kadarıyla 2008-2009-2012 belki 2013’te yani hesap ettiğimiz gibi 8 ile 12 yıllık kaymakamlardır. Bu hadiseyi saçma sapan iddialara delil yapıp, çalışanlara bizim o zaman söylediğimiz net ve açıktır. Soruşturma açılmış, mahkeme beraat kararı vermiş, siz de herhangi bir eksiklik görmemişseniz, yerine iade edersiniz. Ama sonra kişinin hakkında yeni bir delil bulunmuş. Ne yapmamız lazım? Tedbir almayacak mıyız? Bundan yaklaşık 1,5ay önce 15 kaymakamımızın kimini açığa aldık, kimini de pasif göreve aldık.

* Nasıl bir süreçten geçtiğimizi hep birlikte biliyoruz. 15 Temmuz’u bizim unutmamız mümkün değildir. Burada tekrar söylüyorum. 15 Temmuz’u kim unutarak işlem yapıyorsa o haindir. Bu dinamik bir süreçtir. Bu süreçlerde kendilerine rol biçmeye çalışan sahte kahramanlardan bıktım.

HİÇBİRİ GÖREVE YENİ GETİRİLMEDİ

* Biz gereğini yapıyoruz, titizlikle yapıyoruz. Ama anlamak istemiyorlar. Çünkü gözlerini hırs bürümüş. FETÖ ile mücadele ediyoruz, FETÖ’cüler saldırıyor, Odatv saldırıyor, Cumhuriyet gazetesi, Birgün gazetesi saldırıyor. Ana muhalefet sözcüleri saldırıyor. Bu kaymakamların hiçbiri göreve yeni getirilmedi.

30 BİN 580 EMNİYET PERSONELİ İHRAÇ EDİLDİ

* Türkiye’de FETÖ soruşturmalarını iki kurum yapar, birisi emniyet birisi de yargıdır. Burayı sulandırmak, bu soruşturmaları akamete uğratmak, bu kurumları ayrı ayrı zayıflatmak için ellerinden geleni yapmak istiyorlar. Saldırının temel sebebi de esasen burada aramak lazım. Ve size bu noktada kurum içinden de bir bilgiyi paylaşmak isterim.

* Açıkta bulunanların sayısı 2 bin 945. Aynı şekilde bugün, emniyet teşkilatımızın o gün toplam mevcudu 273 bin kişiydi. Bunun içerisinde sivilleri de vardı. Bugüne kadar emniyetten FETÖ iltisakıyla ihraç edilen kişi sayısı ise 30 bin 580. İçişleri Bakanlığı’na geldiğim gün şöyle bir rakam vardı elimde, 21 bin 500 civarında emniyet müdürü var, 14 bini ihraç. Yani 3’te 2’si ihraç.

* Bu rakamları niçin verdim? Bugün Cumhuriyet gazetesinde yazan; bana bazen kızıyorlar bunu muhatap alma diye. Yalanı muhatap almazsanız hata edersiniz. Diyor ki, İçişleri Bakanlığı’nın orada bir berduş; yüzde 3,5 ancak şey yapıldı… O berduşa sesleniyorum. Ben senin gibi birinin adamı değilim, milletin adamıyım. Kimlerle iş tuttuğunuz da belli, kime uşaklık yaptığınız da belli.

Yorumlar (0)