banner773

Soma davasında tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verildi

Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği katliamla ilgili davanın 15. duruşması 4. gününde devam etti. Madenci ailelerinin avukatlarından Selçuk Kozağaçlı, katliamda kusuru olan kamu görevlilerinin de bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek suçundan ceza almasını istediklerini dile getirdi.

GÜNDEM 26.01.2017, 16:57 26.01.2017, 16:57
Soma davasında tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verildi

Evrensel'den Emine Uyar'ın haberine göre; Kozağaçlı, S panosundaki ölümler, havalandırmanın ters çevrilmesi ile yaşanan ölümler, paşa vardiyasının içeri sokulması, acil eylem planı uygulanmaması gibi nedenlerden ayrı ayrı ceza talep ettiklerini belirtti.

 

Kozağaçlı, madende gerekli önlemlerin alınması için üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmeyen dönemin Enerji Bakanı, müsteşarı, iş teftiş kurulu üyeleri ve MİGEM görevlilerinin de ‘Bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermekten’ yargılanıp cezalandırılmaları gerektiğini ifade etti.

 

YASALARI HİÇE SAYDILAR


Maden Patronları Alp Gürkan ve Can Gürkan ile Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa Yiğit, Hayri Kebapçılar, Haluk Evinç, Ramazan Doğru, Akın Çelik, İsmail Adalı ve Ertan Ersoy’a TCK’nin 83. maddesine göre ‘ihmali davranışla kasten adam öldürme’ suçundan ceza verilmesi gerektiğini söyleyen Kozağaçlı, Mehmet Ali, Günay Çelik, Fuat Ünal Aydın, Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık için yönetici pozisyonda olmadıkları için, birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olma suçunu içeren bilinçli taksirden ceza istediklerini belirtti.

 

Tutuksuz yargılanan, nitelikli mühendis konumundaki Halil Sarı, Serkan Kocaman, Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Murat Bodur, Ümit Şahin, Caner Uysal, Ersin Yılmaz, Fuat Ünal Aydın için taksirle ölüme ve yaralanmaya sebebiyetten ceza istediklerini belirten Kozağaçlı, havanın ters çevrilmesi nedeniyle meydana gelen ölümler için de bilinçli taksirden ayrıca ceza istedi.

 

BİLİRKİŞİ RAPORU DA KAMU KUSURLU DEDİ


Bilirkişi raporunda, Dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile müsteşarı ve yine dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile müsteşarı ile ilgili ‘Kömür havza politikası hakkında mevzuat çıkaracak olanlar onlardır’ denildiğine dikkat çeken Kozağaçlı, “Bakan ve müsteşarların da bilinçli taksirden yargılanmaları gerekir” dedi.

Kozağaçlı, TKİ Kontrolörleri Adem Ormanoglu ile Efkan Kurt’un Soma AŞ, TKİ ELİ ve MiGEM bağlantısını yapan kişiler olduğunu dile getirerek en az bilinçli taksirden cezalandırılmaları gerektiğini söyledi.

 

‘İNDİRİM YAPILMASIN’


MIGEM’de görevli olanlar ile iş teftiş kurulu üyelerinin de bilinçli taksirden ceza almaları gerektiğini belirten Kozağaçlı, “Şu izin verilmedi ama elbet bir gün siyasi iradenin elleri üzerlerinden kalkacak ve yargılanacaklar” diye konuştu.

 

Sanıkların en küçük bir pişmanlık kırıntısı dahi göstermediğine vurgu yapan Kozağaçlı, “Cezalardan indirim yapılmasını gerektirecek hiçbir sebep yok. Bu cezalar 1 kişi için. 301 kişinin öldüğü bu davada verilecek cezalar da üst sınırdan olmalı” dedi.

 

DURUŞMA 20 ŞUBAT’A ERTELENDİ

 


Mahkeme heyeti tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 20 Şubat'a erteledi. Heyet; Alp Gürkan, Mustafa Yiğit ve Haluk Evinç'in duruşmalardan vareste tutulmaları taleplerinin kabülüne karar verdi.

 

Yorumlar (0)