OYA ERSOY: Çocuklar yoksulluk, şiddet ve istismarın olmadığı bir dünyada yaşamalıdır!

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda 4 Bakanlığa ülkede yaşanan çocuk hakları ihlallerini sordu.

GÜNDEM 23.04.2022, 10:44
OYA ERSOY: Çocuklar yoksulluk, şiddet ve istismarın olmadığı bir dünyada yaşamalıdır!

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda çocukların yaşadığı sorunları meclis gündemine taşıdı.


Çocuklar parkta oynaması gerekirken tarlada, fabrikada çalışıyor!
Ersoy, “23 Nisan, 1921’den bu yana Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı adıyla kutlanmaktadır. Ancak Meclis’in açılışının bugün 102’inci yılına çocukları koruyarak değil, maalesef istismara uğradıkları, çocuk yaşta evlendirildikleri, çocuk işçi olarak çalıştırıldıkları ve eğitim hakkından mahrum bırakıldıkları bir Türkiye olarak giriyoruz”dedi.


Ersoy, dört bakanlığa vermiş olduğu soru önergelerinde özellikle bakanlıkların Merkezi Yönetim bütçelerinden çocuklar için ne kadar harcandığının cevaplandırılması istedi.


Çocuk yaşta evlilikler suçtur! 
Ersoy, “yapılan araştırmalara göre ülkemizde çocuk yaşta evlilikler artmıştır. Türkiye'de 0-17 yaş aralığında 22 milyon 738 bin 300 çocuk bulunmaktadır. 25 Şubat 2021 tarihinde yayınlanan evlenme istatistiklerine göre, 2020 yılında 16-17  yaş grubundaki kız çocuklarının yaklaşık %88’i kendilerinden 4 ilâ 33 yaş büyük erkeklerle  evlendirilmiştir. Bu istatistikler resmi olmayan evliliklerle ilgili bilgi vermekte olup nüfus idaresine bildirilmeyen resmi olmayan çocuk evlilikleri TÜİK kayıtlarına geçmemektedir. Bu çocuk evliliği rakamlarının aslında çok daha yüksek olduğu düşünülmektedir. Adalet Bakanlığı’nın 2019 yılı verilerine göre 16 yaşındaki çocuk için evlenme izni talebi ile Aile Mahkemelerinde açılan dava sayısının 13.282’dir ve bu davaların 11.473’ü (%86’sı) tamamen veya kısmen kabul edilmiş olduğu yönündedir” dedi.


Eğitim masrafları bütçeden karşılansın!
” Artan yoksulluk nedeni ile çocukların okula gitmeyerek çalışmak zorunda olduklarını, ayrıca pandemi nedeni ile uzaktan eğitime geçilmesi ile beraber binlerce çocuğun tablet ve bilgisayarı olmadığı için derslere katılamadıklarını söyleyen Ersoy, Milli Eğitim Bakanlığının, dinci-gerici dernek ve cemaatlere bütçesinden aktarmış olduğu payların çocukların eğitimi için harcanması gerektiğini vurguladı.”
Son olarak Ersoy, “ülkede çocukların laik bilimsel eğitimden, dengeli beslenmeye, sosyal ihtiyaçlarından, oyun oynamaya kadar güvenli bir ortamda, mutlu ve özgür bir dünyada yaşamaları için mücadele edeceğini ve her gün onlar için bayram olacağını “ifade etti.  
 

Yorumlar (0)