Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sonunda itiraf etti!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca korona virüs salgınıyla ilgili yaptığı açıklamada bakanlık bütçesinin yetersiz olduğunu vurguladı.

GÜNDEM 18.11.2020, 17:22 18.11.2020, 17:23
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sonunda itiraf etti!

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Sağlık Bakanlığı ile bağlı kuruluşların 2021 bütçesini görüşmek üzere toplandı. CHP’li komisyon üyeleri ve milletvekilleri, salgın döneminde sağlık çalışanlarının çalışma koşullarına dikkat çeken “Tükendik. COVİD-19 sağlık çalışanları için meslek hastalığı kabul edilsin” yazılı dövizler ile toplantıya katıldı.

Birçok ülkede aşı çalışmalarının yürütüldüğünü ifade eden Koca, "Dünyaya paralel olarak ülkemizde de 16 ayrı aşı çalışması yapılmaktadır. Bunlardan bir tanesi klinik öncesi dönemi başarıyla tamamlayarak insan denemelerine başlamıştır. Bu arada da Çin ve Almanya kaynaklı aşıların ülkemizde de faz çalışmaları devam etmektedir. Bu yıl henüz bitmeden aşıya kavuşmanın ümidi içindeyim. Bize düşen bu süreci güvenli bir şekilde atlatabilmektir" dedi. 

KAYNAKLAR OLDUKÇA SINIRLI

Birçok ülkeyle kıyasladığımızda sağlık için ayırabildiğimiz kaynakların oldukça sınırlı olduğunu biliyoruz" diyen Koca, şunları söyledi: 

Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla içindeki paya göre sağlık harcamalarımız gelişmiş ülkelerin altında olmasına rağmen en kapsamlı sağlık hizmeti sunan ülke konumundayız. Amacımız sürdürülebilir bir sağlık sistemini kalıcı kılmaktır. Kişi başı toplam kamu sağlık harcamamızda da görüleceği gibi, daha iyi bir sağlık hizmeti için sağlığa ayrılan kaynakları önceliklendirmemiz gerektiğini de söylemeden geçemeyeceğim. Tüm dünyada olduğu gibi, vatandaşlarımızın sağlıklarını korumak ve iyileştirmek için harcanan kaynağın yıldan yıla artış göstermesi bir zorunluluktur. Bu artışa rağmen OECD ülkeleri ile karşılaştırıldığında kişi başı Kamu Cari Sağlık Harcamasının oldukça düşük olduğu bir gerçektir. Ülkemiz, Genel Sağlık Sigortasının geniş kapsamına rağmen sağlık hizmetinin son derece ekonomik olarak sunulduğu tek OECD ülkesidir.

Yorumlar (0)