Merkel: Provokasyon yarışına girmeye niyetim yok

Almanya Başbakanı Angela Merkel, AKP ile Avrupa Birliği ülkeleri arasında süren tartışmalara ilişkin olarak, "Suçlamaların son bulması gerekiyor" çağrısı yaptı.

GÜNDEM 17.03.2017, 12:01 17.03.2017, 12:01
Merkel: Provokasyon yarışına girmeye niyetim yok

Almanya Başbakanı Angela Merkel, AKP ile Avrupa Birliği ülkeleri arasında süren tartışmalara ilişkin olarak, "Suçlamaların son bulması gerekiyor" çağrısı yaptı.

Birgün’de yer alan habere göre, Merkel, Saarbruecker Zeitung gazetesine Türkiye’yi yakından ilgilendiren önemli açıklamalarda bulundu.

“Geri Kabul Anlaşması’nın Türkiye’ye yanıt vermesini engellediği“ yönünde Alman kamuoyunda var olan düşüncenin doğru olmadığına işaret eden Merkel, bu yöndeki iddialar için “Hayır, hiçbir şekilde… Benim provokasyon yarışına girmeye niyetim yok” karşılığını verdi.

"Hollanda seçim öncesinde toplantı yapılmamasını talep etti"

Merkel, “Almanya’nın Hollanda ile dayanışmaya girerek onlar gibi Türk siyasilerin anayasa referandumu konusunda yapacakları toplantıları yasaklaması gerekmez mi?” yolundaki soruya şu karşılığı verdi:

“Hollandalılar bizim tam desteğimize sahip; ben bunu, Türkiye’den gelen suçlamalardan sonra açıkça söyledim. Suçlamaların son bulması gerek. Hollandalılar Nazi zulmünden çok çekmiş bir halk. Bugün onları Nazizm ile suçlamak kabul edilemez. Türk yetkililerin referandum toplantıları konusu Hollanda’da şu şekilde oldu. Hollandalılar Türk yetkililerden parlamento seçimi öncesinde bu tür toplantılar yapmaktan kaçınmalarını talep etti. Başlangıçta Türk Hükümeti buna uyacak gibi görünüyordu. Bunun farklı yönde geliştiğini biliyoruz.”

"Almanya’da referandum toplantısı konusunda şartları açıkça belirttik"

Merkel, Türk siyasilerin Almanya’da referanduma ilişkin toplantı yapmaları konusunda ise şartları açıkça söylediklerini belirtti ve ekledi:

Dışişleri Bakanlığı Salı günü Türkiye’ye bu konuda gerekli şartları ve çerçeveyi net olarak tebliğ etti. Toplantıların zamanında bildirilmesi, kimin ve ne amaçla katılacağı açıkça belirtilmeli ve bizim yasalarımız ile anayasa ilkelerimize uyulması gerekir. Ayrıca, her gün durumu yakından izliyoruz ve gelecek için kimseye açık çek vermiyoruz.”

"Referandumun sonucunu bekleyelim"

Merkel,” İdam cezasının getirilmesinin AB ile ilişkileri bitireceğini söylediniz?” sorusuna ise, “Referandumun sonucunu bekleyelim” karşılığını verdi ve “Avrupa Komisyonu ve AB kurumları bu değerlendirmeleri iyice incelemeli ve bu konuda ortak bir tavır almalı” diye konuştu.

"Türk seçmenler kararını özgürce vermeli"

Merkel, “Şimdiden Türk seçmenlere ‘evet’ demenin Avrupa’ya ‘hayır’ demek olduğu mesajını verebilirsiniz?” sorusunu da, ”Türk seçmenler kendi görüşlerini kendileri belirlemeli ve kararını özgürce vermeli. Avrupa’nın hangi değerlere önem verdiğini bilmeliler, ancak dışarıdan tehditleri ben doğru bulmuyorum” sözleriyle yanıtladı.

 

Yorumlar (0)