Osman Kavala: Tutukluluğum hukuksuzdu, artık yasalara da aykırı

CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Osman Kavala'yı ziyaret etti. Gece yarısı hakim önüne çıkarılışını anlatan Kavala "AİHM ve yargı reformunu atlatmak için casus ilan ettiler" dedi.

GÜNDEM 16.03.2020, 05:09
Osman Kavala: Tutukluluğum hukuksuzdu, artık yasalara da aykırı

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Gezi Parkı Davası’ndan beraat ettiği gün 15 Temmuz davasından tutuklanan ve casuslukla suçlanan Osman Kavala’yı ziyaret etti. Kavala, AİHM’nin kararını ve yargı reformundaki iki yıl kuralını atlatmak için gece yarısı hakim karşısına çıkarılıp, casusluk suçlamasıyla üçüncü kez tutuklandığını söyledi. Kavala, “Bugüne kadar tutukluluğum hukuksuzdu. Şimdi artık yasalara da aykırı” dedi.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Gezi Parkı Davası’nda 2 yıl 4 ay tutukluluğunun ardından beraat eden, aynı gün başka bir suçlamayla yeniden tutuklanan ve son olarak “casusluk” suçlamasıyla hakkında bir kez daha tutuklama kararı verilen Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala’yı Silivri Cezaevi’nde ziyaret etti. Geçen hafta cezaevindeyken casusulukla suçlandığı geceyi anlatan Kavala, “Gece 9’da koğuşta kitap okuyordum. Gelip infaz memurları aldı. Ben ne olduğunu anlamadım. Apar topar SEGBİS ile hakim karşısına çıkardılar. Bu sefer de casusluk iddiası! Böylece iki buçuk yılda üçüncü kez tutuklanmış oldum. Ama casus olmam için devletin sırlarını vs. bilmem ya da bilecek pozisyonda olmam lazım” dedi.

AİHM'İ ATLATMAK İÇİN CASUS DEDİLER

AİHM’in kararının uygulanmadığı şeklinde gözükmemek için bu zorlama yolun seçildiğini belirten Kavala, “Çünkü AİHM, iki yıl önce yaptığımız başvuruyu karar bağlarken hem Gezi’nin organizatörü olduğum iddiası hem de 15 Temmuz darbe girişiminin planlayıcısı olduğum ile ilişkilendirme girişimlerini değerlendirmiş ve hak ihlaline karar vermişti. 10 Aralık’taki karardan bu yana derhal tahliye edilmem gerekiyordu. Tutukluluğumun devamı için AİHM’in karar verdiği iddialar dışında bir suç maddesi gerekiyordu. O yüzden bu üçüncü casusluk suçlamasını icat ederek AİHM engelini aşmış olacaklarını düşünüyorlar. Çünkü tam da o gün Adalet Bakanlığı’nın neden tahliye edilmediğim konusunda AİHM’e yanıt yazması gerekiyordu.” dedi.

YARGI REFORMUNDA İKİ YIL KURALI

Yeni dosyanın bir başka gerekçesinin de Yargı Reformu olduğunu belirten Kavala, iki yıl iddianame hazırlanmaması nedeniyle tahliye edilmesi gerektiğini söyledi. Nitekim bu gerekçeyle Gezi davasından beraat etmeden o dosyadan tahliye kararı da çıktığını kaydeden Kavala, ancak Gezi Davası’nda beraat çıkınca, apar topar bu iddiayla yeniden tutuklandığını ile getirdi. Fakat yargı reformunda getirilen iki yıl şartı nedeniyle cezaevinde tutulamayacağına dikakt çeken Kavala, “Sanırım bu yüzden gecenin bir vakti apar topar hakim karşısına çıkarıldım” dedi. Dolayısıyla hem yargı reformunun gereği hem de AİHM’nin kararını uygulama zorunluluğu ortaya çıkınca, tutukluluğumun devamını için manevra yapıldığını belirten Kavala, “Bugüne kadar tutukluluğum hukuksuzdu. Şimdi artık yasalara da aykırı” dedi.

Kaynak: Evrensel

Yorumlar (0)