Moskova'daki kritik Putin-Erdoğan görüşmesi başladı

Putin: Dünyadaki krizleri çözmek için Türkiye ile aktif bir biçimde çalışıyoruz

GÜNDEM 10.03.2017, 14:59 10.03.2017, 14:59
Moskova'daki kritik Putin-Erdoğan görüşmesi başladı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek ve Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi 6. toplantısına katılmak üzere Rusya’nın başkenti Moskova’ya gitti. İki lider arasındaki görüşme, Kremlin Sarayı'nda Türkiye saati ile 14.12 sularında başladı. 

T24’te yer alan habere göre,  Putin, "Rusya ve Türkiye son zamanlarda Suriye dahil olmak üzere dünyadaki krizleri çözmek için aktif bir biçimde çalışıyor. Rusya ve Türkiye, savunma kurumları ve istihbarat teşkilatları düzeyinde iyi ve etkili ilişkiler kurdu" dedi. 

Görüşme basına kapalı olarak devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Esenboğa Havalimanı'nda TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Ankara Valisi Ercan Topaca ve diğer yetkililer uğurladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, özel uçak "TUR" ile saat 10.30'da Moskova'ya iniş yaptı. Erdoğan, Moskova’daki Merkez Camii’ne giderek burada cuma namazını kıldı.

Milliyet'ten Abdullah Karakuş'un haberine göre, ana gündemin ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve Suriye olacağı zirvede Rakka harekâtı ve Münbiç’teki son gelişmeler ele alınacak. Uçak krizinin ardından iki liderin son 7 aydaki 4’üncü yüz yüze görüşmesinde Erdoğan, Putin’e “PYD” uyarısı yapacak. Erdoğan’ın hem PYD olmadan DAEŞ ile mücadele edilmesi hem de Münbiç’ten PYD’nin çıkarılmasına yönelik mesajlar vereceği öğrenildi. Görüşmede, Türk ve Rus savunma sanayi yetkilileri arasında yürütülen S-400 füze savunma sistemi alımı konusunda gelinen son durum, Akkuyu Nükleer Santrali ve Türk Akımı projeleri olmak üzere enerji alanında işbirliği, tarım, gıda ve turizm alanında çalışmaların hızlandırılması konuları ele alınacak

Sekiz bakanla çıkarma

Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi’nin altıncı toplantısı bugün Moskova’da yapılacak. Erdoğan’ın bugünkü Rusya ziyaretine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı da eşlik edecek. Erdoğan’ın heyetinde Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar da olacak.

Zirvede en önemli gündem maddeleri uçak krizinin ardından ikili ilişkilerin normalleşmesi ve geliştirilmesi ile Suriye olacak.Irak başta olmak üzere olmak üzere bölgesel gelişmelerin de ele alınacağı görüşmelerde Suriye’nin geleceğine yönelik yapılan Astana ve Cenevre görüşmeleri masaya yatırılacak.

PYD konuşulacak 

İki lider, terör örgütü DAEŞ’e karşı Rakka’ya yapılacak harekâtla ilgili de görüş alışverişinde bulunacak. Erdoğan’ın başta Rakka ve Münbiç olmak üzere Putin’e PYD uyarısında bulanacağı belirtiliyor.  

Erdoğan’ın hem PYD olmadan DAEŞ ile mücadele edilmesi hem de Münbiç’te PYD’nin olmamasına yönelik mesajlar vereceği öğrenildi. 

Erdoğan, zirvede mülteci krizinin çözümü için terörden arındırılmış güvenli bölge ve uçuşa yasak bölge mesajlarını da gündeme getirerek destek isteyecek. 

Ekonomik ilişkiler değerlendirilecek 

Görüşmede, Türk ve Rus savunma sanayi yetkilileri arasında yürütülen S-400 füze savunma sistemi alımı konusunda gelinen son durum, Akkuyu Nükleer Santrali ve Türk Akımı projeleri olmak üzere enerji alanında işbirliği, tarım, gıda ve turizm alanında çalışmaların hızlandırılması konuları ele alınacak. S-400’lerin teknoloji transferi veya ortak üretimle alınması liderler düzeyinde yapılacak görüşmelerde konuşulacak. Görüşmelerde, turistlerin gidiş gelişini kolaylaştırmaya yönelik de neler yapılabileceği ele alınacak. İkili ilişkilerin geliştirilmesine yönelik görüşmelerde en önemli gündem maddelerinden birini de vizelerin kaldırılması konusu oluşturacak. 

Ne olmuştu?

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, toplantıya ilişkin 6 Mart Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Türkiye ile düzenlenen ÜDİK toplantısı eşsiz bir formata sahip. Bakanlar Kurulu’nun katılımını öngören bu toplantının formatı Rusya tarafından yalnızca birkaç ülke ile birlikte uygulanıyor" değerlendirmesinde bulunarak zirvenin Rusya açısından önemine işaret etmişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Suriye krizi dahil olmak üzere ticaret, ekonomi ve yatırımların oluşturduğu karşılıklı etkileşimde bulunulan farklı alanların bu zirvede ele alınacağını söyledi.

 

Yorumlar (0)