OYA ERSOY: Ne Galatasaray’da ne Çağlayan’da anayasal haklarımızı kullanmamız engellenebilir!

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Cumartesi Anneleri/İnsanlarının yargılandığı dava öncesinde yaşanan yasak ve polisin sert müdahalesini meclis gündemine taşıdı.

GÜNDEM 22.09.2022, 11:52
OYA ERSOY: Ne Galatasaray’da ne Çağlayan’da anayasal haklarımızı kullanmamız engellenebilir!


 

Yasak ve baskı için kararlar jet hızıyla çıkıyor!

Ersoy, Cumartesi Anneleri/İnsanlarının 25 Ağustos 2018'deki 700’üncü hafta eylemine yönelik polis saldırısında darp edilen ve aralarında kayıp yakınlarının da olduğu 46 kişi hakkında açılan davanın 5’inci duruşmasının 21 Eylül’de İstanbul Adliyesi 27’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde olacağının Cumartesi Anneleri tarafından basın ve kamuoyu ile paylaşılması üzerine jet hızıyla Kartal Kaymakamlığı tarafından yasak getirildiğini söyledi.

Baskı ve müdahalelerinize izin vermeyeceğiz!

Ersoy: “Temel hak ve özgürlükler ülkede kalmamıştır. Duruşma öncesi Çağlayan Adliyesi'nde yapılmak istenen basın açıklaması Kâğıthane Kaymakamlığı’nın kararı gerekçe gösterilerek engellenmiştir. Cumartesi Annelerinin polis tarafından ablukaya alınmış ve polisler tarafından sert bir biçimde tartaklanarak gözaltı işlemi uygulanmıştır” dedi.

Ne Galatasaray’da ne Çağlayan’da anayasal haklarımızı kullanmamız engellenebilir!

Ersoy:” Polisin sert müdahalesi devam ederken yargılananlar ve avukatlar da basın açıklaması sırasında gözaltına alınmış, duruşmayı takip etmek için adliye önünde bulunan gazeteciler de görüntü aldıkları sırada darp edilmiştir. Gözaltında kaybedilenlerin aileleri ve hak savunucularının, Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştirdikleri barışçıl buluşmalarının 700. haftasında keyfi bir biçimde ‘suç’ sayılarak yasaklanması ve ağır polis şiddetiyle gözaltına alınması sonrasında haklarında açılan dava ne hukuka ne vicdana ne de insan haklarına sığmaktadır” dedi.

Ersoy:” 3 Şubat tarihine ertelenen duruşmaya ülkede barış, özgürlük ve demokrasi için mücadele eden tüm yurttaşlar olarak katılacağız” dedi.


 

1. Cumartesi Anneleri davası öncesinde Kağıthane Kaymakamlığı’nın toplanma ve basın açıklamasına yasak getirmesi toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkına aykırı değil midir?

2. İstanbul’da kaç dava öncesinde basın açıklamasına yasak getirilmiştir? Bu davalar hangileridir?

3. Anayasa Madde 34.” Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir”. Kağıthane Kaymakamlığı’nın keyfi bir biçimde getirmiş olduğu yasak Anayasaya aykırı değil midir?

4. İnsan hakları savunucularına şiddet uygulayarak darp edip gözaltına alan polis memurları hakkında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır? Şiddet uygulayanlar görevden alınmış mıdır? Şiddet uygulayanlar görevden alınmış mıdır?


 

Yorumlar (0)