MUHALİFLERDEKİ GERÇEK İMZA SAYISI KAÇ? İŞTE O DETAYLAR...

Muhalif hareket tarafından yapılanın siyasi bir mühendislik çalışması delege üzerinde algı amaçlı çabalar olduğu ve hafta sonundan itibaren bazı delegelerin imzalarını geri çekmeye başlayacağı yönünde bir eğilimin ağırlık kazandığı da Ankara kulislerinde partililer tarafından dillendirilen önemli ayrıntılardan biri olarak göze çarpıyor.

GÜNDEM 20.07.2018, 07:54 20.07.2018, 07:54
MUHALİFLERDEKİ GERÇEK İMZA SAYISI KAÇ? İŞTE O DETAYLAR...

CHP'de olağanüstü kurultay için imza toplayan muhaliflerden son duruma ilişkin açıklama sabah saatlerinde geldi. CHP PM Üyesi Gaye Usluer, noter tasdikli imza sayısının dün 17:00 itibariyle 521 olduğunu söyledi. CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün ise, 'Hafta sonuna kadar yeteri kadar sayı toplanacaktır' ifadelerini kullandı. Açıklama sırasında 5 delegenin daha imza verdiği ve imza sayısının 526'ya ulaştığı belirtildi. 

“ÖZKAN RAKAMLARI AÇIKLADI”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan  CHP Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, kurultay taleplerinin, sayıların yarıştırılacağı, basın toplantılarıyla tabanın meşgul edileceği bir noktaya getirilmemesi gerektiğini bildirdi.

Açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Özkan, bir gazetecinin “Sizde de bir rakam var mı?" sorusu üzerine, “Bize gelen herhangi bir noter belgesi yok. Genel Merkez'e noterden tasdikli 'Kongre istiyorum' diye bir delege imzası gelmedi. İl ve ilçe başkanlarımızdan gelen verileri değerlendirdiğimizde arkadaşlarımızın 438 kadar imza toplayabildiklerini görüyoruz. Maksimum olarak 470 rakamına ulaşabileceklerini düşünüyoruz. Ben, kongre toplanabilecek sayıya ulaşılabileceğini düşünmüyorum" dedi.

PEKİ, GERÇEK İMZA SAYISI KAÇ?

Basın toplantısına iki adet klasörle gelen ve kurultay talebinde bulunan CHP’liler, ellerindeki imza sayılarının 521 olduğunu açıkladı. Klasörlerin içindeki sayıların gerçeği yansıtmadığı ve alelacele toplantı salonundan çıkarıldığı yönündeki söylemler tartışmalara yol açarken, biz de Gazete Kritik olarak konuyla ilgili bir çalışma yaparak gerçeğe ulaşmak istedik…


Öncelikle şunu belirtelim; bir klasörün (Ebatları: 28.5 x 32 x 7 cm) maksimum dolulukta 150-170 adet A4 kâğıdı alabileceği üretici firmaların tanıtım sayfalarında bilgi notu olarak verilmiş.

Bu çerçevede, ‘kullanılmamış A4 kâğıtlarıyla doldurulması durumunda’ bile, iki klasörün ortalama 300 ila 340 arasında bir sayıyı muhafaza edebileceği rahatlıkla söyleyebiliriz. Klasör içindeki poşet dosyalar ve A4 kağıtların yüzeysel hacim artışları dikkate alındığında ise iddia edilen 521 rakamının oldukça fazla bir rakam olduğunun altını çizebiliriz.

Nitekim, basın toplantısının yapıldığı saat itibariyle Muharrem İnce’ye yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre de imza sayısının 379 olduğu ifade ediliyor. 

Bu sayının, “kendisinden söz alınıp, ancak imzası gelmeyen delegelerle birlikte maksimum 460’a ulaşabileceği” ise yine, İnce’ye yakın kaynaklardan elde edilen bilgiler arasında…


“RAKAMLAR ÖZKAN’IN AÇIKLADIĞI SAYIYLA ÖRTÜŞÜYOR”

Genel merkez cephesinde ise kendinden emin ve rahat bir tablo olduğu görülüyor.

CHP’li üst düzey yöneticiler imza sayısının Tuncay Özkan’ın verdiği rakamlarla örtüştüğünü, ‘toplanabilir maksimum imza sayısı’nın 450- 460 civarında kalacağının altını çiziyor. Aynı isimler, imzacıların, delegelere “imza toplanıyor, az kaldı, treni kaçırmayın, siz de imza verin, dışarda kalmayın” şeklinde psikolojik baskı uygulayarak, imza sayısını artırmaya yönelik taktik izlediklerini söylüyor. 

Yapılanın siyasi bir mühendislik çalışması olduğu, delege üzerinde algı amaçlı çabalar olduğunun kamuoyu tarafından görüldüğü de yine genel merkez yönetimi tarafından dile getiriliyor.


Son olarak hafta sonundan itibaren bazı delegelerin imzalarını geri çekmeye başlayacağı yönünde bir eğilimin ağırlık kazandığı da Ankara kulislerinde partililer tarafından dillendirilen önemli ayrıntılardan biri olarak göze çarpıyor.

Yorumlar (0)