Salgının Türkiye'deki merkez üssü değişti

Türkiye ilk koronavirüs vakasını 11 Mart tarihinde açıkladı. O tarihten bu yana 170 binin üzerinde vaka açıklandı. Bu vakaların yaklaşık yüzde 60'ı ise İstanbul'daydı. Ancak gelen son haberlere göre salgının merkezi değişiyor.

GÜNDEM 12.06.2020, 08:54
Salgının Türkiye'deki merkez üssü değişti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 11 Haziran itibariyle açıkladığı koronavirüs tablosuna göre Türkiye’de şimdiye kadar 2 milyon 500 bin 890 test gerçekleştirirken, 174 bin  23 vaka tespit etti. 11 Mart'ta tespit edilen ilk vakadan bu yana 147 bin 860 Kovid-19 hastası iyileşti. Maalesef 4 bin 763 kişiyi ise koronavirüs nedeniyle kaybettik. Halen yoğun bakımlarda ise 643 kişi tedavi görüyor.  

Ancak, küresel çapta koronavirüs salgınının sonuçlarına bakıldığında Türkiye 3 ay gibi bir sürede küresel kabusu en az zararla atlatan ülkelerin başında demek mümkün. Hükümet de maske, hijyen ve sosyal mesafe kuralları ile gelinen başarılı noktanın ardından 1 Haziran itabariyle normalleşme adımlarını hayata geçirdi.  Pandemiye Türkiye'den daha önce yakalanan ülkelere göre çok daha kısa sürede normalleşme adımları atan Türkiye'nin başarısında en büyük pay kuşkusuz evde kal çağrılarına yüksek uyum ile alınan kısıtlama kararlarıydı.  

Ancak, normalleşme sürecinin yanı sıra vaka, vefat sayılarında düşüş ile iyileşen hasta sayılarındaki artış sürerken ikinci dalga korkusuna neden olan gelişmeler de yok değil. Bu konuda en dikkat çeken il Diyarbakır. Daha önce günde 3-5 arasında vaka tespit edilen Diyarbakır'da son günlerde tırmanan bir trend söz konusu. Son 10 günde 350 yeni vaka tespit edilerek hastaneye yatırıldı. Testleri pozitif çıkan 550 kişi ise evlerinde karantinaya alınmış durumda. 

Kent genelindeki bu tırmanışta en büyük pay ise maskesiz sokağa çıkma alışkanlığının yaygınlığı.  Diyarbakır'ın birçok bölgesinde maske ve sosyal mesafe kurallarının ihlal edildiğinin tespit edilmesi üzerine İl Hıfzıssıhha Kurulu önceki gün maskesi sokağa çıkma yasağı kararı almak zorunda kaldı.  

Önceki gün başlayan yasağa rağmen maskesiz sokağa çıkan kişilere ise ceza kesildi. Artan vaka sayısı nedeniyle endişeye kapılan birçok Diyarbakırlı sokağa çıkmak yerine evlerinde kalmayı tercih etti. 

Ancak alınan maskesiz sokağa çıkma yasağına rağmen Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde koronavirüs şüphesi ile hastaneye başvuruların sayısının arttığı gözleniyor

Bu nedenle Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşler Daire Başkanlığına bağlı ilaçlama ekipleri kent genelinde dezenfektan çalışması başlattı. 

Hastane çevresi ve içerisinde dezenfektan işlemleri gerçekleştirilirken, hastaneye vaka taşıyan ambulansların da hastaları bıraktıktan sonra titizlikle virüs bulaşına karşı dezenfekte edildiği gözlendi. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün Bilim Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, İstanbul, Ankara ve İzmir'de vaka sayılarının azalmaya başladığını ancak Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da kısmi bir artışın olduğunu söylemişti. 

Bakan Koca'nın sürekli vurguladığı maske, sosyal mesafe ve temizlik kurallarına uyulmamasının sonuçları Diyarbakır'da böylesi bir sonucu ortaya çıkartırken,  Eskişehir'de de mevsimlik işçilerin yaşadığı bölgede bir çocukta koronavirüs tespit edilmesinin ardından 200 kişi karantinaya alındı. Bu gelişmeler de gösteriyor ki eğer kurallara uyma konusundaki bu isteksizlik sürerse Türkiye'de koronavirüsün yeni merkez üssünün Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu olması kaçınılmaz gibi görünüyor...

Yorumlar (0)