Soma'da kamu idarelerinin sorumluluğu yok sayılamaz

Soma davasında ek bilirkişi raporunu değerlendiren mağdur avukatları, raporda sorumluluğu tespit edilen kamu görevlilerinin de yargı önüne çıkarılması gerektiğini ifade etti. Dava, SEGBİS’te oluşan arıza nedeniyle ertelendi

GÜNDEM 13.12.2016, 09:41 13.12.2016, 09:41
Soma'da kamu idarelerinin sorumluluğu yok sayılamaz

Birgün de yer alan habere göre, Soma davasının dün görülen 13’üncü duruşmasında ek bilirkişi raporu okundu, mağdur avukatlarının rapora ilişkin beyanları alındı. Avukatlar, raporun sanıkların kusurunu net şekilde ortaya koyduğuna dikkat çekerek, katliamda sorumluluğu bulunan kamu görevlilerinin de yargılanması gerektiğini vurguladı. Dava, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi’nde (SEGBİS) oluşan arıza nedeniyle 19 Aralık’a ertelendi.



Manisa Soma’da 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden katliamına ilişkin davaya dün Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşmaya, tutuklu sanıklar Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Teknik Müdür İsmail Adalı, Teknik Nezaretçi Ertan Ersoy ve Emniyet Teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik ile bazı tutuksuz sanıklar, mağdur işçi aileleri ve taraf avukatları katıldı.

‘Sabotaj ya da bant yangını olamaz’


Duruşmada, mevcut bilirkişi heyetinin hazırladığı 24 sayfalık ek bilirkişi raporu okundu. Ek raporda, “bilirkişi heyetinin ana raporda ortaya koyduğu değerlendirmeleri veya kanaatleri değiştirmesini gerektirecek yeni bir bilgi ya da belgenin bulunmadığı, dolayısıyla heyetin daha önce olayın ortaya çıkışı ve bilinen sonuçlarını doğuran değerlendirme ve kanaatlerini aynen muhafaza ettiği” belirtilerek, ana rapordaki değerlendirmeler tekrar edildi.
Olayın bant yangını kaynaklı oluşmadığına vurgu yapılan ek raporda, sabotaj olamayacağı ve grizu patlaması tespitinin bulunmadığı yinelenirken, sanık avukatlarının itirazları yersiz bulundu. Raporda, daha önce de belirtildiği gibi olayda işveren yetkililerinin kusurlu olduğu, mücbir sebep ya da işçi kusurunun bulunmadığı kaydedildi. Ek raporda ayrıca Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) ve Ege Linyitleri İşletmesi (ELİ) görevlilerinin çıkan kömürü tartmak dışında bir şey yapmadığı da belirtildi.

 

‘Kâr hırsı uğruna işçileri katlettiler’


Mağdur ailelerin avukatlarından Selçuk Kozağaçlı, ek bilirkişi raporunun ana raporu tekrarladığını, rapora itirazlarının bulunmadığını, davada hüküm kurulabilecek bir noktaya gelindiğini söyledi. Sanıklardan Ramazan Doğru’nun celse arasında verdiği yazılı beyanında iş güvenliğini ilgilendiren projelerin hayata geçirilmediğini itiraf ettiğini belirten Kozağaçlı, “Şirket yetkilileri kâr hırsı uğruna projeleri hayata geçirmeyerek işçileri katletmiştir” dedi.

 

‘Alp Gürkan olası kasttan yargılanmalı’


Avukat Denizer Şanlı ise ek raporun da sanıkların kusurunu net şekilde ortaya koyduğuna dikkat çekerek, “Bu iş cinayeti, sanıkların ihmaller zincirinden kaynaklanmıştır ve sanıkların yönettiği Işıklar gibi diğer madenlerde de bu ihmaller zinciri devam ediyor” ifadelerini kullandı.


Bu davadan ayrı olarak Soma Holding’in sahibi Alp Gürkan ile 4 yönetici hakkında “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçlamasıyla ikinci bir davanın açıldığını hatırlatan Şanlı, bu ikinci davanın ‘bilinçli taksir’den açılmasının hukuki bir dayanağının bulunmadığını, bu 5 kişinin de ‘olası kastla insan öldürme’ suçlamasıyla yargılanması gerektiğini ifade etti.



‘Kamu görevlileri de katliamdan sorumlu’


Av. İbrahim Arzuk ise bilirkişi raporunun ve ek raporun kamu görevlilerinin de sorumluluğunu ortaya koyduğuna işaret ederek, “TKİ ve ELİ ile ilgili belgelerde açık olduğu gibi, bu olay bu kurumların aldığı kararlarla bu duruma gelmiş. Özel kişiler açısından gereği yapılırken kamu idarelerinin sorumlulukları ortada kalmamalı. Bu ek raporun soruşturmaların açılması için bakanlıklara gönderilmesi, savcılığa yeniden suç duyurusunda bulunulması gerekmektedir” dedi.



19 Aralık’a ertelendi


Mağdur ailelerin avukatları, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamını talep etti. Ardından duruşma savcısı Halil İbrahim Yüksel’in ek rapora dair mütalaasını açıklayacağı sırada, SEGBİS’te oluşan arıza nedeniyle duruşmaya ara verildi. Aradan sonra Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, arızanın giderilemediğini açıklayarak, bilirkişi raporuna dair görüşlerin açıklanması için duruşmanın 19 Aralık Pazartesi gününe ertelendiğini açıkladı. Sanıkların tutukluluk hallerine ilişkin değerlendirmenin ise yarın (14 Aralık) yapılmasına karar verildi.

 

***

Şirvan’da son işçinin cansız bedenine de ulaşıldı

 

Siirt Şirvan’da Ciner Grubu’na ait Park Elektrik tarafından işletilen Madenköy Bakır Madeni’nde, 17 Kasım’da yaşanan şev kayması faciasının ardından toprak altında kalan 16 işçinin sonuncusuna da dün ulaşıldı. İbrahim Kılınç (21) adlı işçinin cansız bedeni, otopsi için Siirt Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Böylece facianın üzerinden 25 gün geçtikten sonra toprak altında kalan tüm işçilerin cenazesi çıkarılmış oldu. 
Maraş Elbistan’da Yine Ciner Grubu’na bağlı Park Teknik tarafından işletilen Çöllolar Kömür Sahası’nda da beş yıl önce peş peşe şev kaymaları yaşanmış, 11 işçi toprak altında kalarak yaşamını yitirmişti. 9 işçinin cenazesine hiç ulaşıl(a)mamış, ailelere neden cenazelerin çıkarılmadığına ilişkin resmi bir açıklama bile yapılmamıştı. İşçilerden Muhsin Koşan’ın yakınları, gazetemize yaptıkları açıklamada, “Kemikleri bile kalmış olsa bize cenazemizi versinler, vermiyorlarsa bir açıklama yaparak nedenini açıklasınlar. Biz bir mezarımız olsun istiyoruz” diye konuşmuştu.

Yorumlar (0)