Öğretmenlere çok çalışma az ödeme

EBA’da birden fazla şubeye aynı anda ders vermelerine karşın öğretmenlerin ek ders ücretleri tek sınıfta ders esasıyla hesaplanıyor. Eğitim Sen Yönetim Kurulu Üyesi Bozdoğan, “Harcanan emeğe yabancı olan yöneticilerin öğretmenlerin emeği üzerinden kesinti yapmaya çalışmasını kabul etmiyoruz” dedi.

GÜNDEM 25.09.2020, 09:18
Öğretmenlere çok çalışma az ödeme

BirGün'den Mustafa M. Bildircin'in haberine göre,Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Personel Genel Müdürlüğü, öğretmenlerin ek ders ödemelerine ilişkin yeni düzenlemeler yaptı. MEB Personel Genel Müdürlüğü’nün, “Ek ders ücreti ödemesi” konulu yazısından, ‘ek ders gaspı’ çıktı. Yazıda, aynı ders saatinde birden fazla sınıf ve şube öğrencilerine verilen derslerin bir ders saati olarak kabul edileceği belirtildi.

TEK DERS ÜÇ SINIF

Yeni eğitim öğretim yılının başlaması ile eğitim alanında mevcut sorunlara yenileri eklendi. Öğretmenler, EBA’da aynı dersi birden fazla şubeye aynı anda vermek zorunda kaldı. 100’ün üzerine çıkan sınıf mevcutları nedeniyle ders saatleri de uzadı.

ÜCRETLER EKSİK HESAPLANACAK

EBA’da üç sınıfın birleştirilmesine karşın ek ders ödemelerinde bir değişiklik yapılmadı. MEB Personel Genel Müdürlüğü’nce yayımlanan yazıda birden fazla şubeye verilen derslerin tek bir ders saati olarak dikkate alınacağı kaydedildi.

EMEĞE YABANCILAR

Söz konusu düzenlemeyi BirGün’e değerlendiren Eğitim Sen Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Bozdoğan, kamuoyunda oluşturulan algının aksine MEB’in öğretmenlerin sorunlarının çözümü için üzerine düşeni yapmadığını söyledi. Bozdoğan, öğretmenlerin hak kayıplarının en fazla ek dersler konusunda yaşanacağına dikkat çekerek şöyle konuştu: “Bu konuda MEB’in iki ayrı genel müdürlüğünün gönderdiği iki ayrı yazının aslında aynı bakış açısıyla hazırlandığını söylemek mümkün. Bakanlık öğretmenlere ödenen ek derslerin miktarının azaltılması gerektiğini düşünüyor. Bunun temel nedeni de derslerin uzaktan yapılıyor olması. Öğretmenlerin uzaktan yapılan dersler için harcadığı emeğe ve çabaya yabancı olan eğitim yöneticilerinin yüz binlerce öğretmenin emeği üzerinden kesinti yapmaya çalışmasını kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz. Öğretmenlerin ek derslerini etkileyen iki yazı dikkatle incelendiğinde çıkan sonuç normal koşullarda öğretmenlerin lehine yorumlanması gereken mevzuatın MEB tarafından öğretmenlerin haklarını kısıtlama yaklaşımı ile yorumlanmasıdır. Bu durumun salgın döneminin koşullarına uygun bir yönetim yaklaşımı olduğu açık.”

YARGIYA TAŞINACAK

Eğitim Sen’in konuyu yargıya taşıyacağını bildiren Bozdoğan, “Bugün yaşadığımız öğretmenlik deneyimi olmayan, öğretmenlerin yaşadıkları sorunlara ve harcanan emeğe yabancı olan bir bakanlık yönetimin aldığı kararlarla yarattığı eşitsizlikler ve mağduriyetlerdir” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)