"RTÜK seçiminin perde arkası: Bu tablo, AKP içindeki ayrışmanın somut halidir"

"Bu, AKP kontenjanından seçilecek üyenin ‘kimin adamı’ olacağı kavgası"

GÜNDEM 18.07.2019, 16:09 18.07.2019, 16:45
"RTÜK seçiminin perde arkası: Bu tablo, AKP içindeki ayrışmanın somut halidir"

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'in 2 ay boyunca TBMM Başkanlığı’na üyelik seçimlerine dair yazıyı göndermediği iddia edildi. CHP’nin RTÜK Temsilcisi İlhan Taşcı, Meclis Başkanı Mustafa Şentop'un da gelmeyen yazı nedeniyle bürokrasinin etrafından dolaşarak, kendi inisiyatifiyle RTÜK üyeleri için ‘resen’ seçim yoluna gittiğini söyledi. "Bu RTÜK’ün 25 yıllık tarihinde bir ilktir. RTÜK Başkanlığının yazısı olmaksızın ilk kez üye seçimi yapıldı" diyen Taşçı, "Yazması gereken yazıyı yazmayan bir RTÜK Başkanlığı, o yazıya göre seçim yapması gerekirken yazıyı beklemeden seçim yapan Meclis Başkanlığı görüyoruz. AKP içindeki ayrışmanın vücut bulmuş somut halidir bu tablo" ifadesini kullandı.

RTÜK'te 15 Temmuz’da görev süresi dolan 3 üyelik için 11 Temmuz'da Meclis Genel Kurulu’nda seçim yapılmıştı. AKP'den mevcut üye Nurullah Öztürk, CHP'den gazeteci Faruk Bildirici, HDP'den genel başkan yardımcısı Ali Ürküt RTÜK üyeliğine seçilmişti.

Oda TV'de yer alan habere göre RTÜK Başkanı Şahin 2 ay boyunca TBMM Başkanlığı’na üyelik seçimlerine ilişkin yazıyı göndermedi. 

O yazıda, kaç üyenin görev süresinin bittiği, kaç üyenin seçilmesi ve hangi tarihe kadar işlemlerin tamamlanması gerektiği yazılmalıydı. Ama iddia o ki; RTÜK Başkanı “Saray’ın talimatı olmadan” bu yazıyı yazamadı.

AKP içindeki ayrışma su yüzüne çıktı

CHP’nin RTÜK Temsilcisi İlhan Taşcı, Oda TV'nin sorusu üzerine şunları anlattı:

“Meclis Başkanı Mustafa Şentop, bürokratik düzenin gerektirdiği aşamaları atlayarak, kendi inisiyatifiyle ‘resen’ seçim yoluna gitti. Bunu nereden anlıyoruz, Meclis Başkanlığının siyasi parti gruplarına gönderdiği üyelik seçimi konulu yazının ‘ilgisi’ yok. Oysa yazıda RTÜK Başkanlığının yazısının evrak numarası ayrıca ekinde de RTÜK Başkanının yazısı olmalıydı ama hiçbiri yok. 

Bu RTÜK’ün 25 yıllık tarihinde bir ilktir. RTÜK Başkanlığının yazısı olmaksızın ilk kez üye seçimi yapıldı. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Saraydan izinsiz, talimatsız yazıyı yazamamıştır. 

Bu bize yasaların emrettiğinin bile Saray’ın izni, talimatı olmadan yerine getirilemediğini gösteriyor. 

Ayrıca siyasi olarak bakıldığında AKP’nin çoğunluk olduğu Meclis ile AKP’nin egemen olduğu RTÜK arasında, üyelik seçimleri konusunda çatışma ve ayrı düşüş görüyoruz. Yazması gereken yazıyı yazmayan bir RTÜK Başkanlığı, o yazıya göre seçim yapması gerekirken yazıyı beklemeden seçim yapan Meclis Başkanlığı görüyoruz. AKP içindeki ayrışmanın vücut bulmuş somut halidir bu tablo. RTÜK Başkanı yazıyı yazmıyor, Meclis Başkanı da yazı gelmeyince resen seçim yapıyor. Aslında AKP içindeki ayrışma, farklılaşma ve ayrı düşme RTÜK üyelik seçimiyle su üstüne çıktı. Bu tablonun perde gerisinde yatan AKP kontenjanından seçilecek üyenin ‘kimin adamı’ olacağı kavgası.”

Yorumlar (0)