Oya Ersoy: " Kadın gazeteciyi taciz eden polis görevden alınsın!"

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Kadıköy’de 1 Eylül Barış Günü eylemlerindeki polis saldırısını ve Bianet muhabiri Tuğçe Yılmaz’ın polis tarafından taciz edilmesini meclis gündemine taşıdı.

GÜNDEM 03.09.2022, 11:30
Oya Ersoy: " Kadın gazeteciyi taciz eden polis görevden alınsın!"

İstanbul, Kadıköy'deki 1 Eylül Barış Günü eylemlerinde, eylem alanına yürümek isteyenler polis tarafından darp edilrek gözaltına alınmıştır. Eylemi izlediği sırada Bianet muhabiri Tuğçe Yılmaz, sivil polis memurunun tacize uğramış ve mesleğini yapması engellenmiştir.

Ersoy; Yılmaz’ın Bianet’e yaptığı açıklamada; "Görüntü almamızı engellemek için bizi itmeye başladılar, ama kadınları diğer tarafa doğru yönlendirmeye başlayınca biz de bu kez kadınları takibe başladık ve o esnada polis barikat kurdu. Eyleme gelen üç kadını da itmeye başladılar. Ben zaten kollarım yukarıda bir şekilde telefonumu kaldırarak görüntü almaya çalışıyordum... Sivil polis kasten, doğruca göğsümü sıktı. Bu kişinin adını bilmiyorum ama yanımda zaten muhabir arkadaşlarım da vardı. Diğer gazeteci arkadaşlarım da görüntü aldı. Taciz anının görüntüsü de var.” dediğini aktardı.

Ersoy; son dönemde eylemlerde polis amirlerinin özellikle kadın ve LGBTİ+’ları taciz ettiği olaylar yaşandığını ve eylemlerin hukuksuzca engellenmesinin yanında eylemcilerin hem ciddi şekilde darp edildiğini hem de tacize maruz kaldığını dile getirmiştir.

Ersoy; yine Kadıköy’de engellenen eylemde hakkında kadınları ve LGBTİ+’ları taciz ettiği gerekçesi ile soruşturma açılan Hanifi Zengin’in, HDP Kadıköy İlçe Eş Başkanı Koray Türkay’ın kaburgalarına defalarca tekme atarak kırılmasına sebep olduğunu, diğer bir polisin ise tişörtünden yırtılan parça ile Türkay’ın boğazını sıktığını belirtmiştir.

Polis memurları ve amirlerinin bu tip taciz ve şiddetlerinin son dönemde daha da sertleştiğini dile getiren Ersoy, bu tip davranışların cezasızlık ile ödüllendiriliyor olmasının, polislerin şiddet kullanımını daha da ileri seviye taşıdğını ifade etti.

Ersoy; Fuat Oktay’a şu soruları yöneltti:

  1. Bianet muhabiri Tuğçe Yılmaz’ı taciz eden polis hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?

  2. Yılmaz’ı taciz eden polis görevden almayı düşünüyor musunuz?

  3. Koray Türkay’ın kaburgasının kırılmasına sebep olan Hanifi Zengin hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?

  4. Hakkında eylem yapan kişileri taciz ettiği gerekçesi ile soruşturma başlatılan Hanifi Zengin’i görevden almayı düşünüyor musunuz?

  5. Polis memurlarının hakkını arayan ve muhalefet eden kişilere şiddet uygulamasını engellemek için bir planınız bulunmakta mıdır?

  6. Eylemcilere şiddet uygulayan ve taciz eden polislerin görevlerine devam etmesinin bu tip şiddet olaylarını arttırdığını düşünüyor musunuz?


 


 

Yorumlar (0)