Oya Ersoy: Meclis Başkanlığından dönen sorular milyonlarca yurttaşın sorusudur!

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy tarafından, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından yanıtlaması amacı ile vermiş olduğu soru önergesi, Türkiye Büyük Millet Meclis İçtüzüğü ’nün 97’nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde “tek amacı istişare sağlamaktan ibaret konular” gerekçe gösterilerek reddedildi.

GÜNDEM 11.08.2020, 15:00 11.08.2020, 15:06
Oya Ersoy: Meclis Başkanlığından dönen sorular milyonlarca yurttaşın sorusudur!

Haberi yapan basın kuruluşlarına değil, devlet kurumlarına yerleştirilen tarikatlara erişim engeli getirilmelidir!

26.06.2020 tarihinde Ersoy’un Adalet Bakanlığına vermiş olduğu önergenin içeriği, İstanbul Anadolu 7. Sulh Ceza Hakimliği’nin 25 Haziran 2020 tarih ve 2020/3644 sayılı kararı ile; “Semerkand Bilim ve Medeniyet Üniversite’sinin adının bir kanun teklifi ile “İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi” olarak değiştirilmesi ve bu haberin birçok basın yayın organında kamuoyuna duyurulması amacı ile haberin yapılması ve ardından, aralarında Cumhuriyet Gazetesi, Bir Gün Gazetesi, Sözcü Gazetesi ve Halk TV gibi haber sitelerine erişim engeli getirilmesiydi.

Tarikat ve dini cemaatlerin kamu kurumlarında faaliyet yürütmesi suçtur!

Ersoy, “söz konusu haberlerde, adı geçen üniversitenin Menzil Tarikatı adlı tarikata ait olduğu, nitekim bu tarikata ait bir vakıf tarafından kurulduğu ve şimdi bu tarikatın imaj değiştirme amacı doğrultusunda, söz konusu üniversitenin isim değişikliğine dair bir kanun teklifinin AKP Denizli Milletvekili Nilgün Ök tarafından vakıf mütevelli heyetinin talebi üzerine TBMM gündemine getirildiği, somut olgu ve kanıtları ile ortaya konulmaktadır” dedi.

Ersoy, ülkemizde dini tarikat ve cemaatlerin “iktidar eli” ile kamu kurumlarında “söz sahibi” olarak faaliyette bulunmasının bedelinin geçmiş yıllarda sonuçlarının neye mal olduğunu toplum alarak hep beraber yaşayıp gördük dedi.

Meclis Başkanlığından dönen sorular milyonlarca yurttaşın sorusudur!

Ersoy, “önergesinde işleme alınmayan soruların bugün ülkede yaşayan milyonlarca yurttaşın sorusu olduğunda bahsederek, Laiklik; toplumsal barışın, kardeşliğin ve birlikte yaşamanın, demokratik bir ülkenin ön koşuludur, bu ülkede laiklik yaşamsaldır, ülkemiz dini cemaat ve tarikatların yönettiği bir ülke olmayacaktır” dedi.

Ersoy, işleme alınmayarak reddedilen önergenin sorularını buradan tekrar soruyorum;

-Bu tarikatla ilgili eleştirel haber ve yazıların, son süreçte yargı eli ile erişim engellemesi kararlarına sıklıkla konu yapılması, bu tarikatın yargı eli ile korunması çabaları, Bakanlığınızın dikkatini çekmekte midir?

-Yaşanan bütün bu olguların, yakın geçmişte bir başka tarikatın yine yargı nezdinde örgütlenmesi ve yargı eli ile demokratik toplum düzenine müdahalede bulunmuş olması gerçeği ile taşıdığı benzerlik, Bakanlığınızın dikkatini çekmekte midir?

Yorumlar (0)