banner773

OYA ERSOY: " Kaç yurttaşın GSS prim borcu devlet tarafından karşılanıyor?"

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, GSS prim borcu devlet tarafından ödenen yurttaşları meclis gündemine taşıdı.

GÜNDEM 25.01.2023, 13:59
OYA ERSOY: " Kaç yurttaşın GSS prim borcu devlet tarafından karşılanıyor?"

Herhangi bir sosyal güvenlik kapsamında olmayan, genel sağlık sigortası primini ödeyemeyen yurttaşların, gelir testi sonucunda aile içinde kişi başına düşen gelirin, brüt asgari ücretin üçte birinin altında olması halinde GSS primi sosyal yardım programları bazında sağlık yardımları kapsamında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesi üzerinden SGK’ya ödenmektedir.

Ersoy, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Ekim 2022’de açıkladığı veriye göre GSS primleri devlet tarafından karşılanan 6 milyon yurttaş varken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 23 Ocak 2023’te bu sayıyı 8 milyon 897 bin kişi olarak açıkladığını ifade etti. Ersoy, Erdoğan’ın milyon 897 bin kişinin sağlık sigortası için 3,2 milyar TL ödeme yapıldığını açıkladığını da ekledi..

Ersoy, Bakanlık verileri ile Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan veriler arasında iki aylık bir süre olmasına rağmen ciddi bir fark olduğunu dile getirirken, hangi verinin doğru olduğunun açıklanmasını gerektiğini dile getirdi. Ersoy, Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan verilere göre iki ayda 2 milyon insanın GSS prim borçlarını ödeyememesinin ciddi bir fakirleşmeyi gösterdiğini ifade etti.

Ersoy, Çalışma ve Güvenlik Bakanı Bilgin’e şu soruları yöneltti:

Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan GSS primi devlet tarafından ödenen kişilerin sayısı ile resmi istatistiklerdeki sayı arasındaki 2 milyon kişilik fark nereden kaynaklanmaktadır?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın verileri mi Cumhurbaşkanı’nın açıkladığı veriler mi doğrudur?

Sosyal yardım kapsamında yer alan yurttaş sayısı kaçtır?

Sosyal yardım kapsamında yurttaşlara ödenen tutar ne kadardır?

GSS prim borcu bulunan yurttaş sayısı kaçtır?

GSS prim borcu olduğu için ya da GSS primlerini ödemediği için sağlık hizmetinden yararlanamayan yurttaş sayısı kaçtır?

2022 yılında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, GSS prim borçları devlet tarafından karşılanan yurttaşlar için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ne kadar ödeme yapmıştır?

Yorumlar (0)