Muğla Tabip Odası Başkanı: Muğla'nın birçok ilçesinde vaka sayısı 10 katına çıktı

Muğla Tabip Odası Başkanı Şahin, turizmin başlamasıyla birlikte Muğla'daki turizm ilçelerinde vaka sayılarının 10 katına çıktığını söyledi. Kronik rahatsızlığı olan sağlık çalışanlarının ise hâlâ çalışmaya devam ettiği öğrenildi.

GÜNDEM 11.09.2020, 22:27 11.09.2020, 22:33
Muğla Tabip Odası Başkanı: Muğla'nın birçok ilçesinde vaka sayısı 10 katına çıktı

Muğla'da da PCR testi pozitif olan kişilerin sayısı her geçen gün hızla artıyor. 'Hayat Eve Sığar' mobil uygulamasında Menteşe'de 29 Ağustos'ta 45'i geçen riskli bölge sayısı, 7 Eylül itibariyle 50'yi aştı. Yüksek riskli bölge sayısı ise 12'ye yükseldi. Son bir ayda riskli bölge sayısında en fazla artış Kötekli Mahallesinde yaşandı. Menteşe'de bazı esnafların dükkânlarını kapattığı öğrenilirken, en son olarak Yapı Kredi Bankası Menteşe'de bulunan şubesini Covid-19 sebebiyle kapattığını açıkladı.

Birgün'den Berkay Sağol'un haberine göre; Pozitif vakaların artmasının ardından, Muğla Sıtkı Koçman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yeni bir pandemi servisi daha açıldığını söyleyen Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin, "Şu anda hastaneler ve yoğun bakımlar yeterli ancak sayı daha fazla artarsa neler olur bilemiyoruz. Bunun dışında 1 Haziran'dan öncesine göre farklı olarak, PCR testi pozitif çıkan hastaların çoğunluğu evlerine gönderiliyor ve evlerinde tedavi süreci sürdürülüyor. Bu nedenle Covid-19 takipli hasta sayısına ulaşmak zorlaşıyor. Muğla Tabip Odası olarak, hekimler üzerinden edindiğimiz bilgilerle kentin durumunu anlamaya çalışıyoruz. Testi pozitif olan kişileri aile hekimleri takip ediyor ve Muğla Merkez Menteşe'de en az kişiyi takip eden aile hekimi bile 7-8 hastayı izliyor diye düşünüyoruz. Menteşe'de 3 bin 500 nüfusa 1 aile hekimi üzerinden bir hesaplama yaparsak yaklaşık 250 takipli hasta olduğunu söyleyebiliriz. Bunlar hastanenin dışında sadece aile hekiminin takip ettiği vakalar. Bunların dışında bir de hastanede yatan vakalar var" dedi.

"İŞ ÇIĞIRINDAN ÇIKMIŞ DURUMDA"

Özellikle düğünlerin, bayramın ve tatilcilerin işi çığırından çıkardığını belirten Dr. Şahin, "1 Haziran sonrasında tüm Türkiye ve Ege'nin diğer illerinde olduğu gibi, bu bölgede de hem hasta hem de taşıyıcı sayılarında müthiş bir artış var. Turizmin başlamasıyla beraber Muğla'daki turizm ilçelerine, yerleşik nüfusun yaklaşık 10 katı kadar kişi geldi. Yani bu ilçelerde vaka sayıları da en az 10 katına çıktı desek çok yanlış olmaz. Şu an Marmaris'in, Bodrum'un ve Fethiye'nin 1 Haziran'dan önceki durumuyla aynı olduğunu söyleyemeyiz. Düzgün, doğru kararlar alınmadığı sürece, gerekli tedbirler ve önlemler uygulanmadığı sürece sadece halka sorumluluk yükleyemezsiniz, yüklerseniz de sonuç alamazsınız" diye konuştu.

14 Eylül Pazartesi günü "Yönetemiyorsunuz, tükeniyoruz" başlıklı eylemler gerçekleştireceklerini ifade eden Dr. Şahin, şunları dile getirdi: "Sosyal medya ve medya araçları üzerinden bu sürecin neden yönetilemediğini ve sonuçlarının neler olduğunu paylaşacağız. Bu arada kaybettiğimiz hekimler, sağlık çalışanları ve yurttaşlarımız içinde 17 Eylül Perşembe günü Muğla Sıtkı Koçman Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde bir saygı duruşu ve basın açıklaması yapacağız. Ayrıca Muğla Tabip Odası Başkanı olarak, pandemiye özel kıyafetlerimi giyeceğim ve Muğla Tabip Odası'ndan Sınırsızlık Meydanı'na bir yürüyüş yapıp orada da bir basın açıklaması yapacağız."

KRONİK HASTALIĞI OLAN SAĞLIK ÇALIŞANLARI HÂL ÇALIŞTIRILIYOR

Muğla'da yoğun bakımda olan ve ventilatöre bağlı olan hastaların olduğunu dile getiren SES Muğla Şube Eş Başkanı Nazlı Tepeli ise, "Muğla Merkez ve ilçelerinde vaka sayıları her geçen gün artıyor. Asıl vurgulanması gereken ise, testi pozitif çıkan, semptom göstermeyen ve eve gönderilen hastalar. Bu hastalara mutlaka bir çözüm bulunmalı, çünkü çoğunun karantinaya uymayıp sokaklarda gezdiğini ve hastalığı bulaştırdığı göz ardı edilmemeli. Sağlık çalışanları ise yorgun, endişeli ve geleceği öngöremiyor. Bu duyguların tamamı sağlık çalışanlarını mutsuzluğa itiyor. Personel sayısı yetersiz, Sağlık Bakanlığı acilen personel ataması yapmalı ve yeniden çalışanları motive etmeli. Sağlık hizmetinin kesintisiz hizmet olduğu unutulmamalı, 16-24 saat çalışmalar ve nöbet sayılarının çok olması sağlık çalışanları arasında tükenmişliği beraberinde getirmekte" ifadelerini kullandı.

Tepeli son olarak şu ifadeleri kullandı: "3600 ek ödeme verilmeli ve sağlık çalışanlarının maaşları bir an önce düzenlenmeli. Sağlık alanındaki ücretlerin yıllardır düşük olması ve özlük haklardaki eksiklikler sağlık çalışanlarında sıkıntılara neden oldu. Tüm bunların üzerinde pandemi döneminde yoğun çalışma ve risklerin daha da artması sağlık çalışanlarında da kaygıyı daha fazla artırmıştır. Hastanelerimizde de esnek çalışmaya geçilmedi ve bu da bulaş riskini artıyor. Kronik hastalığı olan sağlık çalışanları da hâlâ çalıştırılmaya devam ediyor."

Yorumlar (0)