Prof. Dr. Ümit Akçay:Siyaseten Kılıçdaroğlu’nun başkan adaylığı bazı kesimler için rahatsız edici özellikler barındırıyor

Prof. Dr. Ümit Akçay: " Buna karşı Kılıçdaroğlu, buradaki sıkışmayı halka aktararak biraz daha halkçı politikaları öne çıkaracağını, bazı sermaye gruplarından kamulaştırmaya kadar gidecek hesap sorma mekanizmalarını geliştireceğini daha da yüksek sesle dile getirmeye başladı. Yanı sıra, muhalefet içindeki tartışmaların biraz daha sertleştiği de anlaşılıyor. "

GÜNDEM 18.09.2022, 11:37 18.09.2022, 11:47
Prof. Dr. Ümit Akçay:Siyaseten Kılıçdaroğlu’nun başkan adaylığı bazı kesimler için rahatsız edici özellikler barındırıyor

Prof. Dr. Ümit Akçay, Evrensel Gazetesi'nden Serpil İlgün'e verdiği röportajda Türkiye siyasetine dair öenmli saptamalarda bulundu.

İşte o röportajın ilgili bölümü:

CHP’nin ekonomi programı ana hatlarıyla TÜSİAD’la uyumluysa Kılıçdaroğlu, “Beşli çeteler, bazı sermayedarlar, varlıkçılar, çantacılar bu ülkenin ikinci 100 yılını dizayn etmekte kararlı. Ben ve arkadaşlarım onlara karşı dimdik durmaya kararlıyız” çıkışına neden TÜSİAD’ı da dahil etti? Mesele Kılıçdaroğlu’nun adaylığı mı?

Sanıyorum siyaseten Kılıçdaroğlu’nun başkan adaylığı bu kesim için rahatsız edici özellikler barındırıyor. O nedenle Kılıçdaroğlu’nu tercih etmediklerini anlıyorum. Buna karşı Kılıçdaroğlu, buradaki sıkışmayı halka aktararak biraz daha halkçı politikaları öne çıkaracağını, bazı sermaye gruplarından kamulaştırmaya kadar gidecek hesap sorma mekanizmalarını geliştireceğini daha da yüksek sesle dile getirmeye başladı. Yanı sıra, muhalefet içindeki tartışmaların biraz daha sertleştiği de anlaşılıyor. Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı adayı olmak ve gerçekten üç yıllık bir dönüşüm programını uygulamak istiyorsa zaten bu tip çıkışlar yapmak zorunda. Hatta bu çıkışı temellendirip, programatik hale getirebilirse farklı bir yönelimden dahi bahsedebiliriz.

Diğer yandan tartışmanın cumhurbaşkanı adayı üzerine kitlenmesi meseleyi depolitize ediyor. Aday, kişisel özellikleri ya da Türkiye’deki tipik kimlik politikaları üzerinden tartışılıyor ki orası AKP’nin güçlü olduğu bir alan. 20 yıldır kutuplaştırmayla, kimlik politikalarıyla gidiyor. Ana akım muhalefet bunun dışına çıkabilecek bir çerçeveyi tartışmıyor. Yani kısacası, henüz siyaset yapmıyor.

Yorumlar (0)