banner773

OYA ERSOY:2022 yılında günde ortalama 5 işçi mesaide yaşamını yitirmiştir!

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy son dönemlerde yaşanan iş cinayetlerini meclis gündemine taşıdı.

GÜNDEM 27.12.2022, 13:39
OYA ERSOY:2022 yılında günde ortalama 5 işçi mesaide yaşamını yitirmiştir!

Ersoy, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) tarafından yayımlanan raporda Kasım ayında 127, 2022 yılının ilk on bir ayında ise en az 1658 işçi hayatını kaybettiğini, ölenlerin 61'inin çocuk olduğunun söyleyerek raporda günde ortalama 5 işçinin mesaide öldüğü ifade edilmiştir dedi. Raporda, iş cinayetlerinin en çok yaşandığı alanların özellikle sendikasız ve güvencesiz çalışmanın hakim olduğu inşaat, tarım ve taşımacılık sektörünün olduğu ayrıca uzun ve yoğun çalışma saatleri ile beraber sigortasız çalışmanın da iş cinayetlerini artırdığının raporda geçtiğinin söyleyen Ersoy, bakanlığın derhal işçilerin iş güvenliğini sağlayan yasanın etkin kullanımını sağlamalıdır şeklinde konuştu.

İş kazalarının en çok yaşandığı ülkeler sıralamasında Türkiye dokuzuncu sırada!

Ersoy:” İş cinayetlerinde, işçilerin yaşadıkları ekonomik kriz de intihar girişimlerine neden olmaktadır. Son 9 yılda 649 işçi intihar etmiştir. Son olarak yaşanan intihar ise 23 Aralık Cuma günü Kocaeli Kartepe İstasyon Mahallesi’nde bulunan Şok Market şubesinde çalışan kadın işçinin marketin deposunda yaşamına son vermesidir. Dünya’da iş kazalarını önlemek için yapılan düzenlemeler ve alınan önlemlere rağmen iş kazalarının sayısı ile hayatını kaybedenlerin sayısı artmaktadır. ILO’nun istatistik birimi ILOSTAT’ta yer alan tabloya göre 100 bin çalışan başına ölümlü iş kazalarının en çok yaşandığı ülkeler sıralamasında Türkiye dokuzuncu sırada yer almaktadır” dedi.

Son olarak Ersoy:” Bakanlığın yapması gereken, esnek ve kuralsız çalışmayı, geçici iş ilişkisini, taşeronlaştırmayı yasal hale getiren, kıdem tazminatlarını, sendikal hak ve yetkileri budayan işçi sağlığı ve iş güvenliğini işveren yükümlülüğü olarak görmeyen, örgütlülük önüne engeller koyan yasa ve diğer düzenlemelerin iptal edilmesi için harekete geçmektir” dedi.

Ersoy, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’ şu soruları yöneltti:


 

1. İşçilerin sağlığı ve güvenliği kamusal bir sorumluktur. Bu nedenle, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası etkin bir biçimde uygulanmakta mıdır?

2. 2022 yılının ilk on bir ayında en az 1658 işçi hayatını kaybetmiştir. Bu durumda günde ortalama beş işçi yaşamını yitirmiştir. Yaşanan bu ölümler bakanlığınızın alması gereken önlemler ve işçiye karşı yerine getirmesi gereken sorumlulukları yapmaması sonucu mu yaşanmıştır?

3. Sendikalaşmanın ve sendikal hakların kullanımının önündeki tüm engellerin kaldırılmasına yönelik bakanlığın herhangi bir çalışması var mıdır?

4. 2002-2022 yılları arasında kaç işçi iş kazası sonucunda yaşamını yitirmiştir? Bu ölümlerin nedenlerine, yaşa ve cinsiyete göre dağılımı nasıldır?

5. 2002-2022 yılları arasında kaç işçi intihar girişiminde bulunmuştur? Kaç işçi intihar sonucunda yaşamını yitirmiştir?

6. Son bir yılda Türkiye’de yaşamını yitiren mülteci işçi sayısı kaçtır?

Yorumlar (0)