Oya Ersoy: " Kadınları hedef alan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Burhan İşliyen derhal görevden alınsın!"

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy; Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Burhan İşliyen’in, Diyanet TV’deki programında kadınları hedef almasını meclis gündemine taşıdı.

GÜNDEM 08.09.2022, 13:02
Oya Ersoy: " Kadınları hedef alan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Burhan İşliyen derhal görevden alınsın!"

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy; Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Burhan İşliyen’in, Diyanet TV’deki programında kadınları hedef almasını meclis gündemine taşıdı.

Oya Ersoy; Daha önce yapmış olduğu açıklama da yağ kuyruğunda bekleyen emeklileri hedef alan ve asıl sorumluların onlar olduğunun söyleyen Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Burhan İşliyen’in, şimdi de Diyanet TV’deki programında kadınları hedef aldığını belirtmiştir.

Ersoy; Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Burhan İşliyen’in, Hacı Bayram Veli Camisi’nde kürsüden yaptığı konuşmaların “Burhan İşliyen ile Hacı Bayram Kürsüsünden” adıyla yayınlandığı Diyanet TV’deki programında, kadınların giyimlerini karışarak düğünlerden bahseden İşliyen, “Salona bir giriyorum, hanım kardeşlerimiz bana kızmasınlar, sanki giyecek elbise yok, perişan. Niye böylesiniz? Allah, camiye girerken örtün, düğün salonuna girerken açıl diye bir emir mi verdi?” diyerek bir de erkeklere çağrı yaparak “Babalar, abiler, kocalar; bu konuda eşlerimize, kızlarımıza telkinde bulunmamız, nasihat etmemiz, yönlendirmemiz gerekmiyor mu? Bir Müslümanca duruş gerekli. Bütün örtüleri açmış, sınırları ihlal etmiş, haramları işlemeye başlamış. Bir Müslüman bunu yapamaz. Hayat tarzımız kitaba uygun olmalı. Düğünlerimiz, eğlencelerimiz kitaba uygun olmalı” açıklamaları ile kadına yönelik şiddetin önünü açtığını ifade etmiştir.

Ersoy; dinci-gerici tarikat ve cemaat temsilcilerinden diyanet görevlilerine kadar çok sayıda kişinin, kadınları ve giyim tarzlarını hadlerine düşmediği halde eleştirdiklerini ifade etmiştir. Ersoy; kadınların nasıl giyineceği, nasıl yaşayacağı hakkında ayrımcı ifadeler kullanılmasının, kadınların sosyal yaşamda eşit yurttaşlar olarak yaşamasını engellediğini ve kadınları hedef haline getirdiğini dile getirmiştir. Ersoy; yapılan bu açıklamaların kadınları ve çocukları açık bir tehdit unsuru haline getirdiği ve yaşam hakkının engellenmesinin önüne geçmek için harekete geçilmesi gerektiğini belirmiştir.

Ersoy; Fuat Oktay’a şu soruları yöneltmiştir:

  1. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Burhan İşliyen’in kadınlara yönelik cinsiyetçi, ayrımcı ve hedef gösteren konuşmaları nedeni ile görevinden alınması için herhangi bir talimatınız olmuş mudur?

  2. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın görevi kadınların yaşam tarzları ve giyimleri hakkında sıkça erkek egemen, cinsiyetçi, ayrımcı, kadınları ikinci sınıf yurttaş halinde tanımlayan ifadeleri dile getirmek midir?

  3. Halkın yarısı olan kadınların da vergileri ile birçok bakanlıktan daha yüksek bütçeye sahip olan Diyanet İşleri Başkanlığı kadınların giyimi üzerinden erkeklere nasıl bir çağrı yapmaktadır?

  4. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Burhan İşliyen’in kadınların giyimleri üzerinden erkeklere çağrıda bulunması kadına yönelik şiddeti özendirerek kadın cinayetlerinin artmasına neden olmayacak mıdır?

  5. Diyanet İşleri Başkanlığı, kuran kurslarında ve dinci -gerici tarikat yurtlarında çocuklara yönelik gerçekleşen cinsel istismarda neden herhangi bir açıklama yapmamıştır?

  6. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Burhan İşleyen’e çocukların istismara uğradığı kuran kursları ve dinci-gerici cemaat yurtlarının sayısı ve bilgisi verilmiş midir? Bu konuda Diyanet TV’de açıklamalar yapması için telkinde bulunmayı düşünüyor musunuz?

  7. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Burhan İşliyen’in sürekli kadınlara yönelik yapmış olduğu bu açıklamalara ilişkin hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?

  8. Diyanet İşleri Bakanı Yardımcısı Burhan İşliyen’in diyanet TV de yaptığı konuşma sonrasında RTÜK tarafından herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?

  9. Diyanet İşleri Başkanlığına 2023 yılı için ayrılan bütçe bir önceki döneme göre yüzde 60 artarak 35 milyar liraya yükselmiştir. Ayrılan bu ödeneğin hemen hemen her gün kadın ve çocuklara yönelik ayrımcı politikalar için kullanılması kamuoyunda rahatsızlık yaratmaktadır. Ödeneğin iptali için herhangi bir çalışma yapılacak mıdır?


 

Yorumlar (0)