banner773

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Kontrolün kaybı ikinci bir dalganın davetçisi olacaktır

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yapıyor.

GÜNDEM 06.05.2020, 17:53
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Kontrolün kaybı ikinci bir dalganın davetçisi olacaktır

Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı saat 15.00'de başladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca toplantının ardından açıklama yapıyor.

Fahrettin Koca'nın açıklaması şöyle oldu:

Türkiye'miz koronavirüse karşı mücadelesinde ilk dönemi tamamlamıştır. 29 Nisan koronavirüsle mücadelemizde birinci dönemi geride bıraktığımız tarihtir.

Artık salgın yönetiminde güncel politika ve uygulamalarımızda bazı değişikliklere gidebiliriz.Türkiye koronavirüsle mücadelesinde birinci dönemi tamamlamıştır. Şu anda koronavirüsle mücadelemizin ikinci döneminde yeni dönemin ilk günlerindeyiz. Bu ikinci dönemde başarı yine bazı koşullara bağlıdır. 

Tedbir almak, tedbirlere uymak başarının garantisidir. Tedbirsiz davranmak, koronavirüs tehdidinin ortadan kalktığını varsaymaktır. Tehdit devam etmektedir.

Virüs şu anda öngöremeyeceğimiz bir dönem boyunca dünyada bu toplumda aramızda dolaşmaya devam edecektir. Virüs, konuk olduğunuz yerde, bindiğiniz asansörde gittiğiniz berberde, beklediğiniz otobüs durağında karşınıza çıkabilir. Bunu tam olarak bilemezsiniz. Hiç tanımadığınız bir taşıyıcıdan hastalığı kolayca alabilirsiniz. Salgın kontrol altına alınmıştır ama virüsle ilgili gerçekler değişmemiştir. Eviniz virüse karşı halen en güvenli ortamdır.

Sosyal hayat için kontrolü elimize alıyoruz. Ciddi başarı gösterilen her mücadelenin mutlaka bir ödülü vardır. 

83 milyon bu başarının ödülünü almayı hak ediyoruz. Haklıyız, dışarıdaki hayatı özledik, işimizi düzene koyma isteği duyuyoruz, sevdiklerimize sarılabilmek istiyoruz. Küçük mutluluklar bile şu anki hayatımıza renk getirecek.

Gerçeklerin isteklerden biraz daha olsa farklı olduğunu kabul etmeliyiz. Başlayan yeni dönem bildiğimiz anlamda tipik bir normalleşme dönemi değildir, kısıtların biraz esnediği dönemdir.

Hayatımızın kısmen özgürleşmesidir. Yeni dönem tedbirlerle özlemlerin sentezidir. Başlayan günler 11 Mart'tan bugüne kadarki çabanın şimdiki ödülüdür ama bu ödül büyük ödül değildir. Risk devam etmektedir. Kontrolün kaybı ikinci bir dalganın davetçisi olacaktır.

Bunu birçok ülkede gördük. Türkiye'de salgın mevcut şartlarda kontrol altına alınmıştır. Haziran'a ilişkin öngörülerimiz daha somuttur. Koronavirüs olayı 60 milyondan fazla hayatını kaybettiği ikinnci dünya savaşından sonra bütün dünyayı ilgilendiren ortak gündem olan ilk olaydır. 

Yeni normal için büyük bir motivasyon ve sağduyu göstermeliyiz. Bazı kısıtları esnettiğimiz yeni döneme isim vermeyi yararlı buluyoruz. Bu isim kontrollü sosyal hayattır. Önümüzdeki günlerde evlerimizden daha sık dışarı çıkacağız, sosyal hayata geçiş artacak, yeni durumun kuralları tedbirleri olmalıdır. 

Virüsün solunum yoluyla bulaştığı kesinleşmiş bilgidir. Sosyal mesafeyi ayarlamazsak maskenin tek başına yararlı olmayacağını bilmeliyiz. Bakanlığımızın geliştirdiği mobil uygulamayı kontrollü sosyal hayat döneminin son derece önemli ihtiyaçlarından biri olarak görüyoruz. 

Bütün insanlık salgına karşı zorunlu olarak benzer bir hayat yaşamaktır.

Ayrıntılar geliyor...

Yorumlar (0)