Mustafa Şentop’tan Enis Berberoğlu açıklaması

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, parlamenter sisteme dönüş, fezlekeler ve kadına şiddetle ilgili konuştu.

GÜNDEM 08.03.2021, 13:06
Mustafa Şentop’tan Enis Berberoğlu açıklaması

Şentop, AYM’ye başvuran HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’yla ilgili, “Yargı kararı henüz Meclis’e ulaşmadı. Gelince usulüne uygun işlem yapılacak” derken, CHP’li Enis Berberoğlu’nun durumuyla ilgili de konuştu.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kadın milletvekilleri ve Meclis’teki kadın personel ile bir araya geldi.

Samsun’un Canik ilçesindeki kadına şiddet olayına değinen Şentop, “Çocuğunun gözü önünde uyguladığı muamelenin gereği elbette yapılacak. Benzer olayların tekrar meydana gelmemesi için yapılacak birçok şey olduğunu gösterdi. 83 milyon çözüm odaklı hareket etmeli” dedi.

Şentop, kadına şiddete karşı yürürlükte olan yasalarla ilgili ise, “Bazı olayları bütünüyle ortadan kaldırıcı kesin hüküm içermiyor hukuk kuralları. Türkiye’deki düzenlemeler büyük ölçüde kadına karşı şiddeti engelleyebilecek hukuki zemin oluşturuyor, toplumsal bilinçlenme önemli. Bilinçlenme ve kuralların uygulanması etkili” ifadelerini kullandı.

FEZLEKE AÇIKLAMASI

Şentop, milletvekillerine yönelik fezlekelerle ilgili de konuştu. Şentop, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu kararı ile ilgili olarak, “Eğer kesin hükmü kaldırma yetkisi Anayasa Mahkemesi’nde olsa, bunu İstanbul’daki 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nden istemez. Demek ki Anayasa Mahkemesi, bireysel başvuruda bunu kaldıramıyor. Bunu kaldırma yetkisi, mahkemelere ait. Dolayısıyla Anayasa’ya göre bireysel başvurunun sonucunu beklemek mecburiyeti yok. Daha önce uygulama bu şekilde olmuştu. Henüz daha karar gelmedi. Onunla ilgili değerlendirmeyi daha sonra yapılacak” dedi.

Şentop ayrıca, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun durumuyla ilgili, “Yargı kararı henüz Meclis’e ulaşmadı. Gelince usulüne uygun işlem yapılacak. Fezlekeler uzun zamandır komisyonda” bilgisini verdi.

“PARLAMENTER SİSTEME DÖNÜŞ ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİYLE OLABİLİR”

Yeni anayasa tartışmalarıyla ilgili de açıklamalar yapan Şentop, “Meclis’te bu konuda samimi bir kararlılık olursa bütün siyasi partilerimizde, Türkiye’nin yeni anayasa yapabileceğine inanıyorum. Bunun yolları, yöntemleri var. ‘Parlamenter sisteme dönülmeli’ diyen partiler var. Parlamenter sisteme dönüş ancak anayasanın değişikliğiyle mümkün olabilir. Bir hükümet sistemi değişikliği anayasa değişikliği ile olabilir. Meclis’te kararlılık olursa siyasi partilerimizin yeni anayasayı yapabileceğine inanıyorum” dedi.

Yorumlar (0)