"Sağlık emekçileri pandemi sürecinde hak ettikleri değeri görmedi"

Kamu kurumlarında çalışma saatlerinin yeniden düzenlenmesinde sağlık emekçileri kapsam dışında bırakıldı. Türk Hemşireler Derneği İzmir Şube Başkanı Ebru Melek Benligül, pandemi sürecinde sağlık emekçilerinin hak ettikleri değeri görmediklerini söyledi.

GÜNDEM 05.12.2020, 17:43 05.12.2020, 17:44
"Sağlık emekçileri pandemi sürecinde hak ettikleri değeri görmedi"

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınında ilk vakanın üzerinden 1 yıl geçti. Türkiye'de ise salgın 9. ayında. Mart ayından beri virüsle en ön safta mücadele eden sağlık emekçileri oldukça yıprandı ve birçoğu tükenmişlik sendromunu en üst safhada yaşıyor.

Birgün'de yer alan habere göre; Türk Hemşireler Derneği İzmir Şube Başkanı Ebru Melek Benligül, sağlık emekçilerinin hak ettiği değeri görmesini talep etti. Hemşireler olarak pandemi sürecinin ilk dönemlerinde ek ödemelerle, sağlık emekçilerinin sorunlarının gündeme getirilmesini doğru bulmadıklarını, gerekçe olarak yaşamın kutsallığını ve önceliğini gösterdiklerini dile getiren Benligül, "Bizler, kendi yaşamımız söz konusu olduğunda aynı özen ve değeri göremedik, görmüyoruz. Kahraman sağlık ordusu ilan edilen bizlerin neredeyse her gün maruz kaldığımız şiddet, yorucu ve uzun çalışma süreleri, çok tehlikeli çalışma ortamlarında tüm risklerine rağmen yeterince alınmayan önlemler, bütün bunların yanında hayatımızı yeterince idame ettirmeye yetmeyen, adil ve emeğimizin karşılığı olmaktan uzak ücretlendirme sistemi, Covid-19 hastalığının meslek hastalığı olarak kabul edilmemiş olması ülkemizde sağlığa ve bizlere verilen değeri de göstermektedir" dedi.

ÇOCUKLARIMIZI GÖREMEME PAHASINA ÇALIŞIYORUZ

Sağlık emekçilerinin sadece kahramanlık vurguları ile tek taraflı fedakârlık beklenmeye devam edildiğini belirten Benligül, "Her geçen gün artan hasta sayısı ve bu artışın sağlık emekçileri omuzlarındaki yükü nasıl artırdığını sadece biz biliyor ve yaşıyoruz. Pandemi ile mücadele eden hemşireler ve tüm sağlık emekçileri izinlerin, istifaların engellenmediği dönemde de görevimizi terk etmedik, sağlık hizmetini aksatmadık, canla başla mücadeleye devam ettik. Bugün de, kamu görevlileri esnek çalışabiliyorken, bizler kimi zaman 24 saat aralıksız çalışmaya devam ediyoruz. Yetersiz koruyucu ekipmana rağmen, düzenli Covid testleri yapılmamasına rağmen, ek ödemelerden yararlanamamamıza rağmen, gördüğümüz baskılara ve ayrımcılığa rağmen ve tüm feryatlarımızın karşılıksız kalmasına rağmen; kendi bakıma muhtaç yakınlarımızı ve çocuklarımızı bile görememe pahasına yaşamlarımızı riske sokarak toplumumuzun hak ettiği güvenli ve nitelikli sağlık hizmetini sunmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Sağlık emekçilerinin son olarak kamu kurumlarındaki çalışma saatlerinin değişiminin kapsamı dışında bırakıldığını dile getiren Benligül, "Biz hemşireler bütün bunlara rağmen pandeminin ilk günlerinde verdiğimiz sözümüzün arkasındayız. Toplumumuzun sağlığına kavuşması için mücadeleye devam edeceğiz. Çünkü biliyoruz ki, verdiğimiz çok kıymetli değerin bir para karşılığında olması mümkün değildir. Ancak, sağlık emekçileri artık hak ettiği değeri görmeyi istemektedir. Sağlık emekçilerinin farklı konumu değerlendirilerek, adaleti ve hakkaniyeti sağlamak için diğer kamu çalışanlarında olduğu gibi kararda belirtilen saatlerin dışındaki çalışma saatlerinin fazla mesai ücreti veya nöbet ücreti olarak ödenmesine ilişkin düzenleme yapılmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)