banner773

Okul ve kreşlerde 'el-ayak-ağız salgını' endişesi

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, ağırlıklı olarak okula ve kreşe giden çocuklarda görülen ve vaka sıklığı onbinde bir seviyelerinden yüzde ikiye kadar çıktığı belirtilen el-ayak-ağız hastalığı konusunda yaşanan endişeyi Meclis gündemine taşıdı.

GÜNDEM 24.11.2016, 11:20 24.11.2016, 11:20
Okul ve kreşlerde 'el-ayak-ağız salgını' endişesi

CHP’li Ekici: “Vaka sayısı onbinde 1 seviyesinden yüzde 2’lere çıktı”

 

Sonbaharla birlikte Türkiye’nin pek çok bölgesinde hastaneler el-ayak-ağız hastalığı belirtilerini taşıyan hastaların şikâyetleriyle dolup taşarken; söz konusu hastalığın sığınmacı nüfus barındıran bölgelerde yoğunlaşması ve kimi yerlerde vaka sayısının salgın boyutuna ulaşması endişe uyandırdı.

 

Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’dan hastalığın hangi boyutlara ulaştığı konusunda açıklama istedi.

 

CHP’li Ekici, söz konusu önergesinde, yarım asrı aşan başarılı aşı politikası ve uygulamasıyla pek çok hastalığın eradike edildiği Türkiye’de özellikle Suriye’den gelen göç dalgasıyla birlikte nadir görülen hastalıkların yeniden görülmeye başladığını kaydederek bu hastalıklardan birinin de enterovirüs ailesinden coxsackie virüsünün yol açtığı el-ayak-ağız hastalığı olduğunu belirtti.

 

Sonbahar boyunca Türkiye’nin pek çok bölgesinde hastanelerin el-ayak-ağız hastalığı belirtilerini taşıyan hastaların şikâyetleriyle dolup taştığını ifade eden Ekici “Ağırlıklı olarak okula ve kreşe giden çocuklarda görülen bu hastalığın, salgına dönüştüğü yönünde ciddi endişeler ortaya çıkmıştır. Bu gelişmeyle birlikte kamuoyu Türkiye’de onbinde bir görülen el-ayak-ağız hastalığının görülme sıklığının %2’lere kadar çıkmasının nedenini merak etmektedir” dedi.

CHP’li Ekici bu saptamaların ardından Bakan Akdağ’dan şu sorulara cevap vermesini istedi:

- 2011 yılından bu yana, yıllar bazında, el-ayak-ağız hastalığının ülkemizde görülme sıklığı nedir? Ülkemizde el-ayak-ağız hastalığının görülme sıklığının artmasının nedenleri nelerdir?

- 1 Haziran’dan bu yana, iller bazında, Türkiye’de hastanelere başvuran ve el-ayak-ağız hastalığı teşhisi konulan hasta sayısı kaçtır?

- 1 Haziran’dan bugüne kadar el-ayak-ağız hastalığı teşhisi konulan hastaların kaçı Türkiye Cumhuriyeti kaçı Suriye vatandaşıdır?

- 1 Haziran’dan bu yana Türkiye genelinde el-ayak-ağız hastalığının görüldüğü vaka sayısı, bakanlığınız ve/veya uluslararası sağlık kurumlarının belirlediği kriterlere göre ‘salgın’ düzeyinde midir?

- Bakanlığınız, bağlı kuruluşlar ve ilgili diğer kamu idareleri, ülke genelinde, el-ayak-ağız hastalığıyla mücadele ve vaka sayısını azaltma konularında hangi çalışmaları yürütmektedir?

Yorumlar (0)